Sony NWA35

Wat zijn de alternatieven, nu Apple geen iPods meer maakt?

Welke alternatieven zijn er voor de iPod, nu Apple ze niet meer maakt? Wij zetten 6 opties op een rij: moet je overstappen naar een ander merk, of vind je bij Apple zelf een goed alternatief?

Nu Apple officieel is gestopt met de iPod shuffle en nano, zit je misschien met de handen in het haar. Welke mp3-speler is een goed alternatief? Moet je het gaan zoeken bij andere merken of heeft Apple zelf alternatieven in huis?


Sony Walkman

iPod alternatieven: welke opties zijn er?

Apple zorgde in 2001 voor een revolutie. De iPod was de eerste muziekspeler met lekker veel opslag (1000 nummers!), die dankzij iTunes makkelijk te vullen was met muziek. Eerdere mp3-spelers konden maar een paar albums bevatten en werkten met moeizame pc-software. Inmiddels zijn we zo gewend aan het gebruiksgemak van Apple dat het jammer is om terug te moeten naar ‘die andere merken’. Zit er niets anders op, nu Apple is gestopt met de iPod? Zijn er goede alternatieven? Of kun je maar beter een voorraadje iPods inslaan, voordat ze voorgoed uit de winkel verdwijnen? Zoals we eerder al lieten zien zijn de iPod nano en shuffle nog volop verkrijgbaar. Je hoeft je dus niet te haasten en kunt op je gemak op zoek gaan naar iets anders – of hetzelfde.

#1 Mighty voor Spotify

Het is alweer een tijdje geleden dat we schreven over Mighty, een soort ‘iPod shuffle’ voor Spotify. De bedenker springt daarmee in een gat in de markt, want Apple’s eigen muziek-iPods hebben nooit de mogelijkheid gehad om met Spotify of met Apple Music samen te werken.

Mighty Spotify-speler

We schreven dat Mighty de ‘iPod shuffle van 2016’ zou worden, maar dat geldt alleen voor de mensen die in 2016 hebben meegedaan aan het Kickstarter-project. Ruim een jaar nadat de uitlevering via Kickstarter van start ging is deze muziekspeler nu los te koop. Ze hebben de samenwerking met Spotify inmiddels officieel geregeld, zonder er geen hacks meer nodig zijn. Voorwaarde was wel dat Mighty niet langer in Spotify-groen op de markt mocht worden gebracht. De kleuren zijn daarom nu zwart, wit en oranje.

Mighty Spotify-app

Op de Mighty passen maximaal 1000 nummers (hallo 2001!) die je via Bluetooth of Wi-Fi kunt vullen. Je kunt alleen afspeellijsten synchroniseren, geen losse albums of nummers. De accu gaat 5 uur mee. Voor 100 dollar inclusief verzendkosten krijg je de Mighty in je bezit.

Pluspunten:

 • Werkt met Spotify

Minpunten:

 • Nieuwe, onbekende speler dus onbekend hoe lang ze het product blijven ondersteunen
 • Werkt niet met andere muziekdiensten
 • Beperkte mogelijkheden, door ontbreken van schermpje

#2 Sandisk mp3-spelers

Sandisk is een merk dat ook vóór de iPod-revolutie al van de partij was. Ze maken nog steeds mp3-spelers, waarbij je wel de indruk krijgt dat de tijd een beetje stil heeft gestaan qua design. De Sansa Clip Sport lijkt qua design afkomstig uit de vorige eeuw, al zit er tegenwoordig wel een kleurenschermpje in.

Sandisk Sansa Clip

Voor een model met 8GB opslag (goed voor 2000 nummers) betaal je €60. Sandisk heeft ook nog de Sandisk Clip Jam, ook met 8GB opslag. Die is een tientje goedkoper maar heeft een veel kleiner monochroom scherm.

Pluspunten:

 • Groot LCD-scherm om te navigeren
 • Geheugen uit te breiden met microSD-kaartjes
 • Makkelijk aan je kleding vast te maken tijdens het sporten

Minpunten:

 • Geen speciale Mac-software beschikbaar om nummers te beheren, daardoor minder geschikt voor Mac-gebruikers

#3 Sony mp3-spelers

Ah, Sony! De maker van de originele Walkman. Net als in de begindagen maken ze nog steeds muziekspelers, al zijn die wel met hun tijd meegegaan. Sony heeft net als Apple oog voor design en is niet bang om hoge prijzen vragen. Voor de Sony NWA35 met 16GB opslag betaal je €199. Eerlijk gezegd: voor dat bedrag nemen we liever een iPod touch met 32GB opslag. Die biedt veel meer mogelijkheden en is maar drie tientjes duurder.

