Gewoontes veranderen met apps

Stoppen met roken: met deze iPhone-apps moet het lukken!

Doe mee en leef gezonder!
Stoppen met roken doe je met hulp van je iPhone! In deze applijst vind je handige apps die je van je rookverslaving af helpen en die zorgen dat je gaat stoppen met de sigaret. Gaat het je lukken tijdens Stoptober? Vast wel met deze apps!

Stoppen met roken-apps

Stoppen met roken is een wens van velen. Weg met de verslaving, weg met de stank in je kleding, op naar een gezonder bestaan! Supermarktketen Lidl kondigde aan geen tabakswaren meer te verkopen, maar er zijn nog meer manieren om het stoppen te vereenvoudigen. De iPhone kan je helpen om te stoppen met roken. Er zijn talloze apps verkrijgbaar, waaronder de bekende Stoptober-app, die je steunen in het wegleggen van de sigaret. Dit zijn de beste apps voor het stoppen met roken.

Stopstone

Het Trimbos-instituut heeft een app voor jongeren die willen stoppen met roken. Maar ook als je niet meer zo jong bent kan deze app je helpen. Stopstone berekent hoeveel geld je bespaart door de sigaret te laten staan. Kun je je toch niet bedwingen en wil je naar een sigaret grijpen, dan druk je in de app op een grote rode knop. De app motiveert je dan om het niet te doen, bijvoorbeeld door je een beloning in het vooruitzicht te stellen. Je kunt eventueel hulp inschakelen door een bericht naar vrienden of familie te sturen, zodat zij je nog eens extra kunnen motiveren. De app bereidt je voor op moeilijke momenten. Heb je toch een sigaret gepakt? Leer dan van je ervaringen en zet door!

Stoptober-app

Stoptober is de bekendste Nederlandstalige app om in 28 dagen van je sigarettenverslaving af te komen. Ieder jaar gaat er aan het begin van oktober een campagne van start om rokers te helpen met stoppen. De Stoptober-app is daar het ultieme middel voor. Ook dit jaar is de app weer van de partij.

De app is een stok achter de deur als je moeite hebt om van je rookverslaving af te komen. De Stoptober-app geeft tips en beloningen voor het stoppen met roken. Je ziet precies wat je voortgang is. Zodra je de app aan het begin van de dag opstart, krijg je de vraag of je nog rookvrij bent. De app berekent ook voor je hoeveel geld je bespaart, door aan te geven hoeveel je normaal gesproken op een dag rookt. Met de meldingen van de app blijf je gemotiveerd om te stoppen met roken. Heb je het even moeilijk, dan is er ook een Noodhulp-knop. Je kan ook badges verzamelen als een soort beloning. Er zijn ook chatgroepen met andere stoppers. Op deze manier kan je elkaar steunen en motiveren.

QuitNow

Zoals de naam al zegt wil deze app je direct van je rookverslaving afhelpen. De app heeft realtimestatistieken met bijvoorbeeld de tijd sinds je laatste sigaret. De app geeft ook inzicht in hoeveel geld je bespaard hebt. Je kan in de app ook een profiel aanmaken en chatten met andere gebruikers. Na het installeren van de app vul je drie dingen in: hoeveel sigaretten rook je per dag, hoeveel sigaretten zitten er in het pakje en hoeveel kost het? Op basis daarvan kan QuitNow de besparing berekenen. Aan de hand van voortgangsringen kun je zien hoeveel impact het stoppen met roken op korte termijn heeft. Je bloeddruk en hartslag verbeteren en je geur- en smaakzin gaat erop vooruit. Dit motiveert je meteen om te gaan werken aan de doelen op langere termijn, zoals de gezondheid van je longen. Die hebben namelijk wat meer tijd nodig om bij te komen.

QuitNow geeft je tips die je van de sigaret af moeten helpen. Loop je nog steeds vast, dan kun je chatten met lotgenoten. Er is ook een Apple Watch-app van QuitNow waarin je precies kan zien hoeveel geld je bespaard hebt en hoelang je al rookvrij bent. Ook handig: je kunt een account aanmaken via Log in met Apple.

