Trein 2 voor de iPhone.

Review: Trein 2 is de opvolger van de populaire Trein-app

Trein 2 is de spirituele opvolger van de klassieke Trein-app. Met Trein 2 check je snel de vertrektijden van je favoriete stations of plan je eenvoudig een reis in. Maar is zo'n simpele app nu nog wel genoeg?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Trein 2 voor de iPhone.
In de begindagen van de App Store was er één treinapp die iedereen gebruikte: Trein van de Nederlandse ontwikkelaar Dennis Stevense. Omdat het wel even duurde voordat de NS een officiële app uitbracht, was de simpele app Trein een instant succes en enorm geliefd bij zijn gebruikers. Na vijf jaar kwam er een einde aan Trein, maar de broers Tom en Rob Lokhorst hebben met toestemming van Stevense het idee weer opgepakt. Zij hebben een opvolger gemaakt van de Trein-app met de doodeenvoudige naam Trein 2 en wij kregen alvast een vroege preview.


Nieuwe app, nieuw team
Stevense heeft zelf niet aan deze nieuwe app meegewerkt. “Ik ben een paar maanden geleden door een persoon benaderd, en heb hem toestemming gegeven om de naam en design te hergebruiken”, laat hij weten aan iCulture. “Aangezien ik de app niet meer kan onderhouden, wil ik niet in de weg staan van een (onofficiële) opvolger voor Trein. De enige reden dat de hele boel niet op GitHub staat is omdat de code oud is (veel originele code voor iPhone OS 2) en omdat ik de code om de HTML van de NS site te scrapen niet publiek wil maken i.v.m. potentieel misbruik.” Stevense vertrok een paar jaar geleden naar de VS om bij een IT-bedrijf te gaan werken. We vroegen Stevense ook wat hij vindt van de nieuwe app: “Het is jammer dat ze niet verder geïnnoveerd hebben (lijkt het) maar het zou kunnen dat dit is waar mensen op hebben zitten wachten.” De nieuwe makers bedankten hun inspiratiebron in de app en maken duidelijk dat hij er niet mee geaffilieerd is. Er kunnen dus geen misverstanden over ontstaan: dit is een nieuwe app, gemaakt door een nieuw team, geïnspireerd door Trein.

Originele Trein-app: succes door eenvoud

De originele Trein-app was zeer eenvoudig qua opzet, maar was vooral een succes omdat de treintijden vaak beter klopten dan wat er op de NS-borden te zien was. Trein kwam als eerste app op de voorpagina van de App Store te staan. De verdere ontwikkeling werd 2013 stopgezet, toen Stevense naar de VS vertrok. Rond die tijd was iOS 7 inmiddels beschikbaar en Stevense had geen tijd meer om het design en de code aan te passen naar de nieuwe maatstaven. Een simpele iOS 7-schil was geen optie, ook omdat de app informatie van de mobiele website van de NS haalde. Die werkwijze was toen al redelijk achterhaald, waardoor Stevense besloot om ermee te stoppen. Hij hoopte wel dat gepassioneerde ontwikkelaars de uitdaging aan zouden gaan om een gehele nieuwe versie te maken, geïnspireerd door het origineel. Drie jaar later is het zover met Trein 2, de app die we hieronder bespreken.

Favoriete stations in Trein 2. Trein 2 met vertrektijden van Amsterdam Centraal.

Trein 2: Trein-app in een nieuw jasje

Gebruikers van de originele Trein-app zullen bij het openen van de Trein 2-app zich meteen thuisvoelen. Elke knop en elk icoontje is nagenoeg gelijk aan het origineel. De opzet van Trein 2 is dan ook nog steeds net zo simpel als bij de originele app. Het menu onderaan bestaat uit vier knoppen, namelijk Vertrektijden, Storingen, Planner en Instellingen. Bij het kopje Vertrektijden vind je de aankomende vertrektijden van de dichtstbijzijnde stations, maar je kunt ook zelf je favoriete stations toevoegen. Onder de optie Storingen vind je een complete lijst van actuele problemen aan het spoor en met de planner plan je je eigen route in. In het instellingengedeelte pas je bijvoorbeeld nog de taal aan of schakel je de dichtstbijzijnde station uit.

