AirPods vergelijken: AirPods Max vs AirPods Pro vs AirPods 3 vs AirPods 2.

Review: AirPods 1, revolutionaire oordopjes vol gebruiksgemak

Onze ervaringen met Apple’s oordopjes

Lees in ons AirPods-review alles over onze ervaringen met de draadloze oordopjes van Apple. Hoe makkelijk koppelen ze, is het geluid goed genoeg? Wij hebben het uitgebreid getest.

AirPods 3 review Prijs (vanaf €149,-)

We bespreken hier de 2016-versie van de AirPods. Inmiddels is er een nieuwere generatie: lees hiervoor onze AirPods 2 review!

Bekijk ook

AirPods 2 review

Lees in onze AirPods 2 review wat wij van deze draadloze oordopjes van Apple vinden. Wij hebben de AirPods 2 uitgebreid getest en vertellen je hier over onze ervaringen!

Met de AirPods laat Apple zien hoe ze het draadloze tijdperk voor ogen zien. De AirPods (€179 in de Apple Store) zijn volledig draadloos, zijn gemakkelijk te koppelen met al je Apple-apparaten en hebben een extra lange batterijduur dankzij het meegeleverde opbergdoosje.

Aanvankelijk werd er wat lacherig gedaan over het uiterlijk, maar ondertussen zijn de meningen veranderd. De AirPods zijn een statusproduct geworden waarmee je laat zien dat jij erbij hoort. Bovendien zijn het de meest praktische oortjes voor Apple-gebruikers omdat de verbinding met al je Apple-apparaten automatisch tot stand wordt gebracht. Wij hebben de AirPods uitgebreid getest en laten in deze AirPods review weten wat onze ervaringen zijn.


Tekst: Gonny van der Zwaag en Benjamin Kuijten

Apple AirPods review

Er zijn al diverse draadloze oordopjes verkrijgbaar (zie alternatieven), dus we willen in deze review vooral kijken wat Apple toevoegt. De voordelen liggen vooral op het gebied van gebruiksgemak. Je kunt de AirPods moeiteloos koppelen met al je Apple-spullen en het werkt samen met Apple-diensten zoals Siri en HomeKit. Een deel van de ‘magie’ zit in het meegeleverde doosje: die zorgt ervoor dat de AirPods een veel langere batterijduur hebben dan alle andere draadloze oordopjes. Met Apple’s eigen W1-chip is bovendien gezorgd voor energiebesparing en een stabielere verbinding dan bij gebruik van standaard Bluetooth.

De AirPods zijn al vergeleken met opzet-tandenborstels, golfclubs, haardrogers, afgeknipte EarPods en allerlei andere gekkigheden. De ene persoon stoort zich niet aan het uiterlijk, de ander vindt het helemaal niets. De draadloze oordopjes van Apple roepen nogal sterke reacties op.

Wij hebben de vooroordelen aan de kant gezet en probeerden met een frisse blik naar deze draadloze oordopjes te kijken. Brengen ze echt het gemak dat Apple belooft en is dit een must-have voor elke rechtgeaarde Apple-fan? Zijn ze betrouwbaar en simpel in gebruik? Zijn het misschien wel de beste draadloze oordopjes die ooit zijn gemaakt, zoals sommige reviewers van de pre-productiemodellen al beweerden? En misschien wel belangrijker: zijn ze dan die prijs van €179 waard?

[mashtweet tweet=”Apple AirPods: Niet de mooiste, wel de meest praktische oordopjes voor Apple-gebruikers.” username=”iCulture”]

Design en uiterlijk Apple AirPods

Aan het design van de AirPods hoef je niet lang te wennen: ze hebben dezelfde vormgeving als de EarPods die je al jaren bij de iPhone krijgt, maar dan met ‘afgeknipte’ kabeltjes en met een iets dikker stokje. Er zitten meer gaatjes in de AirPods dan in de EarPods, bedoeld voor de optische sensoren. Binnenin zitten bovendien accelerometers om het aantikken voor Siri te detecteren.