Sony NWA35

Pluspunten:

 • Sony-design ziet er meestal een stuk beter uit dan andere merken
 • Draadloos muziek afspelen via je Bluetooth-oordopjes
 • Geheugen uitbreidbaar met microSD-kaartjes
 • Goed geluid, goede kwaliteit oordopjes

Minpunten:

 • Vrij prijzig, voor iets meer geld koop je een iPod touch
 • Kan geen foto’s en video’s afspelen, een iPod nano wel
 • Door de dominantie van Apple onder Mac-gebruikers richt Sony zich vooral op de ondersteuning van Windows-gebruikers

#4 iPod touch

We noemden het al even: de iPod touch is een prima muziekspeler die je ook voor allerlei andere toepassingen kunt gebruiken. Dankzij iOS kun je er bijna alles mee doen, wat ook met een iPhone mogelijk is, zoals films kijken en internetten. Bellen lukt ook, als je gebruik maakt van Wi-Fi. Je betaalt tegenwoordig €229 voor het model met 32GB.

Pluspunten:

 • Wordt nog steeds bijgewerkt met nieuwe software-updates (iOS 11)
 • Mooi uiterlijk en kwalitatief goede materialen
 • Dankzij iOS veel meer mogelijkheden

Minpunten:

 • Apple, dus prijzig
 • Geen uitbreiding van geheugen met SD-kaartjes mogelijk

#5 Blijf de iPod nano/shuffle gebruiken

Als het goed werkt, waarom zou je dan op zoek gaan naar iets anders? Als jouw iPod nog steeds goed werkt en als je er tevreden over hebt, kun je er nog jarenlang plezier van hebben. Ben je bang dat ‘ie op een gegeven moment kapot gaat, dan zou je nu alvast een reserve-exemplaar kunnen aanschaffen. Nog beter: wacht nog een paar maanden, totdat winkeliers van hun voorraden af moeten en ze in de koopjesbak gooien.

iPod nano

Als we één ding weten van Apple-producten is dat ze jarenlang meegaan. Een iPod van tien jaar oud is nog steeds goed te gebruiken en je kunt nog steeds 30-pins oplaadkabels en accessoires ervoor kopen. De zevende generatie iPod nano dateert uit 2012 en krijgt geen updates meer, maar alles blijft wel gewoon werken. Je hebt minimaal Mac OS X 10.6.8 of Windows 7 nodig om deze muziekspeler te kunnen gebruiken.

Ook al maakt Apple geen nieuwe nano’s meer, ze blijven wel gewoon werken. Zelfs als Apple stopt met iTunes zijn er nog genoeg apps waarmee je je iPod kunt vullen. Er zitten bovendien nog wat leuke extra’s op, zoals een camera, fotobibliotheek, video’s afspelen en een stappenteller. Sommige modellen hebben ook een ingebouwde radio.

Pluspunten:

 • Goed design en van hoogwaardige materialen
 • Blijft nog zeker 10 jaar werken

Minpunten:

 • Apple is gestopt met de productie, daardoor geen updates en nieuwe functies meer
 • Nog steeds prijzig, ze zijn nog niet afgeprijsd

#6 Apple Watch

Deze tip kregen we binnen via een lezer: de Apple Watch is prima te gebruiken als opvolger van de iPod. Met 8GB opslag kun je genoeg muziek meenemen, die je via Bluetooth oordopjes kunt beluisteren. Als losse aanschaf is het wat overdreven om een Apple Watch alleen voor muziek te gebruiken, maar als je toch al een Apple Watch hebt is het mooi meegenomen dat je altijd muziek op je pols hebt, ook tijdens het sporten als je iPhone thuis ligt.

Apple Watch muziek luisteren

De Apple Watch is vanaf €339 verkrijgbaar via de Apple Store. Dat is vrij duur voor een muziekspelertje met 8GB opslag, maar je koopt een Apple Watch dan ook vooral omdat je er andere dingen mee kunt doen.

Pluspunten:

 • Draadloos muziek luisteren via je Bluetooth oordopjes

Minpunten:

 • Te duur om alleen als muziekspeler aan te schaffen

Bonus: high-end alternatieven

De merken die we hierboven hebben genoemd zijn gericht op mainstream consumenten die een alternatieve muziekspeler zoeken. Ben je op zoek naar een audiospeler met veel opslag en hi-res audio, dan kun je terecht bij AStell en Kern, FIIO, Panasonic en Onkyo (met dank aan iCulture-lezer Timon voor deze aanvulling). Dit zijn audiospelers die eerder bedoeld zijn om de iPod classic te vervangen dan simpele muziekspelertjes zoals de shuffle en nano. Je kunt hiervoor het beste terecht bij de audio-vakhandel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!