AirPods vergelijken: AirPods Max vs AirPods Pro vs AirPods 3 vs AirPods 2.

AirPods 2 review

Nog meer gebruiksgemak dankzij nieuwe chip

Lees in onze AirPods 2 review wat wij van deze draadloze oordopjes van Apple vinden. Wij hebben de AirPods 2 uitgebreid getest en vertellen je hier over onze ervaringen!

AirPods 3 review Prijs (vanaf €149,-)

Introductie AirPods 2 review

De AirPods zijn misschien wel Apple’s meest succesvolle nieuwe product van de afgelopen jaren. Gebruikers zijn al vanaf het eerste moment enthousiast en je komt ze inmiddels op elke hoek van de straat tegen. Er werd dan ook al snel uitgekeken naar de opvolger. Na enig uitstel kwam Apple eindelijk met de AirPods 2, inclusief de draadloze oplaadcase. Apple heeft de AirPods op een aantal vlakken verbeterd, vooral op het gebied van gebruiksgemak. Wij hebben de AirPods 2 uitgebreid getest en delen onze ervaringen met de nieuwe functies, zoals Hé Siri en de H1-chip. Wil je weten of de AirPods 2 wat voor jou zijn? Je leest het in deze review van de AirPods 2!

Inmiddels is er een opvolger verkrijgbaar: lees onze AirPods 3 review om meer te weten te komen.

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag (@gonny) en Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). Deze review is geschreven in april 2019 en beschrijft de situatie op dat moment.

Verbeteringen AirPods 2

Dit zijn de belangrijkste verbeteringen die Apple bij de AirPods 2 heeft doorgevoerd:

 • Nieuwe H1-chip, speciaal voor koptelefoons.
 • Langere batterijduur bij spraak.
 • Ondersteuning voor Hé Siri.
 • Sneller tussen apparaten wisselen.
 • Geschikt voor draadloos opladen met nieuwe (optionele) case

Check ook onze AirPods vergelijking, waarin we de verschillen tussen de AirPods 2 en de eerste generatie AirPods op een rijtje hebben gezet.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/airpods/vergelijken/

AirPods 2 design: ongewijzigde eenvoud

 • Hetzelfde design als eerste generatie
 • Alleen verkrijgbaar in het wit
 • Ongewijzigde pasvorm

Als je de nieuwe AirPods 2 bekijkt, zie je eigenlijk totaal geen verschil tussen de twee generaties. Apple heeft het design dan ook niet aangepast. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Het succes van de AirPods is mede te danken aan het design, dat inmiddels dient als een heus statussymbool. Never change a winning team is wat Apple gedacht moet hebben bij het ontwikkelen van de nieuwe versies. Daar is ook iets voor te zeggen. Hoewel het ontwerp al ruim twee jaar hetzelfde is, oogt het nog lang niet achterhaald. Wij hebben nog geen mooiere AirPods-alternatieven kunnen ontdekken. Er zijn nog steeds mensen die de AirPods vergelijken met tandenborstels, maar dat idee is inmiddels nogal achterhaald.

[mashtweet tweet="Er zijn nog steeds mensen die de AirPods vergelijken met tandenborstels, maar dat idee is inmiddels nogal achterhaald" text="Er zijn nog steeds mensen die de AirPods vergelijken met tandenborstels, maar dat idee is inmiddels nogal achterhaald" username="iCulture"]

Toch is het wel jammer dat Apple niet besloten heeft om voor een ander kleurtje te kiezen. De nieuwe AirPods zijn nog steeds alleen in het wit verkrijgbaar en dat vinden we jammer. Een zwarte variant heeft ook zo zijn charme, zoals we bijvoorbeeld al gezien hebben bij de spacegrijze Magic-accessoires voor de Mac. Doordat het design er nu identiek uit ziet, heb je eigenlijk niet echt het idee dat je een nieuw product in huis gehaald hebt.

Een ander nadeel dat Apple het design ongewijzigd gelaten heeft, is dat de pasvorm daardoor niet veranderd is. Hoewel wij de afgelopen twee jaar geen problemen ervaren hebben met het dragen van de AirPods, kan dat bij jou wel het geval zijn. Dat betekent dus dat als de eerste AirPods niet voor jouw oren gemaakt zijn, dat dat bij de AirPods 2 ook niet het geval is. Apple heeft geen aanpassingen gemaakt die de AirPods beter laten aansluiten op je oren, bijvoorbeeld met een meer matte afwerking. Bij de Apple Pencil 2 hebben ze dat wel gedaan, waardoor deze in vergelijking met de eerste versie iets meer grip geeft.

