shutterstock_171883982

De beste apps voor verkeersinfo, flitsers en verkeersdrukte

Blijf op de hoogte van verkeersdrukte en flitsers met deze verkeersinfo-apps voor je iPhone. Zo weet je precies waar de files staan en waar het verstandig is om te rijden voor een ongeval.

Verkeersinfo in eigen land en het buitenland

De verkeersinfo-apps die we in dit artikel bespreken zijn geschikt voor woon-werkverkeer, maar ook voor de vakantie. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn op drukte en werkzaamheden als je in de auto stapt. In dit artikel komen allerlei handige iOS-apps aan bod die je als automobilist veiliger, sneller en goedkoper op de plaats van bestemming brengen. Geen navigatie-apps dus, maar apps voor files, flitsers en meer.

Deze verkeersinfo-apps komen aan de orde:

Verkeersdrukte-apps: ook op vakantie

Als je de Randstad al druk vindt, moet je niet schrikken als je op zwarte zaterdag opeens een hele dag vast komt te staan op een Franse snelweg. Wie in het buitenland op de snelweg rijdt, kan maar beter goed voorbereid zijn op drukte en werkzaamheden. Vergeet ook niet dat in veel Europese landen toch net even andere verkeersregels gelden. Met een beetje voorkennis voorkom je vervelende boetes.

In het buitenland komen deze verkeersinfo-apps van pas:

Let op: het gebruik van flitsapps is strafbaar in België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. ANWB raadt je zelfs aan om deze apps tijdens het autorijden in de genoemde landen te verwijderen. Informeer je goed over wat wel en niet is toegestaan in het betreffende land (hier vind je de regels per land). Hoewel de kans dat de politie je iPhone in beslag kan nemen vrij klein is, is het gebruik op eigen risico. Je bent te gast in een bepaald land en je zult je daar ook aan de regels moeten houden.

Om de regels te omzeilen waarschuwen sommige apps (zoals Flitsmeister, Touring Mobilis en Coyote) voor ‘gevarenzones’. Dit zijn gebieden waar zogenaamd veel ongelukken gebeuren, maar in werkelijkheid gaat het om flitslocaties.


shutterstock_171883982

Flitsmeister

Flitsmeister kent iedereen. Deze app waarschuwt je voor files, mobiele flitsers, vaste flitspalen, trajectcontroles, wegwerkzaamheden, afgesloten rijstroken, ongevallen en stilstaande voertuigen. Je krijgt ook een melding als er een naderende ambulance is gesignaleerd, zodat je tijdig aan de kant kunt gaan. Daarnaast beschikt Flitsmeister sinds versie 7.0 over navigatie, al valt er op dat punt nog wel wat te verbeteren. Werkt ook in diverse Europese landen, zonder dat je een aparte app hoeft te installeren.

Touring Mobilis (België)

Touring Mobilis is eigenlijk Flitsmeister, maar dan voor België. De app wordt dan ook door hetzelfde bedrijf gemaakt. Als je Touring Mobilis gebruikt tijdens het autorijden wordt je automatisch gewaarschuwd voor incidenten op de weg. Hierdoor bespaar je tijd en geld en ben je goed voorbereid op onveilige situaties op de weg. Net als Flitsmeister waarschuwt deze app je voor trajectcontroles, wegwerkzaamheden, wegafsluitingen en meer. Je kunt ook vooraf checken of er files staan op jouw route.

ANWB Onderweg

ANWB Onderweg is een erg complete app, waar alles in zit wat je als automobilist nodig hebt: verkeersinformatie, routeplanner, parkeren en actuele benzineprijzen bij ruim 4.000 tankstations. Ook zie je bij welke tankstations ANWB ledenvoordeel te halen is. Wat verkeersinformatie betreft vind je in deze app een filelijst op wegnummer, verkeer in de buurt en op je route. Ook krijg je flitsers op snelwegen en wegwerkzaamheden te zien. De file alert geeft je voor vertrek een waarschuwing als er vertraging is, zodat je weet dat je eerder moet vertrekken. Lees ook onze ANWB Onderweg review voor nog meer informatie.

Routeradar

Weer en verkeer, de commerciële tv-zender heeft alles afgedekt. Terwijl met Buienradar het weer in de gaten houdt kun je met Routeradar de files, snelheidscontroles en verkeersinfo in de gaten houden. Je kunt er ook mee navigeren, zelfs in heel Europa en zonder internetverbinding. Met de live meldingen van de VID ben je altijd op de hoogte van de verkeerssituatie en ongevallen in de buurt. Ook word je tijdig gewaarschuwd voor een flitser dankzij de meldingen van de Flitsservice en andere Routeradar-gebruikers.

