Wildfulness 2 natuurscenes

Review: Wildfulness 2 laat je tot rust komen in de natuur

Wildfulness 2 is een app om te ontspannen met geluiden uit de natuur. Handig om geconcentreerd te werken of iets aan je stress te doen. Wij probeerden 'm uit in deze review.

Wildfulness 2 is de opvolger van de al langer bestaande Wildfulness-app, waarmee je tot rust komt met natuurgeluiden. Deze app is gemaakt door de Nederlander Mark Hendriks en zijn vrouw Sterre en is bedoeld om je een zen-gevoel te geven dankzij fraaie natuurbeelden en -geluiden. Ideaal als je je wat gestresst voelt. Wij probeerden de app tijdens de (stressvolle) feestdagen uit.


Wildfulness 2 natuurscenes

Score

8.5

Wildfulness

Wildfulness

Voordelen +

  • Knap gemaakte tekeningen, passend bij het doel van deze app
  • Goede audiokwaliteit
  • Veel variaties als je de extra scenes koopt
  • Meerdere toepassingsmogelijkheden, zoals slapen, geconcentreerd werken, ontspannen, anti-stress
  • Ademhalingsoefeningen als extra bonus

Nadelen -

  • Er zijn heel veel van dergelijke apps, die vaak voor thema's als natuur en minimalisme kiezen
  • Met alleen de gratis bosscene raak je snel verveeld

Wildfulness 2: nuchter ontspannen

Wildfulness 2 past in de reeks mindfulness-apps die we eerder voor je op een rijtje hebben gezet. Zonder dat je je meteen tot het boeddhisme hoeft te bekeren of mantra’s hoeft te herhalen, want Wildfulness haalt de inspiratie vooral uit de natuur. In feite is het een white noise-app met het geluid van onweer en regen, ritselende bladeren, een ontwakend bos en het nachtelijke woud. Het aantrekkelijke van deze app vond ik vooral de mooie graphics, die je meteen in de juiste stemming brengen. Helaas worden ze geblurred tijdens het luisteren naar de geluiden.

Bekijk ook

De beste mindfulness- en meditatie-apps voor iPhone en iPad

Welke meditatie-apps zijn goed? Hoe kun je met mindfulness meer in balans komen? Met deze iPhone-apps leer je mediteren, voeg je mindfulness toe aan je leven en leef je bewuster.

Ben je iemand die nogal makkelijk gestresst raakt, dan zou je kunnen vluchten in koffie, alcohol, sigaretten of chocoladerepen, maar daar wordt je lichaam op langere termijn niet blij van. Het is gezonder om even je gedachten op een rijtje te zetten, terwijl je naar ambient en kalmerende geluiden luistert. Het geruis van de oceaan of van een regenbuitje in het oerwoud kan dan helpen. Eerder schreven we over de soortgelijke app Thunderspace, die onweersbuien op je iPhone laat horen om te zorgen dat je ‘s nachts makkelijker in slaap valt of overdag even een powernap kunt doen. Wildfulness werkt op dezelfde manier, maar is meer gericht op het onder controle krijgen van je onrustgevoelens, hoewel je het ook kunt gebruiken om makkelijker in slaap te vallen.

Wildfulness 2 natuurscenes

Extra landschappen voegen echt iets toe
De eerdere versie van Wildfulness (inmiddels bij versie 1.7) is ook nog steeds verkrijgbaar in de App Store, maar bij Wildfulness 2 heeft Mark een ander betaalmodel gekozen: de app is gratis te downloaden en je hoeft pas later te beslissen of je alle landschappen (ter waarde van €2,99) toevoegt via een in-app aankoop. Mensen die van minimalistische apps houden zitten bij Wildfulness 2 hoe dan ook goed, want de app bestaat uit handgemaakte illustraties van natuurscenes in een beperkt aantal tinten. De tinten zijn mooi op elkaar afgestemd, met bomen en dieren die nauwelijks de aandacht opeisen. Soms zijn er kleine animaties te zien.

Om de natuurgeluiden optimaal te beluisteren kun je het beste oordopjes in doen. Mark heeft zogenaamde psycho-akoestische 3D-geluiden in de app gestopt, die gebaseerd zijn op opnames uit de natuur. In totaal zijn er 10 natuurscenes in de app te vinden, afgestemd op verschillende stemmingen. Met de scene in het bos kun je meteen aan de slag. Bij elke scene tik je op het scherm om een timer te starten, die kan variëren van 1 minuut tot 8 uur. Op het scherm zie je de voortgang en een pauzeknop.

Wildfulness 2: timer en ademhalingsoefeningen

Wildfulness 2 bevat ook ademhalingsoefeningen

In de app zitten ook ademhalingsoefeningen, een trend die we ook bij Apple en Fitbit zien. Deze oefeningen zijn wat lastiger te vinden: ga naar het hoofdscherm met de landschappen en tik rechtsboven op de ronde cirkel. De oefening duurt 60 seconden en toont een groter en kleiner wordende cirkel op het scherm, waarbij jij in hetzelfde tempo moet ademen. Je krijgt hiervoor geen hoorbare hints, zoals bij de Ademhaling-app van Apple. De scenes op de achtergrond zijn tijdens het ademhalen steeds anders.

Conclusie Wildfulness 2 review

Na een paar dagen Wildfulness 2 te hebben gebruikt, merkte ik dat ik de app prettig vond in gebruik. Niet alleen om tot rust te komen, maar ook om in te stellen als achtergrondgeluid als je bijvoorbeeld even geconcentreerd wilt werken. De keuze voor natuurscenes (hee, wie kan daar iets op tegen hebben?) en het feit dat je geen new age-blabla krijgt opgedrongen vielen bij mij wel in de smaak. Deze app pakt het heel subtiel aan, is snel te bedienen en de audiokwaliteit is uitstekend. Als je alleen de gratis scene in het bos beluistert kun je wel snel uitgekeken zijn op deze app. Ik had toegang tot alle scenes en die bieden genoeg variatie om deze app voor langere tijd te gebruiken.

De ademhalingsoefening gebruikte ik niet zo vaak en zal ik in de toekomst ook niet zo vaak gebruiken, aangezien ik al een Apple Watch heb waarbij je meer keuze hebt uit de tijdsduur en de tikjes op je pols handiger zijn dan steeds naar een scherm staren. Voor mensen die geen Apple Watch hebben is het een leuke bonus in een uitstekend gemaakte app. Er zijn tientallen apps in dit genre, maar het feit dat het door een Nederlander is gemaakt, mooi in elkaar steekt en genoeg variatie biedt zijn voor mij reden om Wildfulness 2 op mijn homescreen te laten staan.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.