In de typisch witte, minimalistische verpakking vind je de oplaadcase met daarin de AirPods. Ook levert Apple een standaard Lightning-kabel mee om de case op te laden. Een USB-lader voor het stopcontact zit er niet bij. Geen probleem, want daar hebben we toch al genoeg van liggen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

De oplaadcase, die eruit ziet als een heel luxe tandflosdoosje, heeft een magnetisch klepje zodat de oortjes er niet zomaar uit vallen. Stop je de AirPods erin, dan vallen ze automatisch op hun plek dankzij magneetjes binnenin. De magneten zijn sterk genoeg om te voorkomen dat ze eruit vallen, ook als je met geopend deksel gaat schudden. Het doosje heeft ronde hoeken, zodat hij moeiteloos in je broekzak glijdt.

Een ledlampje geeft aan hoe het met de batterijstatus zit: groen is goed, oranje geeft aan dat het tijd is om de AirPods op te laden. De AirPods krijgen voeding via de case, dus er is geen laadpoort in de oortjes zelf aanwezig. Het meegeleverde doosje is eigenlijk een slimme dubbeloplossing om te zorgen dat je de oortjes niet kwijtraakt én dat ze ongemerkt opgeladen blijven. Door de oplaadpoort achterwege te laten hield Apple meer ruimte over voor de batterij die 5 uur meegaat. Tussendoor laad je ze steeds op via de case. Als je de AirPods een uurtje of drie per dag gebruikt op weg naar werk of school hoef je de oplaadcase maar eens per week op te laden.

Apple AirPods review

Onze eerste indruk bij het uitpakken is goed: het voelt kwalitatief goed aan, de oortjes vallen niet meteen uit je oor (ook niet tijdens headbangen) en het koppelen is supereenvoudig. Over één ding kunnen we ons nog niet helemaal heenzetten: het gekke uiterlijk. De korte stompjes uit je oor zien er wat vreemd uit, telkens als je in de spiegel kijkt. Gelukkig blijken mensen op straat zich er niet druk over te maken, zo merkten we tijdens gebruik in het openbaar vervoer en tijdens een wandeling in de stad. Niemand maakte een opmerking of keek vreemd op. Wat je op Twitter leest is niet de realiteit. De meeste mensen valt het niet eens op dat je de nieuwste AirPods draagt. Van je directe vrienden zul je misschien de eerste tijd wat opmerkingen krijgen, zowel in positieve als in negatieve zin. Maar goed, dat heb je ook als je Snapchat’s Spectacles op je neus zet.

[mashtweet tweet=”Nee, de AirPods vallen niet uit je oor.” username=”iCulture”]

Apple AirPods: Bouwkwaliteit en duurzaamheid

De AirPods kunnen wel tegen een stootje. We lieten een AirPod op de grond vallen en dat leverde geen merkbare schade op. Doordat de AirPods van glad plastic zijn gemaakt kunnen ze gemakkelijk uit je hand glijden. Dat gebeurde bij ons dan ook: binnen vijf minuten nadat we de AirPods hadden uitgepakt viel er al eentje in een kop koffie. We spoelden de AirPod snel af en na een korte tijd in een doosje met droge havermout (sorry, geen rijst voorhanden) was de AirPod weer klaar voor gebruik. We merkten in de dagen daarna geen teruggang in geluidskwaliteit of andere schade. Apple claimt overigens helemaal niet dat de AirPods waterbestendig zijn en daarom durfden we het niet aan om ze langdurig onder water te dompelen. Er zijn anderen die daar YouTube-filmpjes over maken (spoiler: de AirPods werken nog steeds goed na volledige onderdompeling en na een wasmachinebeurt).

Net als bij alle producten met oplaadbare batterij gaan de prestaties na een jaar of twee, drie achteruit. Ze zullen niet snel kapot gaan omdat er weinig onderdelen zijn die mechanische slijtage kunnen vertonen, maar als je ze een paar keer op straat laat vallen en er een auto overheen rijdt, blijft er waarschijnlijk weinig van over.

