logo Foto's

Slimme albums maken in de Foto’s-app op de Mac

Met slimme albums kun je de inhoud van je foto-bibliotheek automatisch laten sorteren. iCulture legt uit hoe deze functie werkt en wat er mee mogelijk is.

logo Foto'sWil je in Foto’s voor de Mac al je fotomateriaal netjes sorteren in mappen? Weet dan dat het niet nodig is om dat allemaal handmatig te doen! Dankzij de slimme albums-functie van het programma kun je Foto’s je fotocollectie automatisch laten sorteren. Dit scheelt je enorm veel tijd als je weet wat daarmee mogelijk is. In deze tip leggen we uit hoe je een slim album maakt in Foto’s voor de Mac en hoe je deze precies kunt instellen.

Een Slim album is een album dat automatisch alle inhoud vergaart op basis van de regels die je vooraf instelt. Hoe specifieker de regels zijn, des te meer criteria er zijn waar een foto aan moet voldoen om in het album terecht te komen. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je door deze functies foto’s kwijt raakt; de slimme albums verplaatsen geen bestanden, maar laten alleen de foto’s zien die aan de criteria voldoen.

Slim album maken Foto’s voor de Mac

Slim album Foto's voor de Mac

  • Open Foto’s voor de Mac en klik in de knoppenbalk bovenaan op de plus-knop. Selecteer de optie ‘Slim album’.
  • Nu verschijnt er een uitklapvenster waarmee je het slimme album kunt instellen. Bij ‘Voldoe aan de volgende voorwaarde’ kun je een regel invullen waar een foto aan moet voldoen om in het album te kunnen komen. Vul de eerste regel in. Zodra je een regel hebt ingevuld, zie je onderin het uitklapvenster hoeveel foto’s aan de regel voldoen.

Slim album maken ingezoomd

  1. Wil je het slimme album foto’s zo specifiek mogelijk laten sorteren? Druk dan op de plus-knop achter de eerste regel om een tweede regel toe te voegen aan het Slimme album. Je kunt met de plus-knop zoveel regels toepassen op een slim album als je zelf wilt. Een regel verwijder je met de min-knop.
  2. Druk zodra je tevreden bent op ‘OK’. Nu verschijnt het slimme album automatisch in het tabblad Albums van Foto’s voor de Mac, inclusief alle foto’s die daar aan voldoen.

Er zijn ontzettend veel regels die je op een slim album kan toepassen. Via ‘Datum’ kun je bijvoobreeld albums maken die per jaar gesorteerd zijn. ‘Cameramodel’ scheidt de foto’s van je spiegelreflexcamera van de simpele kiekjes die je met een iPhone geschoten hebt. Via ‘Foto’ kun je aparte mappen maken voor filmpjes, RAW-foto’s en je favorieten. Je kunt zelfs foto’s sorteren op trefwoorden.

Slimme albums aanpassen

Slimme albums aanpassenMaak je per ongeluk een foutje tijdens het maken van een slim album? Dat pas je als volgt aan:

  1. Ga dan naar het tabblad ‘Albums’.
  2. Ctrl-klik op het album dat je wilt aanpassen.
  3. Selecteer ‘Wijzig slim album’.
  4. Nu verschijnt opnieuw het uitklapmenu met alle regels die de inhoud van het slimme album samenstellen en kun je de regels aanpassen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2015
Categorie Mac
Onderwerpen foto's, fotoalbum