Apple Watch OrangeTheory hartslag sensor.

GymKit voor Apple Watch: alles over de koppeling met fitnessapparatuur

En wat is het Connected-programma?
Met GymKit kun je data uitwisselen tussen fitnessapparatuur en je Apple Watch. In deze gids bespreken we welke fabrikanten meedoen en op welke fitnessapparaten je het kunt aantreffen. Ook heeft Apple het Apple Watch Connected-programma, om je meer te stimuleren met de Apple Watch naar de sportschool te gaan.

Apple heeft GymKit ontwikkeld, dat sinds 2017 beschikbaar is in een beperkte groep sportscholen. Het zorgt ervoor dat je je Apple Watch kunt laten ‘praten’ met apparaten in de sportschool. Sinds 2020 bestaat er ook een Connected-programma. Over beide initiatieven lees je in deze uitleg.

Hieronder lees je over:

Nieuw in GymKit

GymKit bestaat alweer sinds 2017. Hieronder lees je de nieuwste ontwikkeling op het gebied van GymKit.

Apple heeft in september 2022 een GymKit Certification Assistant-app uitgebracht, in de hoop dat meer accessoiremakers GymKit-support gaan aanbieden. Deze app is te downloaden uit de App Store als je een developer account hebt en de directe link weet. Je kunt ‘m niet zomaar in de App Store opzoeken. De app is bedoeld voor MFi-licentienemers om te helpen bij het testen van de verbinding, koppelen en andere zaken. Fabrikanten kunnen zo testen hoe nauwkeurig de metingen zijn en of de NFC-koppeling wel goed werkt. Ook kunnen ze hiermee bugs oplossen. Het is te hopen dat het aantal fitnessapparaten met GymKit nu wat meer toeneemt.

GymKit Certification-app

Wat is GymKit?

GymKit wordt ondersteund vanaf watchOS 4 en werd aangekondigd tijdens WWDC 2017. Het maakt gebruik van de NFC-chip die in elke Apple Watch aanwezig is. Je tikt met je Apple Watch op een geschikt toestel in de sportschool om gegevens uit te wisselen. Zo krijg je een nauwkeurige meting van je sportprestaties.

watchOS als fitnesstracker

De Apple Watch en het fitnessapparaat werken daarbij nauw met elkaar samen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de sterke punten van elk apparaat. Cardiomachines zoals een loopband of hometrainer kunnen prima afstanden bepalen op basis van het aantal omwentelingen. Maar om je hartslag te meten zul je steeds de sensoren op de armleggers vast moeten houden. Bij GymKit zorgt daarom de Apple Watch voor de hartslagmeting, want die kan dit continu in de gaten houden.

GymKit combineert beide databronnen en voorkomt een bekende situatie: op de loopband zie je dat je hartslag 150 is, terwijl je Apple Watch 162 aangeeft. Ook het schatten van calorieën en afstanden wordt zo beter op elkaar afgestemd.

Wat is het Connected-programma?

Sinds 2020 heeft Apple nog een manier om gebruikers van de Apple Watch de sportschool in te krijgen. Met het Connected-programma verdien je beloningen door workouts te voltooien in de sportschool. Hiervoor heeft een select aantal sportscholen een samenwerking met Apple. Per bedrijf verschilt de beloning. Zo kun je soms korting krijgen op een Apple Watch of je sportschool abonnement.

Het nadeel van dit Connected-programma is dat het alleen met een handjevol sportscholen in de Verenigde Staten werkt. In de VS werkt Apple samen met sportscholen als Basecamp Fitness, Crunch Fitness, Orangetheory Fitness en YMCA. Wie weet dat we er ooit in Nederland en België misschien gebruik van kunnen maken, maar reken daar de komende tijd nog maar niet op. Een sportschool moet bijvoorbeeld ook voorzien zijn van apparatuur met GymKit en zoals je in deze uitleg kan lezen, is dat in Nederland nog niet beschikbaar.

Eén van de sportscholen heeft ook een accessoire gemaakt die de hartslagresultaten van je Apple Watch koppelt aan die van het systeem zelf.

