Medische apps

Apple’s gezondheidsplannen in 2017: vooral medische functies

Apple heeft voor 2017 nieuwe gezondheids- en fitnessfuncties gepland, zo blijkt uit briefings die ze aan analisten hebben gegeven. Vooral op medisch gebied is er nog veel nieuws te ontwikkelen.

Tijdens WWDC 2017 besteedde Apple maar vijftien minuten aan de Apple Watch en nog veel minder aan gezondheid- en fitnessfuncties. Is Apple’s aandacht voor gezondheidsfuncties nu alweer aan het verslappen? Integendeel: in een serie briefings heeft Apple onlangs meer duidelijkheid gegeven wat ze in 2017 van plan zijn.

Apple Watch zwemmen, voorjaar 2017

Apple’s gezondheidsplannen in 2017

Apple gaat in 2017 bestaande apps verder uitbouwen en gaat meer opties bieden voor externe apps, zo bleek uit de briefings. Drie jaar geleden begon Apple voor het eerst met gezondheid en sindsdien hebben ze het steeds verder uitgewerkt. Zo laat de Gezondheid-app in iOS bij het opstarten zien dat het bij Apple om vier onderwerpen draait: activiteit, mindfulness, voeding en slaap.

Gezondheid-app in iOS 10

Voor elk van deze vier onderwerpen heeft Apple een app of dienst, zo zie je in onderstaande tabel:

Apple Gezondheid apps

De items in rood zijn dit jaar nieuw. Zo gaat Apple GymKit invoeren om de Apple Watch te koppelen met fitnesstoestellen. En met Core BT wordt het mogelijk om meer accessoires uit te lezen, bijvoorbeeld glucosemeters. Ook is te zien dat Apple op de gebieden hardware, software en diensten alles al vrij goed heeft afgedekt en dat er veel kansen zijn voor derde partijen. Voor bijvoorbeeld voeding en mindfulness ben je vooral aangewezen op apps en accessoires van derden. In een eerder artikel hebben we uitgelegd welke gezondheidsfuncties in iOS 11 en watchOS 4 te vinden zijn.

Meer nadruk op medisch
Eén onderdeel ontbreekt nog in de Gezondheid-app, die je wel in bovenstaande tabel ziet: medisch. Daarvoor heeft Apple HealthKit, ResearchKit, CareKit en Core BT voorhanden. Er komen dit jaar medische apparaten bij, zoals glucosemeters.

Dit is nieuw in 2017:

  • GymKit en fitnessapparaten: dit is misschien wel de grootste verbetering, waarbij de Apple Watch en fitnessapparaten onderling data uitwisselen. Data van de Apple Watch verschijnt op een groot scherm op een loopband of fiets, samen met de data van het fitnessapparaat zelf. Ook mooi meegenomen is dat er geen kabeltje meer hoeft te lopen tussen iPhone en fitnessapparaat. Later dit jaar horen we er meer over.
  • Core BT: op de Apple Watch is Core Bluetooth momenteel alleen geactiveerd voor hartslagmeters, later volgen in watchOS 4 meer apparaten zoals glucosemeters, tennisrackets en golfclubs.
  • Workouts-app: In watchOS 4 is betere ondersteuning voor zwemworkouts, HIIT-workouts, makkelijker wisselen tussen workout-varianten en verbeteringen in de gebruiksvriendelijkheid.
  • Activiteit-app: slimmere coaching met meer persoonlijke insteek.
  • Ademhaling-app: betere uitleg waarom je moet pauzeren en welke gezondheidsvoordelen het verbeteren van je ademhaling oplevert.

Babolat Play

Voorbeeld 1: Slimme sensor voor astma-patiënten
Wat opviel tijdens de briefings van Apple is dat er meer derde partijen zijn die bezig zijn om toepassingen te ontwikkelen, vooral op medisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan een sensor voor astma-inhalers, die automatisch bijhoudt wanneer je het apparaat gebruikt en je de mogelijkheid geeft om symptomen en omgevingsfactoren in te voeren. Zo kan een arts beter zien of iemand wel therapietrouw is en welke factoren sneller een aanval veroorzaken. Voorheen kon je deze apparaten alleen via je arts voorgeschreven krijgen, maar ze zullen ook als consumentenproduct in de winkel liggen. Een fabrikant die hiermee bezig is, is Propeller Health.

Propeller Health astma-sensor

Voorbeeld 2: Kwaaltjes bij zwangere vrouwen
Er blijkt weinig onderzoek te zijn gedaan naar kwaaltjes bij zwangere vrouwen. Als het wel wordt onderzocht, dan gaat het vooral om vrouwen in grote steden. Daardoor is vrijwel niets bekend over de symptomen van vrouwen die in afgelegen gebieden en op het platteland wonen, ver weg van de ziekenhuizen en universiteiten die de onderzoeken uitvoeren. Met de WebMD Pregnancy-app kunnen vrouwen hun bloeddruk en andere vitale lichaamsfuncties meten, ongeacht waar ze wonen. Zo ontstaat een veel gevarieerder beeld met welke symptomen zwangere vrouwen te maken hebben.

Voorbeeld 3: Oogoperaties
Patiënten die een oogoperatie moeten ondergaan, moeten zich daarop goed voorbereiden. Ze moeten bijvoorbeeld tijdig stoppen met eventuele bloedverdunners. Vergeten ze dat, dan moet de operatie worden uitgesteld. Verzekeraar Sharp heeft daarom een app gemaakt voor deze patiënten, die ze vóór en na de behandeling helpt en de mogelijkheid geeft om vragen te stellen. Dit idee kan op veel meer behandelingen worden toegepast.

Wat doet Apple zelf en wat laten ze over aan anderen?
Hoewel Apple al veel aspecten op het gebied van gezondheid heeft afgedekt, ligt er ook nog veel potentie, vooral op medisch gebied. Hopelijk horen we daar later dit jaar meer over bij de presentatie van de Apple Watch Series 3. Er is nog veel te doen, maar Apple zal niet op alle gebieden zelf iets ondernemen. Zo zit er wel een Bedtijd-functie in de iPhone, maar dat wil nog niet zeggen dat Apple zelf ook een app voor het analyseren van je slaap gaat ontwikkelen. Op de vraag welke zaken Apple zelf oppakt en welke ze aan derde partijen overlaten, antwoordden medewerkers van Apple tijdens de briefing dat ze alleen dingen doen, als ze iets unieks kunnen bieden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juli 2017, 12:27
Categorie Diensten
Onderwerpen gezondheid, medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.