Mac mini 2014

Huidige Mac mini al duizend dagen oud: wanneer komt de nieuwe versie?

Wat is Apple toch van plan met de Mac mini? Het huidige model is al meer dan duizend dagen oud, maar de Mac mini blijft volgens Apple in het assortiment. Wanneer wordt de Mac mini eindelijk vernieuwd?

Mac mini 2014

Apple heeft het afgelopen jaar veel kritiek gekregen uit de hoek van de Mac-gebruikers. Ze zouden veel te weinig aandacht geven aan de Pro-gebruikers. Vaak werd de verouderde Mac Pro aangehaald als voorbeeld en ook de iMac was al lange tijd niet meer van een update voorzien. Er is echter nog een derde Mac die Apple inmiddels vergeten lijkt te zijn: de laatste update van de Mac mini is alweer van oktober 2014. Dat betekent dat dit model de grens van duizend dagen gepasseerd heeft. Geeft Apple nog wel wat om de Mac mini?

Mac mini 1000 dagen zonder update

In de gehele line-up is de Mac mini een wat vreemd product. De meeste Macs worden verkocht inclusief beeldscherm (MacBook en iMac), maar daarnaast heeft Apple ook nog de Mac Pro en Mac mini. De Mac Pro is voor doorsnee gebruikers veel te duur en geavanceerd, maar de Mac mini is een stuk betaalbaarder. Vanaf een kleine €600 haal je je eigen Mac in huis, al moet je daar dus nog wel zelf een beeldscherm, toetsenbord en muis bij kopen. Het is één van de weinige niet-all-in-one Macs in het assortiment. Toch lijkt Apple er niet zoveel om te geven, want de Mac mini is al meer dan duizend dagen niet meer bijgewerkt. Geen nieuw design, geen interne upgrades.

Apple heeft de Mac mini inmiddels ook ver weggestopt op haar eigen website. Op de Mac-pagina is nauwelijks iets te vinden, laat staan dat er de laatste jaren iets op de Apple-frontpage gestaan heeft. Apple heeft in het Mac-gedeelte een plaatje geplaatst onder het kopje “Vergelijk alle Mac-modellen”, maar de Mac mini is zelfs daar in geen velden of wegen te bekennen. Hetzelfde geldt overigens voor de Mac Pro, waardoor het lijkt alsof die in hetzelfde schuitje zit.

Mac line-up met Sierra.
Apple’s ‘volledige’ Mac line-up

Toch geeft Apple de Mac Pro meer aandacht dan de Mac mini, waarschijnlijk door het gezeur van pro-gebruikers. Dat is bijvoorbeeld ook te zien in de zeldzame acties die Apple twee keer per jaar houdt: Back to School en Black Friday. In beide gevallen doet de Mac Pro gewoon mee, maar de Mac mini is keer op keer uitgesloten van deelname. Apple doet dan ook niet echt moeite om de Mac mini aan de man te brengen, al zeiden ze onlangs wel dat er geen plannen zijn om de Mac mini uit het assortiment te halen.

Apple: “Mac mini blijft in de line-up”
Bij de onthulling van de nieuwe Mac Pro werd Apple gevraagd naar de status van de Mac mini. Het enige wat Apple onlangs over de Mac mini gezegd heeft, is het volgende:

“De Mac mini is een belangrijk product in onze line-up. De reden dat we er nu niet over praten, is omdat het soort gebruikers meer een mix is tussen pro- en gewone gebruikers. De Mac mini blijft in onze line-up, maar we hebben er vandaag niks over te vertellen”

Sinds deze mededeling in april van dit jaar, heeft Apple nog niks van zich laten horen met betrekking tot een nieuwe Mac mini. Apple onthulde tijdens de WWDC vernieuwde MacBooks, iMacs met Kaby Lake en de nieuwe iMac Pro, maar een nieuwe Mac mini was nergens te bekennen. Wanneer vindt Apple het wel tijd voor een update? Volgend jaar is het de beurt aan een nieuwe Mac Pro, dus wellicht dat Apple dat een mooie gelegenheid vindt om een nieuwe Mac mini te bespreken. 2017 lijkt in ieder geval niet het jaar van de nieuwe Mac mini te worden, dus ons geduld wordt nog even op de proef gesteld. Laten we in ieder geval hopen dat we niet nog eens duizend dagen moeten wachten.

Via: iPhone-Ticker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juli 2017, 11:12
Categorie Mac & macOS
Onderwerp mac mini

Mac mini

De Mac mini is Apple's kleinste en voordeligste Mac. Het is een desktopcomputer waar je zelf nog een scherm, toetsenbord en muis op aan moet sluiten. De Mac mini is een klein vierkant kastje en wordt ook vaak als server gebruikt. Het meest recente model is de Mac mini met M1-chip (eind 2020) en is beschikbaar in zilver. Ook de Mac mini met Intel-chip (voorjaar 2020) is nog steeds verkrijgbaar. Lees alles over de Mac mini, een desktop Mac kopen en Mac-desktops vergelijken.

Mac mini

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.