Koningsdag

De beste apps voor tweedehands spullen op Koningsdag

Er zijn veel apps voor tweedehands spullen, van Marktplaats tot Kringloopwinkel. Wij zetten de aanraders op een rij en vertellen wat je er zoal tweedehands mee kunt verkopen.

Tweedehands spullen-apps voor iOS

Met tweedehands spullen bespaar je geld, het is goed voor het milieu en geeft je de mogelijkheid om regelmatig je huisinrichting of kledingkast te vernieuwen. Bij sommige apps moet je bieden, zoals in een veiling, terwijl je bij andere meteen langs kunt gaan om op te halen. Je krijgt een notificatie als er weer leuke, nieuwe spullen verkrijgbaar zijn. Wij ruimden onze zolder op een maakten meteen een selectie van de beste apps voor tweedehands spullen.


Behalve met apps kun je je tweedehands spullen soms ook via allerlei kanalen verkopen. Zo zou je je overbodige computerspullen en games kunnen verkopen via het forum van Tweakers. Wil je meer weten over een tweedehands iPhone? Dan hebben we daar een apart artikel over!

Ben je zelf een fanatieke verkoper van tweedehands spullen, dan vind je in deze applijst ook de juiste apps. Van kleding tot auto’s en van studieboeken tot concertkaartjes, voor heel veel tweedehands spullen is er wel een passende app te vinden.

shutterstock_177204806

Marktplaats: tweedehands spullen voor iedereen

Marktplaats is verreweg de populairste site om spullen te koop aan te bieden. Je vindt er spullen in allerlei categorieën, uiteenlopend van antiek en computerspullen tot tickets en kamerplanten. Maar ook auto’s en motoren. Je kunt in de Marktplaats-app zoeken naar een specifiek merk, maar ook op basis van trefwoord zoeken. Naast tweedehands spullen vind je in de Marktplaats-app overigens ook heel veel professionele aanbieders. Dat vertroebelt het beeld een beetje, want vaak moet je je door een hoop commerciële aanbiedingen heen worstelen voordat je die ene particulier met een goedkoop tweedehands kastje vindt.

2dehands.be: Belgische tweedehands spullen

In Nederland was 2dehands.nl ook enige tijd actief, maar deze website is vooral actief in België. De website en bijbehorende app zien er verrassend fris uit. Ook hier kun je zelf advertenties plaatsen en wijzigen. 2dehands.nl heeft alles wat je kunt bedenken: van normale spullen tot dure elektronica. Via het tabblad ‘Zoeken’ kun je gericht zoeken op afdeling, rubriek en categorie. Dat is bijvoorbeeld handig als je op zoek bent naar een specifieke auto.

Vinted voor gebruikte kleding

Een kast vol kleding kan lastig zijn: je wil regelmatig iets nieuws, maar hoe kom je van je gebruikte kleding af? Dat is toch helemaal niets meer waard? De kledingcontainers op straat puilen uit en tweedehands kleding levert het bijna niets op. Mis! Met Vinted kun je vaak toch een leuke prijs krijgen voor je kleding. Denk daarbij aan €5 voor een t-shirt tot €20 voor een paar sneakers die nog in goede staat zijn. Je kunt in deze app merkkleding en handtassen tegen van honderden euro’s, maar je vindt er ook shirtjes van een euro. Met bundelkorting kun je nog meer besparen. Een account aanmaken doe je hier.

Vinted heeft een vrij goed verzendsysteem: er zijn afspraken gemaakt met Homerr, Mondial Relay en andere pakketvervoerders, waardoor je voor rond de €3 een kledingstuk vanuit Frankrijk kunt laten versturen. Dit zeggen we, omdat Vinted in Frankrijk vrij populair is. Pluspunt daarvan is dat je kleding kunt tegenkomen waar niet elke Nederlander mee loopt. De verzendkosten zijn voor de koper. Vroeger was er ook een Nederlandse dienst United Wardrobe, maar die is opgegaan in Vinted en bestaat niet meer. Op Vinted zijn alleen particulieren kopers actief, professionele aanbieders zijn verboden (al glippen ze soms wel er tussendoor).

Wij hebben goede ervaringen met de dienst, maar als je internet gaat zoeken kun je ook wel klachten tegenkomen. Dat is onvermijdelijk op een platform waar miljoenen transacties plaatsvinden. Ga daarom alleen in zee met mensen die een 5-sterrenwaardering en goede reviews hebben. Vinted is vrij streng als het om nepproducten gaat. Gelukkig heb je altijd twee dagen de tijd om je aankoop te bekijken en als je het niet vertrouwt kun je het terugsturen. Bij elke aankoop betaal je hiervoor een klein bedrag aan Kopersbescherming. Dit is de belangrijkste inkomstenbron van Vinted. Wees zelf ook eerlijk over de spullen die verkoopt: laat op foto’s duidelijk zien of er beschadigingen zijn en of er nog merkjes in zitten.

eBay: tweedehands uit het buitenland

Wie Marktplaats zegt, zegt ook eBay. In Nederland handelen de meeste mensen via Marktplaats, maar als je iets aan te bieden hebt dat ook internationaal gewild is, kun je beter voor eBay kiezen. De eBay-app biedt toegang tot veilingen, waarbij je tot op het laatste moment kunt bieden op jouw gewenste object. Dat werkt ook via de Apple Watch, waarop je toegang hebt tot al je activiteiten, de veilingen die je in de gaten houdt en de gekochte en verkochte spullen.

