Fusion Drive: combinatie van harde schijf en SSD.

Wat is een Fusion Drive en wat heb ik eraan?

Fusion Drive combineert de grote opslagcapaciteit van een traditionele harde schijf, met de snelheid van een SSD-schijf. Wat heb je hier in de praktijk aan en zijn er ook nadelen?

Fusion Drive-logoDe iMac- en Mac mini kun je sinds enige tijd uitrusten met een door Apple ontwikkelde Fusion Drive. Maar wat is Fusion Drive precies en wat heb je er in de praktijk aan? In deze gids lees je alle ins en outs van Apple’s opslagsysteem.

Wat is een Fusion Drive?

Fusion Drive is een opslagsysteem, ontwikkeld door Apple, die de hoge opslagcapaciteit van een harde schijf combineert met de snelheid van een SSD-schijf. Een traditionele harde schijf is relatief traag omdat er gebruik wordt gemaakt van bewegende onderdelen. Een SSD (ook wel flashopslag) heeft deze bewegende onderdelen niet, waardoor hij niet alleen stiller maar ook een stuk sneller is. In Fusion Drive worden deze twee schijven met elkaar gecombineerd tot één geheel, waardoor je kunt profiteren van de voordelen van beide soorten opslag. In MacBooks wordt tegenwoordig alleen nog maar SSD toegepast. Daarbij bestaat de opslag dus voor 100% uit flashgeheugen.

Fusion Drive voordelen

Wil je een Mac met een grote hoeveelheid opslag die lekker snel reageert, dan is het vaak te duur om voor volledig SSD te kiezen. Grotere SSD-schijven zijn aanzienlijk duurder dan de traditionele harde schijven met dezelfde opslag, waardoor de keuze voor een hele grote SSD wellicht niet zo verstandig is.

De performance van een Fusion Drive.

Een Fusion Drive combineert de grote hoeveelheid opslag van een traditionele harde schijf met een SSD-schijf. Je hoeft zelf niet te kiezen welke apps in het snellere SSD-geheugen komen te staan; dat doet OS X voor je. Het verplaatsen van veelgebruikte bestanden naar het SSD-gedeelte gaat automatisch. De schijf herkent jouw gebruikspatroon. Hierdoor starten je meestgebruikte apps lekker snel op, terwijl bestanden die je sporadisch nodig hebt op de harde schijf opgeslagen worden.

Kies de Fusion Drive die bij jou past

De Fusion Drive is beschikbaar in meerdere varianten. De Mac mini kun je uitrusten met een Fusion Drive van 1TB, waar 128GB aan flashopslag in verwerkt zit. In de iMacs wordt de 1TB Fusion Drive gecombineerd met slechts 24GB aan flashopslag, aanzienlijk minder dus. Wil je in een iMac een Fusion Drive met meer flashopslag, dan zul je moeten kiezen voor een Fusion Drive van minimaal 2TB, maar die is wel flink duurder.

Fusion Drive nadelen

Fusion Drive heeft niet alleen maar voordelen. Zo kun je op een Fusion Drive maar één extra partitie instellen, terwijl dat bij een gewone harde schijf praktisch ongelimiteerd kan. En mocht je een extra partitie aan willen maken, dan maakt deze géén deel uit van de Fusion Drive, waardoor de voordelen hiervan vervallen. Mocht je je opslag willen uitbreiden, dan kun je dat doen met een externe schijf. Deze kan echter geen deel uitmaken van de Fusion Drive, waardoor hij fungeert als een traditionele harde schijf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2015
Onderwerp
Categorie
Devices