16-inch MacBook Pro 2021 met MagSafe connector

Zo kun je je MacBook (Pro) sneller opladen: dankzij snelladen en slimme tips

Je kunt je MacBook sneller opladen dan normaal, als je je houdt aan enkele simpele tips. Verwacht geen halvering van de laadtijd, maar alle beetjes helpen. Wij leggen uit hoe je je MacBook het snelst kunt opladen.

MacBook sneller opladen

Er zijn momenten dat je je MacBook even snel wilt opladen, bijvoorbeeld als je korte tijd in een koffietentje of in de trein zit, met toegang tot een stopcontact. Je wilt de beperkte tijd dan zo efficiënt mogelijk besteden. De nieuwste MacBook Pro ondersteunt snelladen met de 140 Watt-oplader, maar ook als je een ander model MacBook hebt kun je met deze tips zorgen dat je accu nét iets sneller vol zit.

Snelladen op de MacBook Pro

De 14-inch en 16-inch MacBook Pro uit 2021 zijn geschikt voor snelladen. Je hebt hiervoor het volgende nodig:

  • 14-inch: 96 Watt adapter (niet altijd meegeleverd)
  • 16-inch: 140 Watt adapter (meegeleverd)

Bij het instapmodel van de 14-inch MacBook Pro met 8-core CPU krijg je een lichtere 67 Watt adapter meegeleverd en die is niet geschikt voor snelladen. Wil je toch het instapmodel hebben, dan kun je voor €20 extra de zwaardere adapter van 96 Watt meebestellen.

MagSafe-aansluiting op MacBook Pro 2021

Eventueel kun je deze adapters ook los bestellen, maar ze hebben een lange levertijd:

Snelladen werkt alleen via MagSafe-poort

Snelladen op de MacBook Pro’s houdt in dat je in 30 minuten je accu kunt opladen tot 50%. Heb je de juiste spullen, dan kun je de 14-inch MacBook Pro snelladen via de MagSafe 3-poort. Het werkt niet via de usb-c-poorten en daar zijn meerdere redenen voor:

We hebben het hier over een nieuwe standaard, genaamd USB PD 3.1 Extended Power Range (EPR). Dit werkt op maximaal 48 Volt en 5 Ampère, met een maximaal vermogen tot 240 Watt. Apple heeft gekozen voor maximaal 140 Watt. De meest logische verklaring is dat de EPR-standaard zo nieuw is, dat nog geen enkele toeleverancier usb-c-poorten kan maken die ervoor geschikt zijn, of niet in de aantallen die Apple nodig heeft. Bij snelladen op de iPhone en iPad heb je meestal te maken met USB-C Power Delivery (PD), maar dit heeft een maximaal vermogen van 100 Watt. Apple speelde een leidende rol in de ontwikkeling van de nieuwere standaard EPR.

De adapter die Apple bij de 16-inch MacBook Pro levert gebruikt de nieuwe USB PD 3.1 EPR standaard en is – voorzover bekend – de eerste die dat kan. Apple heeft echter niet gekozen voor 48 Volt, maar maximaal 28 Volt.

MacBook Pro adapter 140 Watt

Kan ik niet gewoon een zwaardere lichtnetadapter gebruiken?

Voor je iPhone en iPad is het mogelijk om simpelweg een zwaardere lichtnetadapter te gebruiken voor snelladen. Voor een MacBook werkt dit helaas niet. Apple laat op een supportpagina over opladen weten dat het niet uitmaakt welke adapter je gebruikt, als deze maar niet te weinig vermogen heeft.

U kunt probleemloos een compatibele adapter met een hogere wattage gebruiken. Hierdoor wordt de computer echter niet sneller opgeladen en gaat deze ook niet anders werken. Adapters met een lagere wattage bieden onvoldoende stroom.

Heb je dus ergens een zwaardere adapter liggen, dan kun je hem gewoon gebruiken. Het zal je alleen niet helpen aan een sneller opgeladen MacBook-accu.