Meer dan dat is Trein 2 eigenlijk niet. Dit is zowel de kracht als de zwakte van deze app. Door zijn eenvoud is de app enorm makkelijk in het gebruik en geeft het allerlei basisinformatie over het treinverkeer razendsnel weer. Als je snel wil weten welke treinen er binnenkort vertrekken vanaf je favoriete stations, kun je dat eenvoudig zien in deze app. Ook het plannen van een enkele reis is handig en gaat snel, waarbij ook de tussengelegen stations weergegeven worden. Maar we zijn inmiddels wel bijna drie jaar verder sinds de originele Trein-app is gestopt en in in de tussentijd is het treinleven veranderd en heeft de NS flink gesleuteld aan de officiële app.

Trein 2 reisadviezen. Je geplande reis in Trein 2.

Trein 2 voor sporadische reiziger

Het grootste gemis in de Trein 2-app is handige informatie over je geplande reis. Je kunt bijvoorbeeld niet zien hoe duur een kaartje voor jouw geplande reis is. Trein 2 geeft alleen informatie over de vertrektijden, aankomsttijden, spoor en eventuele storingen. De app geeft nog wel aan wat voor een trein er rijdt (bijvoorbeeld een Sprinter of Intercity), maar in de standaard NS-app zijn we inmiddels meer informatie gewend. Daarin is bijvoorbeeld te zien hoe de samenstelling van de trein precies is, terwijl ook aangegeven wordt hoe druk het op dat traject is. De Trein 2-app geeft dit soort informatie niet.

Trein 2 is dan eigenlijk ook het beste geschikt voor de fans die terug in de tijd willen en voor de sporadische reiziger. Een ander minpuntje is namelijk dat je geen vast traject kunt kiezen. Reis je elke dag van je huis naar werk met de trein, dan kun je dit vaste traject niet instellen. Wat wel handig is, is dat Trein 2 direct te openen is vanuit de standaard Kaarten-app. Plan je een route naar een bepaald station en kies je daar voor OV-informatie, dan kun je vanuit daar direct Trein 2 openen die vervolgens een route naar het desbetreffende station plant.

Trein 2 in zijn huidige vorm belooft echter wel wat goeds voor in de toekomst. De app is helemaal geschreven in Swift en maakt gebruik van de API van de NS, waardoor informatie altijd up-to-date is. Volgens de ontwikkelaar kunnen ze de app makkelijk uitbreiden naar de iPad, Apple Watch en zelfs de Mac. De basis van de app is in ieder geval goed en liefhebbers van de originele app zullen meteen thuis voelen.

Storingen in Trein 2. Storing in Trein 2.

Conclusie Trein 2

Trein 2 is een enorm herkenbare app voor mensen die voorheen fanatiek gebruiker waren van de originele Trein-app. De nieuwe versie is nagenoeg hetzelfde, maar dan in een modern jasje. Door de eenvoud plan je snel een treinreis of bekijk je de vertrektijden van jouw ingestelde stations. Daar houdt het echter qua functionaliteiten ook wel mee op. De eenvoud is zowel de kracht als de zwakte van Trein 2. De opties zijn dus wat beperkt, helemaal voor frequente reizigers die bijvoorbeeld op een vast traject reizen. Als je sporadisch met de trein reist en de officiele NS-app te ingewikkeld vindt, dan kun je met Trein 2 prima uit de voeten.

Pluspunten

  • Eenvoudig te gebruiken en herkenbaar voor Trein-gebruikers
  • Vernieuwd design en snelle werking

Minpunten

  • Niet altijd handig voor frequente reiziger
  • Mist wat handige informatie
  • Vooralsnog alleen beschikbaar op iPhone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2016, 10:58
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerp trein
Software iOS 9
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.