Koppelen en ingebruikname AirPods

Als je de AirPods uit het doosje haalt en de klep opent zijn ze meteen klaar om te koppelen. Terwijl je andere oordopjes in pairing mode moet zetten, is dat bij Apple’s oortjes al meteen goed gedaan. Het koppelen is in nog geen 5 seconden gelukt, sneller dan bij andere Bluetooth-oordopjes. Je hoeft geen pincodes in te voeren, op knoppen te drukken of te wachten tot ze in je Bluetooth-menu verschijnen. Zodra je één apparaat hebt gekoppeld, zijn alle andere Apple-apparaten die je gebruikt ook meteen gekoppeld. Je wisselt moeiteloos van het ene naar het andere apparaat. Steek je een AirPod in je oor, dan hoor je een kleine toon om te bevestigen dat ze aan staan. Zo zijn ze meteen klaar voor gebruik.

Bekijk ook

AirPods koppelen met iPhone, iPad en alle andere apparaten

Heb je geen idee hoe je je AirPods moet koppelen aan je iPhone of iPad of wil je weten hoe je ze aan een Apple TV koppelt? Of wil je de koppeling ongedaan maken? In dit artikel lees je alles erover, inclusief weer loskoppelen van de AirPods.

Wil je je AirPods toch koppelen met andere apparaten dan die van Apple, dan is er een klein knopje aan de achterkant van de oplaadcase waarmee je de oordopjes in pairing mode zet. Druk het in en je kunt op de gebruikelijke manier de AirPods koppelen. Ze gedragen zich dan als gewone Bluetooth-oordopjes, maar daarbij mis je wel de functies die deze oordopjes speciaal maken.

Het koppelen werkt zo handig dankzij de nieuwe W1-chip die Apple speciaal voor oordopjes ontworpen heeft. De W1-chip heeft meerdere voordelen, maar je merkt het al meteen zodra je ze voor het eerst gaat koppelen. Het bereik is ook goed dankzij de W1-chip, maar was in onze test niet belachelijk ver. Na een meter of acht begint de verbinding weg te vallen. Door je hele huis lopen terwijl je verbonden bent met je Mac zit er niet in.

https://www.iculture.nl/nieuws/voordelen-w1-chip-oordopjes/

Siri en muziek bedienen met AirPods

Apple heeft bij de AirPods de nadruk gelegd op Siri. Ze hadden nog veel meer erin kunnen stoppen, zoals hartslagmeters en hoogtemeters, maar daarvoor kun je al bij andere fabrikanten terecht. Het zou geen slimme keuze zijn geweest: veel functies zorgen dat de batterij sneller leeg is en dat de oordopjes eigenlijk hetzelfde doen als die van bijvoorbeeld Bragi, Jabra of Samsung. Met de eigen Siri-technologie kan Apple zich veel beter onderscheiden. Alleen Apple kan deze oordopjes maken, omdat ze Siri niet vrijgeven aan anderen.

Door tegen één van de AirPods te tikken kun je Siri activeren. Je loopt daarbij tegen dezelfde beperkingen aan als dat je Siri rechtstreeks op je iPhone gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld wel vragen om een alarm in te stellen, een herinnering te noteren of de muziek iets luider te zetten. Gebruik je de standaard Muziek-app met bijvoorbeeld Apple Music, dan kun je ook artiesten, specifieke nummers of afspeellijsten opvragen. Met Spotify of een andere muziekapp werkt dat niet. Je kunt dan alleen het volgende of vorige nummer afspelen of de huidige pauzeren. Je kunt dan niet navigeren door afspeellijsten. Met apps van derden zoals Spotify heb je überhaupt weinig tot geen functies tot je beschikking. Je zult daarvoor je iPhone tevoorschijn moeten pakken.

Het volume harder of zachter zetten werkt ook met Siri. Je kunt vragen het geluid wat harder of zachter te zetten, maar dit gaan dan in kleinere stapjes. Je kunt echter ook een percentage opgeven, door bijvoorbeeld te zeggen “Zet het volume op 75%”. Je bent dan meteen bij het juiste volume.

Wel vonden we Siri soms wat lastig te activeren; we moesten meermaals op de oordopjes tikken en als Siri de opdracht niet goed begrijpt moet je alsnog tikken. Het is soms ook wat lastig om te gebruiken als je op straat loopt. Omdat je twee keer achter elkaar moet tikken, gebeurde het bij ons wel eens dat we tijdens het lopen mis tikten. Daarnaast is het toch ook wat gek om in een volle trein aan je oordopjes te vragen of het geluid niet wat zachter kan. Siri kan wel telefoongesprekken aankondigen en door tweemaal op één van de AirPods te tikken kun je het gesprek beantwoorden.

