citymapper-icoon-groot

Review: Citymapper is een geweldige navigatie- en ov-app, mits je in de Randstad blijft

Citymapper is nu eindelijk ook beschikbaar in (een deel) van Nederland en Brussel. Hoog tijd dus om deze internationaal bejubelde app van dichtbij te bekijken in een app review. Gaat Citymapper jouw standaard navigatie-app vervangen?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Citymapper-app-review

De reis-app Citymapper wordt al jarenlang bejubeld door internationale media en gebruikers, maar zonder kaartmateriaal voor Nederland en België hadden wij er weinig aan. Met de komst van versie 5.5 verandert dat: vanaf nu zijn ook de Randstad en Brussel in de app te vinden, dus is het hoog tijd om deze slimme reishulp eens onder de loep te nemen.

Citymapper: Beperkte regio

Voorlopig worden alleen de steden in de Randstad (zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) ondersteund, samen met het Belgische Brussel. Een reis plannen buiten deze regio’s heeft dus weinig zin en daar schuilt ook het grootste minpunt van Citymapper ten opzichte van concurrerende apps. Het gebied is nog te beperkt om de andere reis-apps op je iDevice te vervangen. Schrijf de app hierdoor echter niet af, want als je wel in de regio woont of werkt, is het een geweldige app om snel je weg te vinden, omdat de routes real-time worden bepaald.

Citymapper-looproute Citymapper-opstarten

Snel onderweg naar je bestemming

Wat Citymapper vanaf het begin al goed doet is de snelheid. In negen van de tien gevallen gebruik je een ov-app als je al op straat loopt, dus is de ‘Get Me Somewhere’-knop een goede binnenkomer als je de app opstart.

Door toegang tot je locatiegegevens te verstrekken, weet de app direct waar je bent en hoef je alleen je bestemming in te vullen om te zien wat je moet doen als je met de auto, fiets, benenwagen of OV naar je plaats van bestemming wilt. Tik je op het auto-icoontje, dan verschijnen er direct beschikbare Ubers en taxi’s. Leuke extra: als je te voet of met de fiets gaat zie je direct hoeveel calorieën je verbrandt.

Na het toevoegen van je huis- en werkadres verloopt je dagelijkse reis nog gemakkelijker. Tik op ‘Get me home’ of ‘Get me to work’ en je ziet vanuit iedere locatie wat de meest efficiënte route er naartoe is. Als je Google Maps gebruikt zal deze functie je bekend voorkomen, omdat deze haast identiek aan elkaar zijn.

Route-info handig opgedeeld

Route-informatie wordt handig opgesplitst in verschillende schermen: als je vanuit huis naar een andere stad wilt, presenteert de app eerst een apart scherm met de looproute naar het station, schakelt daarna over naar OV-info op het station en laat je als je ingestapt bent zien wanneer je op het juiste station aankomt. Als je de trein weer verlaat schakelt de app over naar het laatste scherm waar je looproute naar de plaats van bestemming kunt vinden. Handig en overzichtelijk, en met de Apple Watch app ook nog eens altijd bij de hand. Vanuit de Watch-app navigeer je met een druk op het scherm direct naar huis of je werk, of naar je favoriete en dicht bijzijnde haltes.

Citymapper-tramroute Citymapper-Uber

City, Go en Near

Citymapper is opgedeeld in drie tabbladen: City, Go en Near. City is bedoeld voor een volledig overzicht van het openbaar vervoer van een stad, en zul je vooral gebruiken als je op zoek gaat naar een specifieke bus- of tramlijn. In de praktijk voldoet Go hier ook prima voor, het onderdeel van de app dat je verreweg het meest zult gebruiken. Tot slot krijg je met Near een snel overzicht van alle OV-mogelijkheden in je directe omgeving. Hier kun je ook haltes opslaan die je vaak gebruikt. Als je een afzonderlijke bus of tram-lijn aantikt krijg je een handig overzicht van alle stops, inclusief een blauw bolletje dat laat zien waar het voertuig zich op dat moment op de route bevindt.

Met Citymapper is het ook heel gemakkelijk om met andere gebruikers ergens af te spreken. Middels ‘Meet Me Somewhere’ zet je een pin weg op de kaart, die je vervolgens met je vrienden kunt delen. Zij ontvangen een link die direct de app opent met de snelste route.

Als je notificaties activeert tijdens je reis, houdt Citymapper je op de hoogte van relevante informatie. Zo krijg je bijvoorbeeld een berichtje als je bij de volgende halte uit moet stappen.

Citymapper-zoekinfo Citymapper-metrolijnen

Conclusie Citymapper review

Dankzij het intuïtieve ontwerp van Citymapper heb je haast niet door hoeveel functies er in deze app verwerkt zitten. Afspreken met vrienden, real time info, pushberichten en natuurlijk route-informatie; alles wat je van een reis-app verwacht staat tot je beschikking. Snelheid staat bij reis-apps bovenaan de prioriteitenlijst en op dat vlak scoort Citymapper vooral. Voorlopig is Citymapper nog volledig Engelstalig, maar de makers beloven spoedig de app in het Nederlands aan te bieden. Laten we hopen dat de app dan gelijk de rest van ons land toevoegt. Het is namelijk erg jammer dat nog niet heel Nederland tot het aanbod van de app behoort, want in dat geval zouden wij Citymapper dolgraag promoveren tot onze ‘go to’ navigatie-app.

Pluspunten

  • Snel de snelste route in beeld
  • Overzichtelijk ontwerp, ondanks groot aanbod aan functies
  • Handige notificaties en extra's (Uber bestellen)

Minpunten

  • Werkt voorlopig alleen in de Randstad en Brussel

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.