Virtuele vakantie

Ga op virtuele vakantie met je iPhone, Mac of Apple TV

Er is zoveel te ontdekken!
Niemand de deur uit! Dat betekent ook dat de vakantieplannen er in 2020 heel anders uit zien. Niet rondhangen in een all-in resort, geen leuke stedentrips en zelfs de wintersport moest dit jaar misschien wel worden afgebroken. Wat kun je nog wel doen? Een virtuele vakantie op je balkon!

Ideeën voor een virtuele vakantie

Wij hebben het ook niet verzonnen, maar 30 maart is National Virtual Vacation Day. Een dag om lekker te relaxen en energie bij te tanken, waar je ook bij bent. Dit jaar heb je wel heel veel tijd om op virtuele vakantie te gaan, want het lijkt erop dat we nog wel even moet blijven binnenzitten. Een vakantie verlaagt je bloeddruk en zorgt dat je weer met nieuwe energie aan de slag kunt. Een virtuele vakantie is natuurlijk niet hetzelfde, maar het helpt wel om even de moeilijke momenten te vergeten. Ook ideaal als je slecht ter been bent of weinig geld hebt, want het kost helemaal niets. Ga in Afrika op safari, dwaal door exotische regenwouden, of ga op het strand in Bali liggen bakken. Zoek je wat meer vertier op, dan kun je je in het feestgedruis van het Braziliaanse carnaval of Mardi Gras storten. Hier zijn wat leuke ideeën.

#1 Leer dansen met het Nationale Ballet

Nationale Opera & Ballet heeft allerlei leuke content voor mensen die moeten thuisblijven. Je kunt danslessen volgen, opnames van voorstellingen streamen en meedoen aan challenges, quizzen en games. Leer bijvoorbeeld een pirouette of volg een van de andere ‘Practice at Home’-sessies.

Meer info vind je hier

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#2 Ga naar het Rijksmuseum

Onder de titel #Rijksmuseumfromhome heeft het Rijksmuseum allerlei korte YouTube-filmpjes gemaakt waarin curatoren iets uitleggen over een schilderij of een deel van de collectie. Zo duik je even in een heel specifiek onderwerp, met een kenner die er alles over kan vertellen.

Hier kun je de filmpjes bekijken

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#3 Ga naar het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum heeft live tours, waarbij je elke vrijdag om 14:00 uur een rondleiding krijgt door een bekende kunstkenner. De eerste rondleiding werd gedaan voor museumdirecteur Rein Wolfs en was drukbezocht. De tweede was ook bijzonder: curator Leontine Coelewijvan gaf een preview van de tentoonstelling ‘Nam June Paik — The Future is Now.’ Een dag voordat deze tentoonstelling open zou gaan kreeg het museum te horen dat ze moesten sluiten.

De Live Tour is achteraf terug te zien op YouTube en Facebook. Stay at Home Stedelijk is een speciale sectie op de site van het museum, waar je korte documentaires kunt terugkijken maar ook ziet hoe de restauratie van een groot werk van kunstenaar Keith Haring te werk gaat. Ook zijn er podcasts, audiotours en workshops voor jongeren. Ook op Instagram vind je extra content tijdens de sluiting.

#4 Bezoek het Hermitage Museum

Een ruim vijf uur durende video van het Hermitage Museum, met optredens van orkesten en dans. Het gaat hier om een Shot on iPhone-video die moet laten zien hoe lang de batterij van de iPhone meegaat. Misschien had je de video wel zien langskomen, maar zag je er tegenop om 5 uur lang te kijken. Maar nu je toch maar wat thuiszit kun je deze video mooi als achtergrondbehang opzetten terwijl je bezit bent in huis te klussen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het bijzondere is dat de video in één take is opgenomen. Er is dus niet in geknipt. Wil je eerst een voorproefje? Bekijk dan de trailer.

Ook leuk is de behind-the-scenes video, waar in je kunt zien hoe het allemaal is gemaakt. Wil je de Hermitage in Amsterdam zien, kijk dan op
Thuismuseum.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#5 Virtuele vakantie in Las Vegas

Met de Las Vegas Virtual Reality-app duik je in de attracties en het nachtleven van deze gokstad. Je komt terecht in VIP-suites, gaat een helicoptervlucht bij zonsondergang doen en kijkt rond in restaurants waar je normaal alleen met een flinke wachtlijst binnenkomt. Ideaal om je nu alvast voor te bereiden op een toekomstig bezoek aan Vegas, als het over een tijdje weer kan.