Rijkswaterstaat Actueel

Je verwacht het misschien niet, maar Rijkswaterstaat heeft een gratis app waarmee je info kunt opvragen over files, ongevallen, afsluitingen en geplande wegwerkzaamheden op de rijkswegen in Nederland. Naast informatie over hinder en vertraging lees je ook wat Rijkswaterstaat doet om incidenten op te lossen. Met pushberichten blijf je op de hoogte, zodat je voor vertrek een seintje krijgt bij vertraging op jouw favoriete routes.

Péago

Tol betalen is nooit leuk, maar met de app van Péago kun je slimmer door Frankrijk rijden. Je kunt zo’n 25% op je tolkosten besparen door op het juiste moment de afrit van de tolweg te nemen. Je hoeft dus niet via tijdrovende binnenweggetjes, maar krijgt tips welke afritten het slimst zijn om voor zo laag mogelijke kosten op je bestemming aan te komen. Péago weet hoe de tol wordt berekend en kan gebruikt worden met of zonder tolbadge. Voer je bestemming in, kies je voertuig (auto, caravan, camper) en je krijg te drie kilometer voor de tolpoort een waarschuwing waar je het beste de afrit kunt nemen. Péago laat je alleen de afritten kiezen waar je er direct weer op kan, zodat je geen tijd verspild met omrijden. Lees ook ons artikel over Péago.

Coyote

Flitsmeister is ook in andere Europese landen te gebruiken, maar wil je een app die zich specifiek op Europa richt, dan kun je Coyote eens proberen. Deze app is 15 dagen gratis te proberen, daarna moet je betalen. Coyote begon als radarverklikker en is in eerste instantie gericht op Frankrijk, maar werkt ook in andere landen. Met behulp van een community krijg je ‘gevarenzones’ (een mooi woord voor flitslocaties) een melding. De permanente gevarenzones zijn plekken waar een vaste camera staat en de tijdelijke gevarenzones wijzen op een mobiele flitser. Je krijgt ook vertragingen, ongevallen en snelheidsbeperkingen te zien.

INRIX Traffic

INRIX Traffic kan net als Michelin Navigation Traffic de verkeersdrukte laten zien op basis van huidige drukte, maar óók prognoses maken op basis van normaal verkeersgedrag. Ook hier zie je grote wegen op de kaart aangegeven in een kleur die de drukte symboliseert. Je kan daarnaast een vertrektijd invoeren om een prognose te zien van een drukte en je kan pushmeldingen ontvangen voor vertrekwaarschuwingen op basis van je route. Als je een Premium-abonnement neemt (€21,99 per jaar), kan je een onbeperkt aantal bestemmingen en plaatsen invoeren die je in de gaten wilt houden. Daarbij kan je ook tankstations en camera’s bekijken. Bovendien delen ingelogde gebruikers al tijden fanatiek politiecontroles, ongelukken, gevaren, gebeurtenissen en wegwerkzaamheden. INRIX Traffic is omvangrijk en handig, maar geen blinde aanrader. De app lijkt doet veel beroep op mobiel internet en is misschien wel te ingewikkeld voor een vakantierit.

Andere verkeersapps voor je iPhone

  • Waze navigatie & Live verkeer (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.1+) - Bij Waze waarschuwen gebruikers elkaar voor opstoppingen en ander verkeersleed.
  • Magic Earth Navigatie, Kaarten (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 13.0+) - Navigatie-app met real-time verkeersinformatie.
  • TimesUpp OV, Verkeer, Parkeren (gratis, iPhone + IAP, iOS 9.0+) - Nederlandse app, waarschuwt op basis van verkeersdrukte als het tijd is om naar je afspraak te gaan.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Onze favoriete app voor brandstofprijzen in Nederland. Je hoeft hiervoor geen leaserijder te zijn.
  • benzine-Jip (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Een andere app voor benzineprijzen in Nederland.
  • 1-2-3 Fuel (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 14.2+) - Uitstekende app om benzineprijzen in Duitsland op te zoeken.
  • File-Flits (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Een andere app voor flitsinformatie in Nederland.
  • NPO Radio 1 – Nieuws & Sport (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Ook in de auto luisteren naar de nieuwszender van Nederland.
  • HERE WeGo Kaarten & Navigatie (gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Gratis navigatie-app met verkeersmeldingen, die ook offline werkt. Dus geschikt voor thuis en op vakantie.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is bijgewerkt in juli 2018. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Foto: SP-Photo via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2019
Categorie Apps
Onderwerpen auto, flitspalen, vakantie, verkeer
Devices iPad, iPhone
Software iOS