Apple Watch OrangeTheory hartslag sensor.

Hoe activeer ik GymKit?

Om GymKit te gebruiken heb je een Apple Watch en een geschikt cardio-apparaat nodig, bijvoorbeeld een loopband of roeimachine.

Voordat je met je workout begint koppel je je Apple Watch draadloos met de loopband. Dit is vergelijkbaar met het uitvoeren van een Apple Pay-betaling: je drukt tweemaal op de zijknop. Daarna ga je sporten. Na afloop van de workout wordt de data alleen bewaard op de Apple Watch. De informatie op de loopband wordt gewist.

Lukt het koppelen met het fitnesstoestel niet, ga dan in de Watch-app op de iPhone naar Work-out > Detecteer fitnessapparaat. Zorg dat de schakelaar aan staat.

Waar is GymKit te gebruiken?

GymKit is momenteel alleen beschikbaar in een beperkt aantal sportscholen in de volgende landen:

 • Australië: Fitness First in Sydney en Melbourne.
 • Verenigd Koninkrijk: Virgin Active Mansion House in het centrum van Londen.
 • VS: Life Time Athletic in New York; in 2018 komt de Equinox-keten erbij.

Daarnaast zouden er locaties zijn in Canada, Japan, Singapore en Hong Kong. Het aantal locaties is dus nog zeer beperkt. We krijgen regelmatig meldingen van Nederlandse en Belgische gebruikers die de GymKit-functie ergens op een fitnesstoestel hebben gezien. Dit is echter maar op beperkte schaal.

GymKit en Apple Watch

GymKit in gebruik

GymKit is momenteel nog vooral een tool voor ontwikkelaars en fabrikanten van fitnessapparatuur. Zij kunnen met GymKit zorgen dat een fitnessapparaat data kan uitwisselen met de Apple Watch. Je hoeft er zelf dus niets voor te doen, maar je zult vooral moeten afwachten totdat jouw sportschool overstapt op apparaten die het ondersteunen – en dat kan nog wel even duren.

Om het werkend te krijgen moeten fabrikanten hun fitnesstoestellen voorzien van NFC-lezers, die data kunnen uitwisselen met de Apple Watch. Ga je sporten, dan tik je even met je Watch tegen de NFC-lezer en de apparaten wisselen meteen data uit. Door data te combineren ontstaat er een duidelijker beeld van je prestaties.

GymKit op loopband

Veel fabrikanten hebben zelf al geprobeerd om hiervoor een oplossing te vinden. Zo had Life Fitness al de LFConnect-app, waarmee je je iPhone of Android-smartphone met fitnessapparaten kon synchroniseren. TechnoGym heeft een soortgelijke oplossing met de Mywellness-app. Verder heeft Garmin geprobeerd om met draadloze ANT+ sensoren om data met fitnessapparaten uit te wisselen, maar het is niet erg wijdverbreid. Dat komt omdat je je maar net de speciale accessoires met ANT+ sensor moet hebben. Slechts drie fabrikanten doen eraan mee: Star Trac, Nautilus en Woodway.

Nou is het ook niet zo dat iedereen al een Apple Watch heeft, maar het maakt de oplossing wel een stuk makkelijker: als je een Apple Watch om je pols hebt, werkt het altijd.

Deze fabrikanten doen mee met GymKit

Het bijzondere van GymKit is dat heel veel fabrikanten bereid zijn om mee te doen. Apple heeft onder andere Life Fitness, TechnoGym en Matrix Fitness over de streep weten te trekken. Samen zijn ze goed voor 80% van de apparatuur die in sportscholen wordt gebruikt:

 • Cybex
 • Life Fitness
 • Matrix
 • TechnoGym
 • Schwinn
 • Star Trac
 • StairMaster
 • Nautilus/Octane Fitness
 • Peloton (zie verderop)

Core Health and Fitness hebben beloofd GymKit-ondersteuning aan te bieden op de cardio-apparaten die met OpenHub werken. Het gaat hier om toestellen met de merknamen Star Trac (vooral loopbanden), StairMaster (trapsteppers) en Schwinn (fietsapparaten).

