HomePod

5 dingen die we nog niet weten over de HomePod

Er zijn nog veel vragen over de aanstaande HomePod: wanneer komt de speaker naar Nederland, werkt Vlaamse Siri, werkt het met meerdere gebruikers? Wij hebben onze 5 brandende vragen over de HomePod op een rijtje gezet.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

HomePod releasedatum

De Apple HomePod moet eind van dit jaar op de markt komen. Er is al heel wat informatie bekendgemaakt door Apple, maar er zijn genoeg dingen die we nog niet weten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Nederlandse taal? En blijft het bij deze ene speaker?

Wat we nog niet weten over over de HomePod

Apple kondigde de HomePod aan tijdens de WWDC 2017, afgelopen juni. We kregen wat algemene informatie te horen en de belofte dat de speaker eind dit jaar in de (Amerikaanse) winkels ligt. Apple’s speaker lijkt op het eerste gezicht interessanter voor Nederlanders en Belgen dan de andere slimme speaker, zoals Google Home en Amazon Echo. Google heeft bewust besloten om de speakers nog niet aan te bieden in ons taalgebied, omdat het alleen in het Engels werkt. Grapjes en andere taalafhankelijke zaken zouden dan niet goed kunnen werken. Bij Amazon Echo werken veel skills, zoals het weerbericht opvragen, niet in de lage landen. Daardoor blijven er eigenlijk maar weinig functies over. Wat wel kan is het bedienen van Spotify met je stem, maar om daar nou een slimme speaker voor te kopen? Amazon heeft inmiddels een compleet nieuwe line-up van Echo-apparaten aangekondigd terwijl Google de Home-speakers heeft uitgebreid met een kleine en grote versie.

HomePod

Ondertussen hebben we nog nauwelijks nieuwe informatie gekregen over de HomePod. Met nog een paar weken te gaan vragen wij ons af wanneer we antwoord krijgen op deze brandende vragen.

#1 Spreekt Siri op de HomePod Nederlands en Vlaams?
Toen Siri in 2011 voor het eerst op de iPhone 4s verscheen duurde het jarenlang voordat de digitale assistent Nederlands en Vlaams sprak. Gelukkig ging het bij de Apple TV iets sneller: al in tvOS 10 werd ondersteuning voor veel meer talen toegevoegd, waaronder Nederlands. Zal het bij de HomePod ook zo snel gaan? Of moeten we een paar jaar wachten voordat we in het Nederlands tegen de HomePod kunnen spreken? Voor veel Nederlanders zal opdrachten geven in het Engels niet zo’n probleem zijn, maar als Apple bij een veel grotere groep gebruikers wil doorbreken is ondersteuning voor de lokale taal een must.

#2 Wanneer komt de HomePod naar Nederland en België?
Een tweede vraag is hoe snel de uitrol plaatsvindt. Apple heeft beloofd dat de HomePod in ieder geval in de Amerikaanse winkels zal liggen, maar heeft nog geen plannen onthuld over de verdere beschikbaarheid. Early adopters zullen in ieder geval naar het buitenland moeten reizen om er eentje in handen te krijgen, waarbij we maar hopen dat Apple bepaalde functies niet op regioniveau heeft geblokkeerd (zoals bij de pas gereviewde Sonos One het geval is).

HomePod Siri-interactie

#3 Is de HomePod een nieuw platform?
Apple brengt firmware-updates voor de HomePod uit, maar gaat dit zich gaandeweg afsplitsen van de nadere OS’en en wordt het een apart besturingssysteem met updates, beta’s en de hele rataplan? Moeten we de HomePod zien als een soort Apple TV, dus een apparaat waar een heel ecosysteem rondom komt, of meer als accessoires zoals de Apple Pencil, AirPods en AirPower? Die accessoires krijgen wel firmware-updates maar het zijn losstaande accessoires die niet elk jaar op de WWDC-ontwikkelaarsconferentie aan bod zullen komen. Bij iOS, tvOS, watchOS en macOS is dat wel het geval.

We zijn ook benieuwd hoe vaak de HomePod nieuwe functies krijgt. Het apparaat werkt op dezelfde A8-chip als in de Apple TV zit, een apparaat dat soms wel wat nieuwe functies krijgt, maar echt snel gaat dat niet. Er zit genoeg power in om er meer functies in te stoppen, bijvoorbeeld meer geavanceerde muziekfuncties. Google en Amazon lijken veel actiever met het toevoegen van nieuwe functies. Elk halfjaar komt er wel iets nieuws bij, terwijl het tempo bij de Apple TV veel lager ligt.

#4 Komen er meerdere modellen en formaten?
Amazon en Google hebben speakers in verschillende formaten en uitvoeringen gemaakt. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere prijsklassen: de goedkoopste kost een paar tientjes, de duurste meer dan driehonderd euro. Sommige zijn bedoeld om in de huiskamer neer te zetten, terwijl andere weggemoffeld kunnen worden achter een kamerplant. Ook bij Sonos heb je keuze uit meerdere formaten en prijsklassen. Is er bij de HomePod sprake van één apparaat van $349 dat voor elke situatie geschikt moet zijn? Het lijkt er voorlopig wel op, terwijl je als muziekliefhebber (Apple benadrukt immers de audiokwaliteit van de HomePod) liever meer vormen en formaten hebt, zodat je ze als speaker op de keukentafel kunt zetten, maar ook als muzieksysteem in je woonkamer.

Eerder heeft Apple bestaande productlijnen wel eens uitgebreid, bijvoorbeeld bij de iPod. Het is echter lastig voor te stellen dat Apple voor minder dan 100 euro een kleine speaker met goed geluid gaat uitbrengen. Apple’s meest simpele apparaten kosten al snel meer dan 100 euro. Grotere speakers dan de HomePod zijn ook moeilijk voor te stellen. Als je kijkt naar de huidige slimme speakers van andere fabrikanten, dan is de HomePod al behoorlijk groot.

#5 Werkt de HomePod met één gebruiker?
Er zijn Apple-producten die voor meerdere gebruikers geschikt zijn, zoals de iPad en Apple TV. Apple staat erom bekend dat ze daar nooit goede oplossingen voor hebben gevonden. Op de Apple TV kun je eventueel wisselen tussen accounts, maar echt makkelijk is dat niet. Op de iPad is het na meer dan zeven jaar nog steeds niet mogelijk om meerdere accounts te gebruiken. De enige oplossing die Apple hiervoor heeft gemaakt is beschikbaar voor scholen, waarbij meerdere leerlingen met dezelfde iPad moeten werken. Maar die functie is niet beschikbaar voor normale gebruikers. Omdat de HomePod Siri-opdrachten van third party-apps doorspeelt naar het iOS-apparaat van de gebruiker is het zeer de vraag of de HomePod ook met meerdere gebruikers kan omgaan. Dat zou wel handig zijn.

Leuk om te weten: Google Home werkt met meerdere gebruikers dankzij stemherkenning. Je kunt Google vragen wat je naam is, maar ook welke afspraken je gepland hebt. Het trainen van meerdere stemmen duurt minder dan 1 minuut per stem. Je kunt Siri ook trainen, zodat alleen jouw stem wordt herkend, maar onze ervaring is dat Siri toch ook wel op stemmen van anderen reageert.

Welke brandende vragen heb jij nog over de HomePod en kijk je uit naar dit nieuwe apparaat?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2017, 13:26
Categorie Apple
Onderwerp homepod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.