Bekijk ook

Sign In with Apple: alles over het veilig aanmelden via Apple

Met Sign In with Apple kun je bij diensten en apps inloggen met je Apple-gegevens. Maar wat zijn de voordelen van Sign in with Apple en wat kun je ermee? In dit artikel lees je alles over het aanmelden via Apple in apps en diensten.

Smoke Free

Een andere Engelstalige app die je probeert te laten stoppen met roken, is Smoke Free. Net als andere apps toont Smoke Free een dashboard met daarin informatie over hoe lang je al niet rookt en hoe dit de staat van je lichaam heeft verbeterd. Er zitten 90 badges in voor allerlei prestaties omtrent het stoppen met roken. Wat uniek is aan Smoke Free is de optie om deel te nemen aan (Engelstalige) sessies met een coach over allerlei zaken die je als stopper lastig kan vinden.

Natuurlijk laat de app ook zien hoeveel geld je hebt bespaard. Daarover gesproken: de basisfunctionaliteit van Smoke Free is gratis en er zitten geen advertenties in. Om alle functies te gebruiken moet je betalen, maar je haalt het er zo weer uit door niet te roken.

Kwit

Deze app belooft je dat stoppen met roken makkelijk (en leuker) wordt. Kwit biedt allerlei statistieken die inzicht geven in hoe lang je al gestopt bent. Het doel is om de Ultieme Kwitter te worden. Dit doe je door een hoger level te bereiken in de vorm van prestaties. Kwit heeft in totaal 60 prestaties die je vrij kan spelen. Elke prestatie geeft extra informatie over de voordelen van stoppen met roken. De app heeft daardoor een wat speels karakter, dus als je wel van een spelletje houdt kan dat zomaar de doorslag geven.

Kwit heeft ook zogenaamde motivatiekaarten die je helpen op moeilijke momenten. De app is gratis, maar je kan je ook aanmelden voor Kwit Premium voor extra mogelijkheden. Je kunt erop rekenen dat de app goed zal werken, want de ontwikkelaar brengt regelmatig updates uit met verbeteringen.

Livestrong: MyQuit Coach-app

Bij Livestrong denk je misschien aan Lance Armstrong. Zelf werkt Armstrong niet mee aan deze website, die allerlei artikelen bevat over gezonder leven en meer sporten. De stoppen met roken-app van Livestrong bestaat al heel wat jaren, maar is al eventjes niet bijgewerkt. Toch ziet de app er prima uit en werkt hij nog steeds. De app belooft een persoonlijk plan om je eindelijk van het roken af te helpen.

Je kunt kiezen om meteen te stoppen (cold turkey) of geleidelijk afbouwen, op een snelheid die bij je past. Hou bij hoeveel sigaretten je rookt, verzamel achievements, bekijk je voortgang en leg contact met de community, bestaande uit mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Aan de hand van voortgangsringen zie je hoe lang je al rookvrij bent. Ook kun je zien hoe je verlangen naar een sigaret in de loop van de tijd afneemt. De app is Engelstalig.

Stoppen met roken

Als je al die poespas teveel van het goede vindt, dan kan je ook de app met de simpele naam Stoppen met roken gebruiken. De app heeft een simpele interface die laat zien hoeveel dagen je al rookvrij bent en toont in percentages wat de voordelen zijn voor je gezondheid. Ook krijg je net als bij andere apps te zien hoeveel geld je bespaard hebt. De app biedt weinig extra’s, maar als je net dat steuntje in de rug nodig hebt kan het een handig hulpmiddel zijn.

Meer apps
Kijk ook eens naar deze andere applijsten om van vervelende gewoontes af te komen:

Bekijk ook

De beste apps om slechte gewoontes af te leren

Heb je slechte gewoontes die je wilt veranderen, dan zijn er apps die je kunnen helpen met het veranderen van je gedrag. Hier vind je de beste iPhone-apps om gezonder te leven en meer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!