Het ontbreken van de afstandsbediening van de EarPods is redelijk goed op te vangen met Siri, maar als je een Apple Watch hebt ga je de afstandsbediening helemaal niet missen. Je kunt eenvoudig via de Muziek-app liedjes kiezen en afspeellijsten selecteren. Je kunt eenvoudig met de Digital Crown het volume aanpassen en door de optie voor het huidige nummer in de Apple Watch Dock te gebruiken, kun je ook heel snel een volgend nummer starten of de huidige pauzeren.

Bekijk ook

Apple Watch Dock gebruiken voor apps: zo werkt het

Het Apple Watch Dock zorgt ervoor dat je je favoriete Apple Watch-apps altijd binnen handbereik hebt. Ontdek hoe het Dock van de Apple Watch werkt en hoe je apps kunt toevoegen en verwijderen.

Je kunt overigens ook nog wat instellingen van de AirPods aanpassen. Je kunt de AirPods zo instellen, dat twee keer op een AirPod tikken resulteert in het afspelen of pauzeren van een nummer. Je kunt het tikken op een AirPod ook helemaal uitschakelen als je dat vervelend vindt. Wij vinden het vooral jammer dat er niet meer keuzes zijn. We vinden het handig dat Siri altijd binnen handbereik is, maar willen ook snel pauzeren of afspelen. Het is daardoor een gemiste kans dat je de AirPods niet zo in kunt stellen dat tikken op de linker AirPod Siri tevoorschijn haalt, terwijl je via de rechter AirPod kunt afspelen of pauzeren. De instelling geldt dus voor allebei de AirPods: het is of of en niet en en.

Skippen naar het volgende nummer vonden we bij de AirPods omslachtiger: je moet dubbeltikken op het oortje, wachten tot Siri in actie komt, “Volgende nummer” zeggen, wachten totdat Siri de opdracht heeft begrepen en ermee aan de slag gaat. Tijdens al die handelingen wordt de muziek tijdelijk gepauzeerd. Met de knoppen op de EarPods ging dat sneller.

AirPods instellingen

"Met de knoppen op de EarPods ging skippen naar een volgend nummer sneller."

Een leuke toepassing is dat de AirPods je naar een locatie kunnen navigeren. Vraag Siri naar een pizzeria, koffiebaar of andere locatie en na de nodige wachttijd geeft Siri een suggestie in de buurt. In ons geval waren dat de Bierfabriek en Starbucks. Omdat je geen scherm hebt om informatie af te lezen, vraagt Siri via de AirPods of je de locatie wilt bellen of een routebeschrijving wilt hebben. Als je eenmaal in de juiste richting loopt, krijg je tijdig aanwijzingen in je oor dat je moet afslaan. We merkten dat dit erg goed werkte en een uitkomst kan zijn als je straks in ijzige kou door de sneeuw loopt en liever niet je handen uit je zakken haalt. Siri en AirPods lopen vooruit op een toekomst zonder schermen. Siri is belangrijk voor Apple en dankzij de AirPods is interactie met je apparaten mogelijk zonder dat je op een scherm hoeft te kijken. Als Apple ooit een Siri-speaker op de markt brengt, weten we al hoe de bediening werkt.

Sensoren zorgen voor gebruiksgemak

In een tijdperk waarin alles ‘slim’ wordt en sensoren bevat kan Apple met de AirPods natuurlijk niet achterblijven. De AirPods bevatten dan ook een accelerometer en andere sensoren, die detecteren of je op de AirPods tikt en of er überhaupt een oor aanwezig is. Haal je één van de AirPods uit je oor, dan pauzeert de muziek. Stop je de AirPod weer in je oor, dan gaat de muziek verder waar je gebleven bent. Dit geldt behalve voor muziek ook voor audioboeken, podcasts en andere audio. Ben je aan het bellen en is de batterij van één van de AirPods leeg, dan kun je gewoon met het andere oortje het gesprek voortzetten. Het gesprek valt daardoor niet meteen weg en jij hebt de tijd om het gesprek af te ronden of snel op de telefoonspeaker over te schakelen.

