Apple Park

Ex-Facebookmedewerker ontslagen na protest van Apple-personeel

Door de draaideur weer naar buiten

Apple dacht met Antonio García Martínez een ervaren reclameman van Facebook binnen te halen. Maar de man hield het niet lang uit: nadat Apple-medewerkers in protest kwamen was de man na een paar uur weer alweer ontslagen.

Het probleem was niet eens dat de man van Facebook afkomstig was en mogelijk een andere visie had op reclames en dataverzameling. Er was een heel andere reden waarom meer dan 2.000 Apple-medewerkers in een petitie bezwaar maakten tegen de komst van Martínez. De man had in zijn autobiografie nogal wat vrouwonvriendelijke opmerkingen gemaakt en dat past niet in de cultuur van Apple. Een paar uur nadat de petitie rondging bij Apple werd het Slack-account van Martínez gedeactiveerd en werd het reclameteam van Apple bij elkaar geroepen voor een spoedoverleg. Daar werd bekendgemaakt dat Martínez was ontslagen.


Antonio García Martínez werkte van 2011 tot 2013 als productmanager in het ad targeting-team, maar schreef ook boeken. Daarin maakte hij denigrerende opmerkingen over vrouwen en mensen van kleur. Zo pende hij de volgende tekst: “De meeste vrouwen in de Bay Area zijn zacht en zwak, verwend en naïef ondanks hun beweringen van wereldsheid, en over het algemeen vol met shit”.

Antonio Garcia Martinez

De Apple-medewerkers lieten in de petitie aan Eddy Cue weten dat ze diep bezorgd zijn over de indiensttreding van Martínez, aangezien zijn uitlatingen niet passen bij Apple’s standpunten over inclusiviteit en diversiteit. Cue was het daar blijkbaar mee eens, want in een verklaring liet een woordvoerder later weten dat Apple altijd streeft naar een inclusieve werkplek, waar iedereen wordt gerespecteerd en geaccepteerd. “Gedrag dat mensen kleineert of discrimineert om wie ze zijn, hoort hier niet thuis.”

Tim Cook op Apple Park

Martínez schreef onder andere artikelen voor Wired en is auteur van het boek ‘Chaos Monkeys’, opgedragen aan ‘al mijn vijanden’. In het boek vertelt Martínez hoe hij vanuit de aandelenwereld van Wall Street in Silicon Valley terechtkwam. Diversiteit is daar vaak nog ver te zoeken, al proberen bedrijven als Apple er wel iets aan te doen. Uit het laatste diversiteitsrapport van Apple blijkt dat 40 procent van de medewerkers vrouw is, al is de verhouding in specifieke afdelingen nog wel erg scheef. De helft van de medewerkers is wit en een kwart heeft Aziatische roots. Maar het managementteam onder leiding van Tim Cook is nog niet erg divers: het bestaat grotendeels uit oudere mannen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 mei 2021, 21:24
Bron Bron The Verge
Categorie Apple
Onderwerpen facebook, ontslag, vrouwen
5 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.