MacBook opladen in sluimerstand of uit

De beste manier om je MacBook snel op te laden is om hem in sluimerstand te zetten, of zelfs helemaal uit te schakelen. Als je dit doet gebruikt je MacBook weinig tot geen stroom om te presteren. Alle energie kan dus direct worden opgeslagen in de batterij. We raden aan om je MacBook helemaal uit te schakelen als er geen belangrijke processen op de achtergrond bezig zijn. Als je je MacBook dichtgeklapt hebt kun je hem immers toch niet gebruiken.

Zorg ervoor dat je eerst je oplader in je MacBook steekt voordat je hem uitschakelt of sluimert. Je kunt zo controleren of de oplader wel werkt, voordat je van een koude kermis thuiskomt. Eenmaal aangesloten en gecontroleerd kun je je Mac uitschakelen of sluimeren door linksboven op  te klikken. Vervolgens kies je voor Sluimer of Zet uit.

Bekijk ook

Zo controleer je hoe vaak een MacBook-accu is opgeladen

Ontdek hoe vaak de accu van je MacBook is opgeladen door het aantal oplaadcycli te controleren. In deze tip lees je hoe je de slijtage van je MacBook-batterij controleert door te kijken hoe vaak de batterij is opgeladen. We leggen uit hoe je dit kunt achterhalen.

Je Mac sneller opladen tijdens gebruik

Moet je je Mac écht blijven gebruiken, maar wil je hem alsnog snel opladen? Daarvoor heeft Apple een handige tool ingebouwd om hier makkelijk iets aan te doen. Standaard staat er een batterij-icoontje rechtsboven in de menubalk van je MacBook. Als je hierop klikt zul je een (kort) lijstje zien van apps die veel stroom vereisen. Deze vallen onder Hoog stroomverbruik. Als je deze programma’s afsluit komt dit ten goede aan je batterij.

Heb je je helderheid te hoog staan, dan zal dit in het lijstje komen als Helderheid beeldscherm. Er staat niet bij wat je Mac dan wel een goede helderheid vindt, maar als je op Helderheid beeldscherm klikt zal het scherm automatisch gedimd worden tot een niveau dat minder stroom verbruikt.

Hoog stroomverbruik op Mac

Het energieverbruik van je MacBook controleren

Om wat dieper in je MacBook te zoeken naar stroomvretende processen kun je de ingebouwde Activiteitenweergave gebruiken. Je krijgt hier onder andere een volledig overzicht van alle processen die op je Mac bezig zijn. Je kunt die processen vaak ook stoppen via dit programma.

Dit is hoe je Activiteitenweergave gebruikt:

  1. Open Activiteitenweergave (standaard in de Programma’s-map)
  2. Open het Energie-tabblad

Je vindt hier alle processen. Je zult zien dat de lijst constant verschuift, want alle processen variëren regelmatig in hoeveel energie ze verbruiken. Deze lijst kun je onder andere sorteren op Energie-impact en Gemiddelde energie-impact. De eerste gebruik je om real-time te bekijken welke programma’s veel stroom gebruiken. De tweede geeft een beter beeld over het algemeen. Je kunt de lijst sorteren op deze criteria.

Zie je een proces dat je wil stoppen omdat het te veel energie gebruikt? Klik er dan op om het te selecteren. Vervolgens klik je op de X linksboven. Het proces zal stoppen zodra je het hebt bevestigd.

Activiteitenweergave energieverbruik

Meer kleine tips om je MacBook sneller op te laden

Deze tips zullen geen wereld van verschil betekenen, maar alle beetjes kunnen helpen als de nood hoog is. Deze tips helpen overigens ook om je batterij (iets) langer mee te laten gaan.

  • Sluit alle onnodige programma’s af
  • Schakel Wi-Fi uit
  • Schakel locatievoorzieningen uit
  • Koppel alle accessoires zoals harde schijven en USB-sticks los
  • Denk aan de helderheid van je scherm!

Wil je meer tips over het gebruik van de batterij van je MacBook, bijvoorbeeld als je twijfelt over de conditie ervan? Check dan in deze tip hoe je de gezondheid van je MacBook-accu controleert. Je kunt ook de batterij van je MacBook kalibreren.

Bekijk ook

Zo controleer je de gezondheid van je MacBook-accu

Hoe gezond is de accu in jouw MacBook nog? Volg de stappen in deze tip om te zien wat de huidige batterijstatus van je MacBook is. Ook leggen we uit wat de verschillende statussen betekenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!