Dankzij de sensoren hoeft er ook geen aan/uitknop op de AirPods te zitten. Trek je ze uit je oor, dan gaat Apple er vanuit dat je niet langer wilt luisteren. De AirPods gaan vanzelf uit om batterij te sparen. Terug in je oor kun je meteen weer de muziek starten. We vonden dit herstellen van de verbinding sneller gaan dan bij andere Bluetooth-oordopjes, waar je altijd even moet wachten op de verbinding.

Pasvorm: hoe snel vallen AirPods uit je oor?

Er zijn twee dingen waar je je als AirPods-gebruiker zorgen over kunt maken: hoe snel raak ze kwijt en hoe snel vallen ze uit je oor? Het eerste is een kwestie van braaf terugstoppen in het doosje, het tweede is afhankelijk van de vorm van jouw oor (en ook van persoonlijke voorkeuren). De AirPods zijn geschikt voor brildragers, juist omdat er geen oorhaakje aanwezig is.

Tijdens het testen merkten we dat de AirPods beter blijven zitten dan de EarPods. We voelden geen reliëf of rubber coating die voor extra weerstand zou kunnen zorgen. Dat de AirPods beter blijven zitten heeft waarschijnlijk ermee te maken dat de kabel niet aan de oortjes trekt. Bij langer sporten met de AirPods merkten we wel dat ze door het zweten minder goed bleven zitten, waardoor ze minder geschikt zijn voor fitness.

AirPods review: de AirPods in je oor

Aan de pasvorm zelf is niets veranderd. Dit is een one-size-fits-all oordopje waar je geen rubberen opzetstukjes bij krijgt. Vind je het draagcomfort van de EarPods niet fijn of passen ze niet goed, dan zal dat bij de AirPods ook het geval zijn. Heb je rubberen haakjes nodig om te zorgen dat oordopjes blijven zitten, dan zijn de AirPods geen goede keuze. Inmiddels zijn er al fabrikanten die inspringen op alle tekortkomingen van de AirPods. Zo zijn er Earhoox (rubberen oorhaakjes) om te voorkomen dat ze uit je oren vallen en AirPods Straps om ze niet kwijt te raken.

Eén van de dingen die we hebben getest is slapen met de AirPods in. De volgende ochtend zat één van de AirPods nog steeds in het oor. De andere hadden we er halverwege de nacht uit gehaald omdat het niet echt prettig aanvoelt op één oor.

[mashtweet tweet=”Vind je draagcomfort EarPods niet fijn of passen ze niet goed, dan zal dat bij de AirPods ook zijn.” username=”iCulture”]

Het ideale van draadloze oordopjes is dat je niet meer blijft hangen achter het kabeltje. Iedereen die regelmatig sport kent wel het probleem dat de kabel altijd nét achter de handgreep van een fitnesstoestel blijft hangen of dat je per ongeluk door je eigen armbewegingen het oortje eruit zwaait. Toch denken we dat er oordopjes zijn die beter geschikt zijn voor hardlopen en fitness dan de AirPods. De BeatsX die in februari op de markt komen, zijn dan idealer. Als alternatief zou je de eerder genoemde Earhoox of soortgelijke rubberen oorhaakjes eraan vast kunnen maken. Maar dat maakt de AirPods niet zweetbestendiger. Verderop bespreken we nog meer alternatieven voor de AirPods.

AirPods kwijtraken en andere ongemakken

Je kent jezelf waarschijnlijk het beste: ben je een kluns en altijd alles kwijt? Dan zul je deze draadloze oordopjes ook gemakkelijk kwijtraken. Dat geldt voor alle draadloze oordopjes, of ze nu door Apple of door een andere fabrikant zijn gemaakt. Ben je altijd spullen kwijt, dan zijn de AirPods ongeschikt en kun je beter kiezen voor een forse hoofdtelefoon met oorschelpen in een fluorescerende kleur. Als tussenoplossing kun je kiezen voor de eerder genoemde BeatsX (€150), die een nekband hebben zodat je de oordopjes ergens aan kunt vastmaken als je ze niet gebruikt.