AirPods 2 review inhoud verpakking

Audiokwaliteit van de AirPods 2

 • Audiokwaliteit is technisch hetzelfde gebleven.
 • AirPods 2 lijken luider te klinken door ontbreken van vuil.
 • Beter verstaanbaar bij telefoongesprekken met windgeruis.

Je koopt de AirPods vooral vanwege het gebruiksgemak en niet vanwege de sublieme audiokwaliteit. Toch presteren de AirPods ook op het gebied van audio best behoorlijk. Ze sluiten je oren niet volledig af en onderdrukken ook niet omgevingsgeluid tijdens het luisteren naar muziek. Bij deze oortjes is dat ook niet het belangrijkste. Ze zijn bedoeld om te bellen en wat muziek te luisteren. Voor lange luistersessies kun je beter gespecialiseerde oortjes of een koptelefoon gebruiken.

Sommige gebruikers hebben gemeld dat de AirPods 2 luider klinken en een betere audiokwaliteit hebben, maar wij betwijfelen dat. Als de audiokwaliteit werkelijk was verbeterd, had Apple dat ongetwijfeld gemeld. Wat er aan de hand is, denken wij, is dat de oude AirPods na verloop van tijd doffer en minder luid zijn gaan klinken door het opeenhopen van vuil. Met een nieuw paar AirPods klinken ze weer met een helderheid zoals bedoeld was. Als je blind luistert naar de oude en nieuwe oortjes hoor je meteen het verschil, maar zoals gezegd: dat ligt volgens ons niet aan technische verbeteringen, maar aan verschil in ouderdom en vuil.

AirPods 2 review in gebruik

Wat volgens Apple wel is verbeterd is de audiokwaliteit bij bellen in een winderige omgeving. Ook dat verschil hebben we nauwelijks kunnen merken. De vorige AirPods presteerden op dit gebied eigenlijk ook al prima, maar zullen bij veel mensen inmiddels wat slijtage gaan vertonen.

AirPods 2 draadloos opladen: makkelijker, maar geen vereiste

 • Draadloze oplaadcase voor opladen zonder snoertje
 • Ook beschikbaar met normale case
 • Draadloze case ook los te koop voor eerste generatie

Eén van de meest in het oog springende vernieuwing van de nieuwe AirPods is de mogelijkheid om draadloos op te laden, mits je de juiste case kiest. Bij de AirPods 2 heb je namelijk de keuze uit de standaard oplaadcase of eentje die geschikt is voor draadloos opladen, voor €50 extra. Wij hebben de versie met draadloos opladen getest. Als je geen draadloze oplader hebt en geen probleem hebt met het gebruik van een Lightning-kabel, kun je net zo goed voor de versie met de gewone oplaadcase kiezen. Je hebt dan exact dezelfde AirPods, alleen de mogelijkheid voor draadloos opladen ontbreekt dan. In de toekomst kun je dan altijd nog de losse draadloze oplaadcase in huis halen.

Het draadloos opladen is een fijne bijkomstigheid. Het is toch net wat makkelijker dan een kabeltje in je de case steken. Qua oplaadsnelheid merk je nauwelijks verschil tussen draadloos en bedraad opladen. Wel vinden we het jammer dat je er extra voor moet betalen. Het was wat ons betreft beter geweest als draadloos opladen de standaard was, maar nu moet je er dus €50 extra voor betalen. Bij de iPhone hoef je er immers ook niets extra’s voor betalen, dus we vinden het wel wat vreemd dat dit bij de AirPods wel moet.

AirPods 2 review doosje geopend

Bij het gebruik van de draadloze oplaadcase merkten we toch dat het jammer is dat Apple’s AirPower-mat er niet meer komt. Je moet de draadloze case namelijk wel exact op de goede plek leggen voordat deze goed opgeladen wordt. Zoals de afgelopen tijd wel bleek, zijn er best wat klachten over het draadloos opladen van de AirPods-case. Sommige laders werken niet goed, wat mede komt doordat je de case nogal nauwkeurig op de oplader moet leggen. In onze test gebeurde het dan ook dat de AirPods de volgende ochtend nog helemaal leeg waren. De AirPower had precies dát probleem opgelost, maar we moeten het nu dus doen met de vele draadloze opladers.

Voor het draadloos opladen heeft Apple het indicatielampje verplaatst van de binnenkant naar de buitenkant. Hierdoor kan je zien dat de case daadwerkelijk oplaadt, maar het lampje gaat na een paar seconden weer uit. Zeker bij draadloze laders is het soms niet duidelijk of het apparaat dat je erop legt goed opgeladen wordt. Doordat het lampje uit gaat, is het niet altijd duidelijk of het opladen goed verloopt. Apple zou dit nog op kunnen lossen door het lampje altijd te laten branden, al geeft dit ’s nachts wel weer wat teveel licht.