GymKit Apple Watch in sportscholen

Peloton en GymKit

Peloton heeft de Bike+ met GymKit-ondersteuning aangekondigd in het najaar van 2020. Het gaat om een fietstrainer die $2500 kost en alleen verkrijgbaar is in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Je kunt dit gebruiken zonder dat je naar een sportschool hoeft. De Peloton-fietsen zijn bedoeld voor thuisgebruik, waarbij je abonnee moet worden om trainingen te kunnen streamen. Door de Apple Watch bij de NFC-lezer te houden kun je je workouts synchroniseren met de fiets. De Watch levert gezondheidsdata van sensoren zoals de hartslagmonitor, terwijl de fiets weet hoe hard je trapt en welk weerstandsniveau je hebt ingesteld.

Peloton Bike+

Er zit een 23,8-inch touchscreen in om de lessen te kunnen volgen. Ook kun je het scherm 180 graden draaien. Vier speakers zorgen voor de muziek en duidelijk hoorbare instructies van de trainers. Peloton heeft in 2020 ook een nieuwe loopband aangekondigd, maar die werkt niet met GymKit.

Wanneer is GymKit beschikbaar?

De eerste fitnessapparaten voor GymKit zijn sinds het najaar van 2017 verschenen in sportscholen. Matrix Fitness ondersteunt GymKit op alle consoles voor de 7xi- en 7xe-apparaten, die op loopbanden, elliptische trainers, steppers en klimmers en fietsen worden gebruikt. De apparaten van Matrix Fitness zijn te vinden bij de Nederlandse keten BasicFit, maar we hebben nog geen bevestiging gekregen dat dit werkt. Voor zover ons bekend zijn er nog geen sportscholen in de Benelux die officieel adverteren met GymKit-ondersteuning.

Bij Life Fitness zullen aanvankelijk alleen de apparaten van het eigen merk voorzien zijn van GymKit-ondersteuning. Dochtermerken zoals Cybex en SCIFIT volgen later. Bij Life Fitness vind je GymKit op de Elevation Series-cardioapparaten, waaronder elliptische trainers, loopbanden, trapklimmachines en fietsen. Als het apparaat voorzien is van een Discover SE3 HD-console is de kans groot dat het werkt met GymKit.

GymKit op fitnessapparaat

Het minst duidelijk is TechoGym. Zij beloven dat GymKit beschikbaar komt op ‘favoriete apparaten’ zoals loopbanden, elliptische machines, stationaire fietsen en trapklimmachines.

Apple Watch bandjes met activeitenringen en skateboard

Gaat het echt snel lopen?
Nou, nee. Sportscholen zullen niet meteen al hun huidige fitnesstoestellen vervangen door modellen die geschikt zijn voor GymKit. Vooral bij kleine lokale sportscholen kan het wel even duren. Hoewel de fabrikanten van fitnessapparaten staan te springen om mee te doen, is er nog weinig nieuws van grote wereldwijde ketens zoals Fit for Free, Basic Fit en LA Fitness. Geen enkele heeft al aangegeven dat ze ermee aan de slag willen.

Het gemakkelijkst gaat het als de sportscholen alleen de consoles hoeven te vervangen en dus niet de hele machine.

Alternatieven voor GymKit
Veel sportscholen hebben wel hun eigen apps waarmee je oefeningen kan bijhouden. Dit gaat dan vaak in combinatie met een fysieke sleutel die aan jou gekoppeld is. Die maken weer verbinding met specifieke apps van sportscholen, die de gegevens ook weer doorsturen naar de Gezondheid-app. Het is een alternatief voor GymKit, waarmee je zonder extra apps of accessoires je Apple Watch tegen het fitnessapparaat houdt en je resultaten synchroniseert met de Activiteit-app.

TechnoGym sleutel.

watchOS

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. watchOS heeft talloze functies, zoals wijzerplaten, apps, bediening van sensoren en nog veel meer. Ontdek in dit overzicht de nieuwste functies en tips, zodat je meer uit je Apple Watch haalt!

watchOS