Deze video geeft je een voorproefje:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In de VRTV Vegas-app is alles in categorieën verdeeld, zodat je kunt doen wat je het leukst vindt. Zo kun je 360 graden rondwandelen in dure hotelsuites en villa’s, of als een vogel over Fremont Street vliegen. Je gebruikt de gyroscoop in je iPhone om de video te bedienen. Is geschikt voor Google Cardboard en andere headsets.

#6 Virtueel op bezoek in de Grand Canyon

De Grand Canynon ligt weliswaar niet ver van Las Vegas, maar afstanden spelen opeens geen rol meer bij virtuele vakanties. De National Park Service helpt je op weg als je in het park bent, maar je kunt ook virtueel rondkijken op 360 graden-foto’s. Er is een virtuele archeologie-tour en je kan virtueel wandelen lands verschillende aardlagen, totdat je bij de bekende Phantom Ranch komt. Je kunt ook de Colorado River afdalen in een rafting boottrip. Maar het meest boeiend is het ontdekken van de historische plekken, waar mensen eeuwen geleden woonden. Wat hebben de archeologen gevonden, hoe gaan ze te werk?

Meer info op de website van NPS.

#7 Bezoek het Witte Huis

Het is geen goed plan om het Witte Huis te bezoeken en misschien wil je dat ook niet, zolang Trump aan de macht is. Maar geen nood: een virtuele tour is maar één klik van je verwijderd. Je ziet het Eisenhower Executive Office Building met daarnaast de West Wing, waar de personeelsvertrekken van het Witte Huis te vinden zijn. Ook kun je 360 graden rondkijken in de ceremoniële ruimte en in diverse andere kamers – zonder dat je oog in oog komt te staan met de president. De East Room, Green Room, Blue Room, Red Room… alles!

Bekijk het in de Google Arts & Culture-app.

#8 Google Arts & Culture

Nu we het toch over de Google Arts & Culture-app hebben: dit biedt een schatkist voor mensen die van kunst, cultuur en reizen houden. Schilderijen bekijken, ontdek verhalen en exposities en zoom in op details van beroemde kunstwerken. Nog nooit kon je zo dichtbij komen.

#9 Bezoek een natuurmuseum

We blijven nog even in Washington DC, want het Smithsonian Museum of Natural History heeft een mooie collectie virtuele tours beschikbaar, waarmee je huidige en eerdere exposities kunt bekijken. Er zitten 125 miljoen objecten in de collectie en dit is het drukstbezochte instituut voor natuurhistorie ter wereld. Bekijk de permanente expositie en wat er eerder geweest is. Klik op de blauwe pijltjes om door elke expositie te bladeren. Met close-ups komen de dinosaurussen opeens heel dichtbij.

Meer info op de website van het museum.

https://www.instagram.com/p/B96Gzuyg2fL/?igshid=50qayqhuqb1q

#10 Zet een soundscape-video aan

Wil je bovenstaande scene nadoen, dan heb je natuurlijk wel beelden van een tropisch eiland nodig. Geen punt. Er zijn allerlei video’s met mooie scenes en bijbehorende soundscapes te vinden. Met dergelijke soundscape-geluiden waan je jezelf op een heel nadere plek. Kies een scene in de natuur, met bijbehorend geruis van de zee of bomen. Je wordt er vanzelf rustig van en je hoeft geen zonnebrandcreme te smeren. Pak er een ijskoud biertje bij en het is net echt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Sommige video’s duren een paar uur. Het kenmerk is dat ze geen spanning veroorzaken. Er gebeurt eigenlijk he-le-maal niks. Maar dat is wel zo rustgevend. Voor deze tip is je Apple TV geknipt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#11 Kijk naar je Apple TV screensavers

Je hoeft niet eens een video uit te zoeken om leuke beelden te zien. Kijk gewoon naar de vele screensavers op de Apple TV en vlieg over bekende steden en natuurgebieden. Alles trekt traag aan je voorbij, dus het is ideaal als achtergrondbehang en om soms even een blik te werpen.

Bekijk ook

Screensavers instellen en bedienen op de Apple TV (met je eigen terugblikken in tvOS 17)

Op de Apple TV kun je screensavers instellen, met foto's of bewegende luchtbeelden (Aerial screensavers). In deze tip leggen we uit hoe je de schermbeveiliging op de Apple TV kunt instellen en inschakelen.