Bekijk ook

Zo kun je je AirPods opladen en de batterijstatus opvragen

De AirPods opladen gaat eenvoudig via de oplaadcase die je erbij krijgt. In deze tip lees je meer over de AirPods opladen en gebruik van de oplaadcase, zowel de 'gewone' als de draadloze varianten.

Batterijduur: even lang luisteren, langer praten

 • 5 uur muziek luisteren, meer dan 24 uur met bijladen
 • 3 uur praten, 18 uur met bijladen
 • 15 minuten opladen, 3 uur luisteren of 2 uur praten

Ons enthousiasme over de AirPods is na ruim twee jaar nog steeds niet minder geworden. Wat wel minder is geworden is de batterijduur. Als je meer dan twee uur naar muziek wilt luisteren zul je merken dat de oortjes snel leeg gaan, terwijl dat in het begin nog vier tot vijf uur was. Voor de nieuwe exemplaren belooft Apple opnieuw vijf uur luistertijd en een iets langere gebruiksduur van drie uur tijdens telefoneren (voorheen twee), dankzij de efficiëntere H1-chip. Dat de batterij tijdens het bellen sneller leeg gaat, heeft ermee te maken dat zowel de speaker als de microfoon voortdurend actief zijn.

Die cijfers over langere gebruiksduur zijn mooi, maar zoals we bij de eerste generatie AirPods gezien hebben: de batterijduur wordt in de loop van de tijd steeds minder. Na twee jaar zijn AirPods eigenlijk wel aan vervanging toe en dat is zonde. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu, want even afgezien van de steeds korter wordende batterijduur functioneren onze ‘oude’ AirPods verder nog prima. Dit heeft te maken met de normale slijtage van de batterij en bij dergelijke kleine accessoires merk je dat extra snel.

AirPods 2 review met eerste generatie

Opladen gaat gelukkig nog steeds erg snel: als je even een kwartiertje iets anders gaat doen, kun je weer drie uur muziek luisteren. Dankzij de oplaadcase kun je in totaal 24 uur muziek luisteren en dat zijn uitstekende cijfers in vergelijking met andere draadloze oortjes.

Sneller verbinden: makkelijker wisselen tussen apparaten

 • Sneller verbinden dankzij H1-chip
 • Twee keer sneller dan eerste generatie AirPods
 • Komt van pas als je luistert via iPhone, Apple Watch en Mac

Het koppelen van de AirPods 2 gaat nog steeds op dezelfde manier: je opent het doosje in de buurt van je iPhone en geeft OK zodra de pop-up verschijnt. Daarna stop je de AirPods in je oor. Ze krijgen meteen een naam, bijvoorbeeld ‘AirPods van Jean-Paul’. Had je eerder al een setje AirPods in gebruik dan wordt er automatisch de aanduiding ‘#2’ achter gezet. Je kunt deze naam uiteraard wijzigen. Je kunt ook gewoon wisselen tussen je oude en nieuwe AirPods. Zodra je het oortje in doet wordt de juiste verbinding gelegd.

Dankzij Bluetooth 5.0 en de nieuwe H1 chip kun je nu nog sneller wisselen tussen je apparaten. Volgens Apple gaat het tot twee keer sneller. We merkten dit vooral bij het verbinden met een Mac: voorheen duurde dat ongeveer tien tellen, nu slechts twee of drie. Wel zit er nog steeds wat werk aan vast. Wil je van de iPhone naar de Mac overschakelen, dan zul je in de menubalk de audio-instellingen moeten openen en op de AirPods klikken. Dat kost altijd een paar seconden, al kun je het wel iets sneller maken met de ToothFairy-app voor macOS.

Bekijk ook

Zo gebruik je je AirPods met de Mac

De meeste mensen koppelen de AirPods met de iPhone of iPad, maar je kan de AirPods ook eenvoudig met de Mac gebruiken. In deze tip laten we je zien hoe je dat doet en welke tools er allemaal zijn.

Wat nog steeds niet mogelijk is, is het verbinden van de AirPods met twee apparaten tegelijk, zoals bij de Bose QuietComfort 35 wel mogelijk is. Daarmee hoef je alleen op de play-knop te drukken om muziek te luisteren op het gewenste apparaat. Bij de AirPods moet je steeds handmatig via het Bedieningspaneel aangeven dat je wilt wisselen.

