AirPods 2 review met eerste generatie

AirPods startgids: haal alles uit Apple’s draadloze oortjes

Ben je de trotse eigenaar van een nieuw setje AirPods? Dan is deze startgids voor jou! Met deze startgids helpt iCulture jou op weg met tips die je als muziek in de oren zullen klinken!

AirPods voor beginners

We leggen je in deze gids uit hoe je je AirPods oplaadt, hoe je ze verbindt met je iPhone of iPad en hoe je functies als Siri gebruikt. Kortom: alles wat je moet weten voordat je met de AirPods aan de slag kunt gaan vind je in deze startgids!

Stap 1: AirPods verbinden met je apparaten

Om je AirPods te kunnen gebruiken, zul je ze eerst moeten verbinden met één van je Apple-apparaten. Een voordeel van AirPods is dat je ze slechts één keer hoeft te koppelen met jouw iCloud-account. Vanaf dan weten al je apparaten welke AirPods van jou zijn. Het is daarna slechts een kwestie van de oortjes in je oren stoppen, en luisteren maar. Om je AirPods met je iPhone en iPad te verbinden volg je deze stappen:

 1. Ontgrendel je iPhone of iPad
 2. Houd je AirPods oplaadcase naast je iPhone of iPad
 3. Open de klep van de oplaadcase
 4. Tik op Verbind op het scherm van je iPhone of iPad

In deze aparte tip leggen we in detail uit hoe je je AirPods verbindt met al je andere apparaten, zoals je MacBook.

Stap 2: Pasvormtest uitvoeren

Heb je de AirPods Pro, dan moet je het juiste formaat eartips kiezen. Hiervoor is een pasvormtest aanwezig, die je eenmalig hoeft te doorlopen en die maar tien seconden duurt. Doe de AirPods Pro in je oren en volg de stappen op het scherm.

Stap 3: AirPods opladen

Zoals veel andere draadloze apparaten moeten AirPods ook opgeladen worden. In de steeltjes van de oordoppen zitten namelijk hele kleine batterijen. Deze zouden goed moeten zijn om 5 uur muziek mee te luisteren. Om de oordopjes op te laden, stop je ze simpelweg in de meegeleverde oplaadcase.

 1. Open de klep van de oplaadcase
 2. Stop je AirPods erin en wacht
 3. Na 15 minuten opladen kun je ongeveer 3 uur muziek luisteren

Ook de oplaadcase moet zo nu en dan worden opgeladen, afhankelijk van hoe vaak je je AirPods gebruikt. De oplaadcase heeft een capaciteit om ongeveer 24 uur muziek te luisteren. Je kunt je AirPods dus bijna 5 keer helemaal opladen op één lading van de oplaadcase. Om de oplaadcase van stroom te voorzien, plug je een op het stopcontact aangesloten Lightningkabel in de opening aan de onderkant. Lees in onze tip hoe je de batterijstatus van je AirPods opvraagt op al je Apple-apparaten.

AirPods 2 doosje bovenkant

Heb je de nieuwste oplaadcase met draadloos opladen? Dan spreekt het voor zich dat je de oplaadcase ook op een draadloze oplader kunt leggen. Heb je nog geen draadloze oplader? Check dan onze gids met de beste draadloze opladers. Weet je niet welk type oplaadcase je hebt? Dat verschil is snel duidelijk. De oudere oplaadcase heeft een led-lampje aan de binnenkant, terwijl bij de draadloze variant het led-lampje aan de buitenkant van de behuizing zit.

Stap 4: AirPods instellen

Een handige functie van de AirPods is dat je tweemaal op de zijkant van de oortjes kunt tikken om bepaalde functies te gebruiken. Bij de AirPods Pro werkt dit op een iets andere manier: daar kun je verschillende functies voor het knijpen in de stokjes instellen.

Op de gewone AirPods kun je op beide oortjes tweemaal tikken om naar het volgende nummer te gaan, maar er is meer. Deze functies kun je allemaal toewijzen:

 • Siri activeren
 • Speel af/pauzeer
 • Volgend nummer
 • Vorig nummer
 • Uit

Je kunt deze functies apart instellen voor de linker en rechter AirPod. Gebruik bijvoorbeeld je linker AirPod om naar het vorige nummer te gaan, en de rechter voor het volgende nummer. Dit is hoe je het instelt op je iPhone of iPad:

 1. Verbind je AirPods met je iPhone of iPad door ze in je oren te stoppen
 2. Open Instellingen
 3. Open het Bluetooth-menu
 4. Tik op het i-icoon naast de naam van jouw AirPods

Hier kun je voor zowel de linker als rechter AirPod instellen wat je wil dat er gebeurt zodra je tweemaal op de AirPod tikt. Lees meer over het tikken op je AirPods in onze aparte tip.

Bellen met je AirPods doe je zo

Ben je een frequente beller? Dan komen je AirPods goed van pas. Er zit namelijk ook een hele goede microfoon in. Met de eerste generatie AirPods kun je 2 uur onafgebroken bellen, en met de nieuwe generatie is dat zelfs 3 uur. Bellen met je AirPods is erg simpel. Word je gebeld? Dan kondigt Siri aan wie jou belt. Je kunt op één van je AirPods tweemaal tikken om op te nemen. Ben je klaar met je gesprek, dan tik je weer tweemaal om de verbinding te verbreken.

Je kunt je AirPods ook indoen als je aan het bellen bent met je iPhone. Er wordt automatisch geschakeld tussen de speaker van je iPhone en de AirPods, dus je hoeft wat dat betreft niets zelf te doen.

Bellen met iPhone en AirPods.

Zo gebruik je Siri met je AirPods

Eén van de meest handige functies van AirPods is dat je Siri kunt gebruiken zonder je iPhone erbij te pakken. Dit zijn enkele handige commando’s voor Siri op je AirPods:

 • Bel [contactpersoon]
 • Pauzeer (dit nummer)
 • Speel mijn afspeellijst [naam afspeellijst]
 • Hoe vol is de batterij van mijn AirPods?
 • Skip dit nummer
 • Zet het volume lager/hoger

Om deze functie te gebruiken op de eerste generatie AirPods moet je bij minstens één van de twee AirPods instellen dat Siri geactiveerd wordt als je tweemaal tikt. Heb je de nieuwste AirPods, dan kun je ook Hé Siri zeggen tegen je AirPods, mits je dit hebt ingeschakeld. Dit vind je in de instellingen van Siri op je iPhone.

Ontdek nog meer AirPods-tips

Heb je door hoe simpel het is om AirPods te gebruiken? Mooi! We hebben bij iCulture nog meer tips voor je AirPods:

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2020