#12 Virtuele vakantie op Instagram

Er zijn duizenden miljoenen influencers die op Instagram laten zien hoe hun glamorous leven is. Luxe hotels, tropische stranden… terwijl jij normaal gesproken aan het buffelen bent op je werkplek, liggen zij mooi te wezen en ze krijgen er vaak nog voor betaald ook. Maar laten we even het cynisme aan de kant zetten en kijken wat je er nu echt aan hebt. Je kunt via Instagram namelijk prima een toekomstige vakantie voorbereiden. Op alle plekken wereldwijd zijn al eerder mensen geweest, die alles fanatiek hebben vastgelegd. Is het echt de moeite om een paar uur in een busje te zitten om de Big Buddha bij Hongkong te zien? Bekijk de foto’s en je weet het. Tegelijk kun je meteen inspiratie opdoen hoe jij straks vanuit de best mogelijke hoek je selfie maakt.

https://www.instagram.com/p/B9Zr24iHiEE/?igshid=18myiqw1tg4mu

Natuurlijk zijn er ook andere leuke foto’s van bestemmingen te zien, bijvoorbeeld over architectuur of Apple Stores. We hebben een aparte tip over vakantie voorbereiden met Instagram.

Bekijk ook

Gebruik Instagram als reisgids voor je volgende vakantiebestemming

Je hebt geen reisgidsen nodig om iets te weten te komen over je volgende vakantiebestemming. Ook op Instagram kun je allerlei informatie vinden en het is vaak recenter. Het hippe restaurant dat een week geleden open ging, staat wel op Instagram, maar niet in je reisgids. Deze tip legt uit hoe je het gebruikt.

#13 Ga op reis in Google Maps of Apple Kaarten

Misschien wat minder mooi, maar het kan wel: ga op reis met Google Streetview of met Apple’s Look Around. Vooral in Apple’s Kaarten-app kun je heel gedetailleerd rondkijken. Het werkt momenteel alleen nog in de VS, maar er is al zoveel te zien dat je wel even bezig bent. Met Google Maps kun je bijvoorbeeld op safari in Afrika gaan.

Bekijk ook

Zo gebruik je Look Around in de Apple Kaarten-app

Look Around ('Kijk rond') is Apple's variant op Google Street View. Het is te vinden in Apple Kaarten op je iPhone, iPad en Mac. Hoe gebruik je Look Around en wat heb je eraan in Nederland en Belgi├ź? Dat laten we zien in deze tip!

#14 Vier je virtuele vakantie in een pretpark

OK, de pretparken zijn dicht, maar YouTube niet. Je vindt op YouTube een enorme hoeveelheid theme park rides en het mooie is: er zijn geen wachtrijen en je bent ook geen €50 voor een kaartje kwijt. Zo zagen we onlangs een prachtige Shot on iPhone-filmpje van iemand die in Disney World is geweest en de hele ervaring van zo’n park zo goed mogelijk heeft vastgelegd.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Ook leuk zijn de specials pretpark-accounts op YouTube, waarmee je voorin het karretje kunt zitten terwijl je naar beneden suist. Handig als je het zelf niet durft. Op Theme Park Tube vind je een hoop van dergelijke filmpjes bij elkaar.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Een van onze favorieten is Defunctland, waar je filmpjes ziet van rides die niet meer bestaan. Daar kunnen we de Bobslee van de Efteling nu aan toevoegen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#15 Ga naar de Sixtijnse Kapel

Tja, Italië. Niet een plek waar je nu wilt zijn. Maar tijdens een virtueel bezoek loop je geen kans op besmetting. De Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad is beroemd vanwege de kleurrijke Renaissance-fresco’s. Het is er zo normaal druk dat je lang niet alles kunt zien. Je zit op deze virtuele tour niet alleen de bekende kapel, maar ook de tuinen, villa’s en andere musea van Vaticaanstad. Met de pijltjes kun je rondkijken en inzoomen.

Meer info op de website van de Vaticaanse musea.

Nog veel meer ideeën
Er is echt nog veel meer mogelijk als je op virtuele vakantie wilt gaan. We kunnen deze lijst dan ook eindeloos uitbreiden:

  • Ga naar het Rijksmuseum: onder de noemer #Rijksmuseumthuis biedt het Rijksmuseum 10 verschillende online platforms en series. Duik in de collectie of verdiep je in de verhalen.
  • Kijk Broadway-musicals: niet naar het theater? Op BroadwayHD kun je kijken naar allerlei theaterproducties. Overigens vind je op Disney+ ook een hoop musical-achtige films en series.
  • Doe actief met het Groninger Museum: doe opdrachten, zoals het maken van een stilleven of het ontwerpen van een bevrijdingsrok.
  • Kijken, kijken, niet lopen: via het Thuismuseum kun je virtueel rondlopen in musea zoals de Hermitage Amsterdam en het Joods Historisch Museum.
  • Bekijk het Mauritshuis met je oren: artiesten hebben een muzieknummer opgenomen rondom schilderijen in het Mauritshuis. Zo krijg je een frisse blik.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Google Arts & Culture
In Google Arts & Culture is veel materiaal te vinden.