De connectie is volgens Apple ook stabieler dan het vorige model AirPods, al hadden we bij het luisteren van muziek tot nu toe eigenlijk nooit last van haperingen. Qua bereik hebben we geen verschil kunnen meten. We voerden daarvoor een klein testje uit, door muziek af te spelen vanaf de iPhone en vervolgens een paar meter weg te lopen, met zowel de oude als de nieuwe AirPods. Op ongeveer dezelfde plek begon de muziek te stotteren.

Hé Siri: assistent gebruiken zonder te tikken

 • Geluidskwaliteit van Siri-stem is aanmerkelijk verbeterd
 • Siri is afhankelijk van iPhone voor verwerking van je vraag
 • Leuk extraatje, maar niet noodzakelijk

Dat de AirPods 2 nu Hé Siri ondersteunen, zal misschien worden gezien als een gimmick. Zelf zien we het vooral als een aardig, maar niet noodzakelijk extraatje. We hadden bij de vorige exemplaren namelijk geen moeite om even te dubbeltikken tegen het steeltje van de AirPods, om Siri te activeren.

Wel moet je er rekening mee houden dat Hé Siri veel meer apparaten in de buurt kan activeren dan je gepland had, waaronder de HomePod en de Apple Watch. Als het goed is pakt Siri het apparaat dat actief in gebruik is en gekoppeld is met je AirPods, maar dat kan af en toe wel eens misgaan. Een ander puntje van persoonlijke voorkeur, is dat je met de AirPods geen zichtbare feedback hebt. Draag je een Apple Watch, dan kan het prettiger zijn om daarmee spraakopdrachten te geven, omdat je op het scherm meteen ziet wat er gebeurt.

AirPods 2 review in gebruik

Bij de AirPods praat je toch wat in de loze ruimte en duurt het ook wat langer voordat je een reactie krijgt. We hadden liever wat hoorbare feedback gekregen, om duidelijk te maken dat Siri je gehoord heeft en klaar staat om te luisteren. Begin je te snel met spreken, dan moet je je vraag in veel gevallen nog eens herhalen. Wacht je te lang met spreken, dan zegt Siri pas na ongeveer een minuut: “Ja?” In de tussentijd speelt de muziek in gedempte vorm door.

Verder is het goed om te weten, dat het iPhone-scherm oplicht als je Siri op de AirPods gebruikt, zelfs als het toestel vergrendeld is. Vraag je bijvoorbeeld een kennisvraag, zoals de leeftijd van een bekende persoon, dan komt het antwoord ook in geschreven vorm op het scherm van je iPhone. Het wekt misschien de illusie dat Siri voortaan in je oren zit, maar in werkelijkheid wordt alles gestreamd vanaf de iPhone. De AirPods gelden dus enkel als ontvangstapparaat, zodat je Siri kan gebruiken als je iPhone in je broekzak of tas zit.

Een groot pluspunt: de audio van Siri klinkt bij deze nieuwe generatie AirPods duidelijk beter. De stem van Siri klinkt luider en helderder. Je kunt er van alles mee doen: je afspraken opvragen, het weer opvragen, een tekst dicteren, een workout starten of iemand bellen. Toch is er nog steeds een behoorlijke vertraging voordat Siri begint te luisteren. We vragen ons daarom af of je Hé Siri via de AirPods wel zo vaak gaat gebruiken, of dat je liever toch kiest voor het gemak van de Watch of iPhone.

[mashtweet tweet="De audio van Siri klinkt bij deze nieuwe generatie AirPods duidelijk beter" text="De audio van Siri klinkt bij deze nieuwe generatie AirPods duidelijk beter" username="iCulture"]

Voor wie?

De nieuwe AirPods 2 hebben een aantal handige verbeteringen, maar voor wie is deze nieuwe versie nu het beste geschikt? Als je nog geen AirPods hebt maar er wel aan zat te denken om AirPods te kopen, dan kun je zonder enige twijfel meteen kiezen voor deze tweede generatie. Als je kiest voor de versie met gewone oplaadcase, ben je ongeveer hetzelfde kwijt als voor de eerste generatie. Ben je al trotse eigenaar van de AirPods? Dan ligt het er maar net aan of je moet upgraden.

AirPods 2 review: doosje en verpakking

Als je de eerste AirPods nog maar een jaartje hebt, zijn de verbeteringen eigenlijk te weinig om meteen te upgraden. De nieuwe H1-chip die zorgt voor de langere batterijduur bij spraak en sneller wisselen is prettig, maar het zorgt niet voor een aanzienlijk betere ervaring. Het wordt pas interessant als de batterijduur van jouw eerste generatie AirPods inmiddels zo snel achteruit gaan, dat je regelmatig moet bijladen. In dat geval kun je ook kiezen voor een losse draadloze oplaadcase, maar het grootste verschil merk je als je meteen voor een compleet nieuwe set kiest. Veel vroege kopers die de eerste AirPods meteen in huis gehaald hebben, zullen zich ongetwijfeld herkennen in de korter wordende batterijduur.

