Basic Apple Guy

Jouw Mac verdient een mooie wallpaper: hier vind je de beste

De standaard Apple-wallpapers op je Mac zijn erg fraai, maar het kan natuurlijk altijd beter. Wij hebben een aantal sites met prachtige retina wallpapers voor je Mac op een rijtje gezet. Kies maar uit!

Retina wallpapers voor je Mac vinden

Hedendaagse iMacs en MacBooks hebben een prachtig Retina-scherm, waarop foto’s goed tot hun recht komen. Op zo’n scherm wil je natuurlijk ook een mooie Mac-wallpaper instellen. Gelukkig kun je daarvoor op internet terecht: er zijn talloze websites die wallpapers in hoge kwaliteit aanbieden. In deze gids bespreken wij een aantal van sites, die je helpen aan een prachtige wallpaper.

Papers.co

Papers.co belooft elk uur een nieuwe wallpaper te plaatsen. De site ziet er overzichtelijk uit en geeft je de mogelijkheid om een wallpaper te vinden die aan jouw wensen voldoet. De site laat je kiezen uit veelgebruikte zoektermen, maar je kunt ook je eigen zoekterm verzinnen om wallpapers te vinden. Verder kun je kiezen uit Nieuw, Vandaag, Deze week, All-time, Beste van vandaag en Willekeurg. Als je eenmaal een leuke wallpaper hebt geselecteerd, klik je op de resolutie naar keuze en verschijnt de wallpaper direct in je Downloads-map.

Basic Apple Guy

Basic Apple Guy is een persoon die als liefhebberij heel wat mooie wallpapers heeft gemaakt. Dit is geen fulltime designer, maar iemand vaak urenlang steekt in de kleinste details van een wallpaper. Ze zijn er in allerlei varianten, waarbij regelmatig wordt ingespeeld op actuele omstandigheden.

Basic Apple Guy
Enkele wallpapers van Basic Apple Guy.

WallpaperCave

Weet je al precies welk type wallpaper je wil hebben? Dan heeft WallpaperCave waarschijnlijk wel wat je zoekt. De wallpapers op deze site zijn gesorteerd per categorie, bijvoorbeeld muziek, dieren, merken, games en meer. Vervolgens kun je filteren binnen de categorie.

Wallpaper Cave

WallpaperFX

WallpaperFX kan qua vormgeving wellicht een update gebruiken, maar qua inhoud is het prachtige site. Een pluspunt van de site is dat het automatisch de resolutie van je Mac detecteert. Hierdoor geeft de site je direct de keuze om wallpapers te zoeken in de aanbevolen resolutie. Afwijken van de aanbevolen resolutie is geen probleem. De site biedt wallpapers tot een resolutie van 3840×2160. Naast het aanbieden van wallpapers heeft de site ook een eigen blog waarin wallpaper-series worden besproken. De gebruikersvriendelijkheid van de site scoort vrij hoog, de categorieën zijn gemakkelijk te vinden en nadat je op Download hebt gedrukt staat de wallpaper direct in je Downloads-map.

Wallpaper Wizard

Wil je zelf niet op zoek naar wallpapers, dan heb je deze app nodig. Wallpaper Wizard wordt gemaakt door de bekende softwaremaker MacPaw (bekend van SetApp) en zorgt ervoor dat er elke dag of week een andere wallpaper wordt ingesteld. Elk uur kan ook, maar dat vinden we persoonlijk wat veel.

Unsplash

Unsplash is een prachtig vormgegeven site waar je hoge-resolutie wallpapers kunt vinden. Hoewel je uit verschillende ‘Collections’ kunt kiezen, draait het vaak om Urban Photography. Gebruikers kunnen hier hun zelfgemaakte foto’s uploaden en jij mag ze vervolgens kosteloos gebruiken als Mac-wallpaper. Er zitten maar liefst 13 miljard foto’s in de database. Unsplash is te gebruiken via de app of websie. Heb je een leuke wallpaper gevinden, dan kun je direct op de downloadknop drukken. Er opent dan een nieuw tabblad en de afbeelding staat klaar om opgeslagen te worden.

Omdat de afbeeldingen van Unsplash niet alleen als desktopwallpaper zijn bedoeld, kan de resolutie erg verschillen. Er zitten 4K wallpapers bij, maar ook afbeeldingen met een veel lagere resolutie. Maar met de enorme hoeveelheid foto’s moet het wel lukken om iets passends te vinden.

NASA wallpapers

Vergaap je je graag aan beelden uit de ruimte, dan moet je de wallpapers van NASA hebben. Je vindt ze ook bij Unsplash, Wallpaper Cave en andere diensten, maar waarom niet rechtstreeks bij de bron? Ook het Europese ruimteagentschap heeft foto’s uitgebracht die als wallpaper te gebruiken zijn. Kijk eens naar deze:

AllMacWallpaper

AllMacWallpaper is zoals je aan de naam kunt zien, volledig gericht op wallpapers voor de Mac. Net als WallpaperFX laat de site direct zien in welke resolutie de foto’s beschikbaar zijn. Zo weet je zeker dat de wallpaper groot genoeg is voor jouw MacBook Air, MacBook Pro of iMac. Als je geen keuze kunt maken uit een van de categorieën kun je ook bladeren voor Laatste Updates, Meest Populair, Populaire Zoektermen en Mijn Favorieten.

