Face ID gezichtsscan

Hoe gaan apps om met Face ID en wat moeten ontwikkelaars doen?

Moeten ontwikkelaars aanpassingen doen om Face ID in hun apps te laten werken? Wij gingen op zoek naar het antwoord.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Face ID gezichtsscan

Nu de iPhone X bijna in de winkels ligt, blijven er nog wat vragen onbeantwoord. Hoe gaan apps bijvoorbeeld om met Face ID en hoe kan het dat ABN AMRO en de Rabobank het hebben uitgeschakeld? In dit artikel vind je het antwoord.

Apps en Face ID: hoe werkt dat?

Omdat de iPhone X niet beschikt over Touch ID, zullen ontwikkelaars er rekening mee moeten houden dat hun apps geschikt zijn voor Face iD. Moeten ontwikkelaars daar iets voor doen? Of zijn alle apps die met Touch ID werken (zoals de app van je bank) automatisch ook geschikt voor Face ID? De geluiden daarover lijken wat tegenstrijdig, dus het leek ons goed om eens uit te zoeken hoe het nu echt zit. Zowel de Rabobank als ABN AMRO hebben namelijk aangegeven in hun App Store-omschrijving dat ze Face ID voorlopig niet gaan ondersteunen. En 1Password gaf onlangs in een beta-update aan dat ze hun app helemaal hebben voorbereid op Face ID. Blijkbaar kunnen ontwikkelaars er dus voor kiezen of ze Face ID al dan niet ondersteunen.

Face ID ondersteuning in apps zoals ABN AMRO, Rabobank en 1Password.

We vroegen onze huisontwikkelaar Wouter van den Broek (die voor jullie de iCulture-app maakt) hoe het nu precies zit.

Wouter legt uit:

In principe hoef je er niets aan te doen want Face ID gebruikt hetzelfde raamwerk als Touch ID, namelijk LocalAuthentication. Als je deze op de normale manier hebt geïmplementeerd doet FaceID het meteen. Maar…

… ontwikkelaars moeten nog wel iets doen, benadrukt Wouter. In Apple’s richtlijnen staat namelijk:

You are required to include the NSFaceIDUsageDescription key in your app’s Info.plist file if your app allows biometric authentication. If that key is not present, authorization requests may fail immediately.

Het antwoord op de vraag of ontwikkelaars iets moeten doen, is dus nee én ja:

Nee, je hoeft geen code te wijzigen.
Ja, je moet wel een nieuwe build/versie maken om het aan te zetten.

Wat ABN AMRO en Rabobank dus doen, is bewust Face ID blokkeren door niet de NSFaceIDUsageDescription-sleutel in het genoemde bestand op te nemen. Daardoor zal het scannen van je gezicht niet lukken om toegang te krijgen tot je rekeninggegevens. Je zult dan op de traditionele manier moeten inloggen, door een code in te toetsen.

Bij 1Password hebben ze de app wel geschikt gemaakt voor Face ID en dat was eigenlijk maar een kleine handeling. Het enige wat ze hoefden te doen is om NSFaceIDUsageDescription toe te voegen aan een bestand. Daarna hoefden ze alleen een nieuwe build/versie aan te maken.

Je favoriete apps zullen dus een update moeten uitbrengen om Face ID te ondersteunen. Apps die al maandenlang niet zijn bijgewerkt, zullen dus niet meteen vanuit de doos werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2017, 13:37
Categorie Diensten
Onderwerp face id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.