Vanwege de audiokwaliteit zijn de AirPods niet voor iedereen weggelegd. Echte audiofielen die alleen het beste geluid willen, kunnen beter een andere set oordopjes of hoofdtelefoon voor de iPhone of iPad kiezen. De AirPods blinken vooral uit in gemak, niet zozeer in audiokwaliteit. Je kunt de kwaliteit het beste vergelijken met de standaard oordopjes die je bij je iPhone krijgt.

Bekijk ook

Draadloze hoofdtelefoons voor je iPhone en iPad

Apple heeft de AirPods Max en diverse hoofdtelefoons van Beats in het assortiment, maar er zijn nog veel meer opties. In deze round-up kijken we naar draadloze koptelefoons die ideaal zijn voor Apple-gebruikers. Handig voor op reis of om thuis op de bank lekker muziek te luisteren of een film te kijken!

In onze test hebben we geen problemen ervaren met de pasvorm, maar dat is per persoon verschillend. Sporten met de AirPods is dan ook zeker mogelijk, al zijn er wel specifieke oordopjes die daar de focus op leggen zoals de nieuwe Powerbeats Pro. Zitten de standaard EarPods die je bij je iPhone krijgt goed, dan ervaar je ook geen problemen met de AirPods. De kans dat ze blijven zitten tijdens een rondje hardlopen is alleen maar groter, omdat er geen gewicht van kabels aan hangt. Voor andere opties met bijvoorbeeld een kabeltje achter je nek langs, check je ons artikel met AirPods-alternatieven.

Score

8.8

AirPods 2

AirPods 2

Vanaf €179

Voordelen +

 • Nieuwe H1-chip zorgt voor sneller wisselen
 • Hé Siri is prettig om te hebben
 • Siri klinkt een stuk beter
 • Tot zeven uur extra gesprekstijd
 • Draadloos opladen is handig
 • Koppelen en gebruiken gaat nog net zo makkelijk

Nadelen -

 • Ongewijzigd design, bijvoorbeeld geen zwarte versie
 • Draadloos opladen kost extra
 • Geen verbeteringen in geluidskwaliteit

Conclusie AirPods 2 review

De AirPods 2 zien er vertrouwd uit en klinken ook vrijwel hetzelfde, maar er zitten een paar handige nieuwe features in. De grootste verbeteringen vinden we het draadloze opladen en de verbeterde Siri-stem. Gebruik en betrouwbaarheid zijn nog steeds top-notch, maar op andere punten zijn de AirPods eigenlijk nauwelijks aangepast. We hadden graag dezelfde matte coating gezien als bij de Apple Pencil 2, de mogelijkheid om met twee apparaten te koppelen en een iets betere afscherming voor omgevingsgeluiden. Bij de nieuwe functie Hé Siri hadden we graag een geluidje gehoord, ten teken dat Siri klaar is om je spraakopdracht te ontvangen. Dat zijn allemaal verbeteringen die we wellicht bij de derde generatie AirPods gaan zien. Ben je AirPods-gebruiker van het eerste uur, dan zijn de AirPods 2 een must vanwege de nieuwe functies, maar ook om weer te kunnen genieten van een normale batterijduur.

AirPods kopen
Ben je naar aanleiding van deze AirPods 2 review overtuigd? Je kan de AirPods kopen bij diverse verkooppunten, waaronder de (online) Apple Store. Ook externe verkooppunten zoals Coolblue en Bol.com hebben de AirPods in hun assortiment.

Apple hanteert de volgende prijzen op het moment van schrijven:

 • AirPods (3e generatie, 2021) met MagSafe-oplaadcase: €199,-
 • AirPods (2e generatie, 2019) met normale oplaadcase: €149,-
 • AirPods (2e generatie, 2019) met draadloze oplaadcase (uitlopend model, alleen nog bij andere winkeliers): ongeveer €169,-

Check ook ons artikel AirPods kopen voor meer informatie over prijzen en voorraad.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/airpods/kopen/

Inmiddels is er een opvolger verkrijgbaar: lees onze AirPods 3 review om meer te weten te komen.

Bekijk ook

AirPods 3 review: beter geluid, maar zijn ze voor iedereen?

In deze AirPods 3 review lees je onze ervaringen met het 2021-model van de AirPods. Hoe klinken ze en hoe zit het met het draagcomfort? Is het de beste keuze voor iedereen?

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2022