WallpapersWide

Op WallpapersWide vind je Ultra HD-wallpapers voor je breedbeeld of ultrabreedbeeld scherm. Dus ook voor je extra grote Mac-scherm. Veel afbeeldingen hebben te maken met Apple, waaronder veel afbeeldingen van WWDC, Apple-producten, landschappen en kleuren. Bij elke wallpaper heb je de keuze uit tientallen formaten, geschikt voor mobiele apparaten en meer. Maar we zagen hier ook wallpapers staan van de eerder genoemde Basic Apple Guy, zonder dat er credits werden vermeld. Dus qua copyright zit het misschien niet helemaal snor.

InterfaceLIFT

InterfaceLift is niet de mooiste maar wel een heel veelzijdige. De opmaak mag er misschien ouderwets uitzien, de beschikbare wallpapers zijn van zeer hoge kwaliteit. InterfaceLIFT richt zich met name of fotografen en fotografieliefhebbers. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de informatie bij elke wallpaper. In de omschrijving van de wallpaper staat onder andere de fotograaf beschreven en het verhaal achter de foto. Voor échte liefhebbers staan ook nog de camera, objectief en camera-instellingen vermeld. Het grote pluspunt van deze site is dat alle wallpapers in extreem hoge resoluties te downloaden zijn, ook in 3440 x 1600 pixels. Voordat je een wallpaper kunt downloaden heb je de keuze uit ongeveer 50 verschillende resoluties, heb je de juiste resolutie gevonden wordt de wallpaper geopend in een nieuw tabblad.

WallpaperAccess

WallpaperAccess heeft een breed aanbod van achtergronden voor je Mac, waaronder afbeeldingen rondom games, films en tv-shows. Een heel nieuwe ontwikkeling zijn AI-gegenereerde wallpapers en die heeft deze website uiteraard ook. Er is een speciale categorie voor 4K-wallpapers.

Meer wallpaper-apps voor Mac

Kijk ook eens naar deze:

  • Wallpapershome: Kies uit allerlei unieke achtergronden voor je MacBook. De menubalk van deze site toont een aantal categorieën waar je uit kunt kiezen.
  • Pexels: Een website voor stockfoto’s, die je gratis kunt gebruiken. Elke dag worden weer nieuwe wallpapers toegevoegd.
  • Irvue: Een gratis app die duizenden foto’s van hoge kwaliteit op je MacBook beschikbaar stelt. De foto’s zijn afkomstig van Unsplash.

Andere wallpaper instellen op de Mac

Volg onderstaande stappen om je favoriete wallpapers als achtergrond te gebruiken:

  1. Download je favoriete wallpapers en maak een map waar je ze in plaatst.
  2. Ga naar Systeeminstellingen > Schermbeveiliging/Screensavers.
  3. Kies een van de standaard wallpapers of klik op Voeg foto toe. Gaat het om meerdere foto’s, dan klik je op Voeg map of album toe.
  4. Geef aan welke foto of wallpaper je wilt gebruiken.

Alles over je Mac bureaubladachtergrond instellen lees je in onze tip over Mac-wallpapers!

Bekijk ook

Zo kun je een andere Mac-wallpaper instellen

In deze tip lees je hoe je je Mac persoonlijker maakt door een eigen wallpaper in te stellen. Deze wallpaper verschijnt op het bureaublad en op het inlogscherm. We vertellen je over alle mogelijkheden.

Naast een mooie wallpaper heb je misschien ook wel oren naar een mooie screensaver op je Mac. Alles over het instellen van een screensaver vertellen we in een aparte gids.

Bekijk ook

De nieuwe screensavers in macOS Sonoma maken je Mac nog mooier

Wellicht heb je al jaren dezelfde screensaver of schermbeveiliging op je Mac. Tijd voor verandering! In deze gids lees je hoe je een andere schermbeveiliging instelt en waar je de beste screensavers voor Mac kunt vinden. Ook vertellen we over de vernieuwingen die in macOS Sonoma zitten op het gebied van screensavers.

Heb je wel een geschikte wallpaper gevonden voor je Mac maar nog niet voor de iPhone? Geen paniek: wij schreven eerder al over de beste wallpaper-apps voor de iPhone. Ook vertellen we hoe een iPhone wallpaper instellen werkt. En kende je de iCulture wallpapers al?

Bekijk ook

De beste apps met prachtige iPhone-wallpapers

Zoek je een nieuwe wallpaper voor je iPhone? iCulture zet de beste wallpaper-apps op een rij met de mooiste achtergronden: patronen, foto's of iets zelfgemaakt.