Zelf spullen kan ook: vanuit de app kun je meteen foto’s maken en een object aanbieden. Bij verkoop betaal je een percentage van de verkoopprijs.

Catawiki: voor verzamelaars

OK, het is misschien wat oneerbiedig om de spullen in Catawiki ’tweedehands’ te noemen. Het gaat hier namelijk om verzamelobjecten en niet om goedkope prullaria. Catawiki is een van de snelstgroeiende bedrijven van Europa en opereert vanuit de Drentse hoofdstad Assen. In de app vind je meer dan 100 wekelijkse veilingen in 60 categorieën, zoals boeken, sieraden, postzegels, oldtimers, whisky, kunst en antiek. Grote kans dat je dat unieke verzamelobject op een dag toch op de kop tikt. Met Quick Actions spring je vanaf het homescreen van de iPhone meteen naar je favorieten.

Kringloopwinkel: lokaal tweedehands

Waar bevinden zich de kringloopwinkels in jouw omgeving? Met deze app zoek je op de iPhone en iPad naar meer dan 600 kringloopwinkels op naam en plaats. Je kunt openingstijden, adresgegevens, foto’s en algemene informatie bekijken en direct bellen met een kringloopwinkel. Je favoriete kringloopwinkels bewaar je in een handig overzicht.

Bump voor sneakers

Zoek je niet zomaar een trui, maar coole sportschoenen, dan kun je Bump eens proberen. Bump was aanvankelijk gespecialiseerd in streetwear en sportkleding, maar is zich steeds meer op sneakers gaan richten. Pas wel op de verzendkosten, want het kan duur uitpakken als het pakketje uit de VS of een ander ver land moet komen. Je kunt gelukkig filteren op locatie en met ‘Om mij heen’ zorgen dat de verkoper niet te ver weg zit. Zo zou je het misschien persoonlijk kunnen afhalen.

Met de favorietenfunctie kun je items markeren, voordat je daadwerkelijk met de verkoper in gesprek gaat. Filteren kan ook, bijvoorbeeld op merk, kleur en type kledingstuk. Je vult je maat in en of het item ook gebruikt mag zijn.

Met Bump kun je uiteraard ook je items verkopen. Je kunt chatten met geïnteresseerde kopers en kijken welke kleding je al in de app hebt gezet.

TicketSwap: voor tweedehands kaartjes

Momenteel staat je hoofd misschien niet naar concerten bezoeken en kaartjes aanschaffen, maar misschien wil je nog kaartjes voor volgend jaar hebben, of zit je nog in je maag met tickets waar je vanaf wilt.

Tweedehands concertkaartjes kopen is meestal gevaarlijk, want je weet vaak niet of de tickets echt zijn én legaal verkocht worden. Bovendien worden sommige kaarten tegen belachelijke prijzen verkocht. De Amsterdamse start-up TicketSwap probeert een tegenwicht te bieden tegen deze schimmige praktijken: je kunt alleen e-tickets aanbieden die je eerst moet uploaden naar de server van TicketSwap. De vraagprijs mag maximaal 120% van de orignele prijs zijn. Als koper betaal je digitaal via iDeal. De app is daardoor zeker een aanrader maar nog niet perfect: je kunt met de app wel kaartjes kopen, maar aanbieden kan vooralsnog alleen via de website.

shutterstock_185058464

United Wardrobe: voor tweedehands kleding

Deze app is vooral handig als je verslaafd bent aan kleren kopen. United Wardrobe is een community waar je sneakers, accessoires en kleding kunt kopen en verkopen. Zo kun je goedkoop een nieuwe outfit samenstellen. In de app koop je producten via iDeal of PayPal. De foto’s voor de producten die je wilt verkopen maak je gewoon met je iPhone. Verder kun je mensen die regelmatig leuke kleding aanbieden volgen, vragen stellen bij de producten die worden aangeboden en direct chatten met de verkopers. Via push-berichtjes wordt je op de hoogte gehouden van producten die je op United Wardrobe aanbiedt.

Autoscout24: voor tweedehands auto’s

AutoScout24 is een handige app als je op zoek bent naar een nieuwe of tweedehands auto. Je vindt er meer dan 2 miljoen nieuwe en tweedehandse auto’s en motoren, maar je kunt vanuit de app ook zelf voertuigen te koop aanbieden. Maak een of meerdere zoekopdracht aan en je wordt met een bushbericht meteen geïnformeerd bij een advertentie die aan jouw kenmerken voldoet. Zoekopdrachten worden tussen apparaten gesynchroniseerd.

Bonustip: spullen lenen met Peerby

Heb je tijdelijk iets nodig, bijvoorbeeld een grasmaaier of aanhangwagen nodig, dan kan het onzin zijn om te kopen. Misschien ben je beter af door spullen via de buren te lenen. Een Nederlandse app die daar helemaal op is gericht, is Peerby. Met deze app zie je of iemand in de buurt spullen uitleent die jij net nodig hebt. Van een ladder tot een schuurmachine: allerlei spullen die te duur zijn om nieuw te kopen kun je ook prima even lenen.

Lees meer over Peerby.

Foto’s: Shutterstock, rommelmarkt door funkyfrogstock en shirts door Wisut Boonyasopit.