[mashtweet tweet=”Ben je een kluns en altijd alles kwijt? Dan zul je de AirPods ook snel kwijtraken.” username=”iCulture”]

Op zich heeft Apple al een slimme maatregel genomen om te voorkomen dat ze gaan rondslingeren: door er een opbergdoosje bij te leveren. Maar dan moet je natuurlijk wel de discipline hebben om ze na gebruik meteen weer weg te stoppen. Mocht je er eentje kwijtraken, dan kun je één oortje blijven gebruiken voor telefoneren en muziek luisteren, maar dan heb je geen stereo-effect. Tegen betaling kun je bij Apple een vervangend exemplaar aanschaffen.

Wat we missen is een Zoek mijn AirPod-functie, zodat je bijvoorbeeld een piepgeluidje kunt laten afspelen als je ze kwijt bent. Die functie zal er voorlopig niet komen, omdat er geen speaker in de AirPods zit. Een lampje ontbreekt ook.

Apple AirPods review

AirPods audiokwaliteit: goed genoeg, niet subliem

Gezien de prijs zou je van de AirPods (€179) misschien beduidend betere audiokwaliteit verwachten dan van de EarPods (€35). We vergeleken de EarPods met Lightning-aansluiting met de nieuwe AirPods en vonden de audiokwaliteit iets verbeterd. Het geluid lijkt wat voller en ook wat harder te klinken dan bij de EarPods, maar het verschil hoor je eigenlijk alleen als je ze direct met elkaar vergelijkt. De AirPods moeten alle muziekgenres kunnen afspelen en zijn niet geoptimaliseerd voor bepaalde genres.

Je betaalt bij de AirPods niet zozeer voor een verbeterde audiokwaliteit, maar vooral voor de draadloze functies, de oplaadbare batterijen en de slimmigheden die erin zitten: de microfoons, filtering van omgevingsgeluid, de W1-chip en de sensoren van het activeren van Siri. Als je constant dezelfde geluidskwaliteit wilt ben je eigenlijk beter af met de bekabelde EarPods, want daarbij weet je zeker dat er de verbinding altijd even sterk is. Voor de betere bassen en voller geluid kun je beter een hoofdtelefoon kiezen die over je oren gaat. Wil je nog sterkere bassen, dan kun je beter bij de producten van Apple’s dochterbedrijf Beats kijken, waarvan een aantal ook zijn voorzien van W1-chip. Vind je de EarPods prima klinken en zijn dit de oordopjes die je het meest gebruikt, dan zul je ook tevreden zijn met het geluid van de AirPods.

Je hoeft niet te rekenen op ruisonderdrukking als je naar muziek luistert, bijvoorbeeld in een vliegtuig. Net als de EarPods sluiten de AirPods je gehoorgang niet helemaal af en speciale ruisonderdrukkende technologie (zoals bij Bose) zit er ook niet in. Je hoort nog steeds het geraas van vliegtuigmotoren en het geluid van een naderende bus of tram. Dat is veiliger in het verkeer, maar minder fijn als je optimaal van je muziek wil genieten.

Bellen met AirPods

Iedereen snapt dat de AirPods niet bedoeld zijn voor de echte audiofreaks, maar dat ze voor meerdere toepassingen geschikt moeten zijn: Siri bedienen, muziek luisteren, bellen en meer. Eigenlijk is dit de Bluetooth-headset van 2017. Als je één AirPod draagt ziet het er zelfs wel een beetje uit als zo’n Bluetooth-headset van vroeger. De AirPods lijken dan ook wel een directe opvolger van de Bluetooth Headset die Apple in 2007 uitbracht.

We merkten dat de geluidskwaliteit en de filtering van omgevingsgeluid ietsje beter zijn dan bij de EarPods, maar het verschilt niet veel. Die verbeterde audiokwaliteit is te danken aan de slurfvormige uitsteeksels die uit je oor hangen. De microfoon die hierin is verwerkt, vangt de geluiden in een kegelvorm rondom op (zie afbeelding).

Apple AirPods: bereik van de microfoon

Om te bellen heb je voldoende aan één AirPod en ook voor Siri is maar één oordopje nodig. Het draagcomfort van de oordopjes is goed. Je kunt langere tijd met de AirPods in je oren zitten, zonder dat het irritant aanvoelt. Zelfs als je niet actief muziek aan het luisteren bent, maar op een telefoontje wacht, bijvoorbeeld in de auto.

AirPods batterijduur: geen stress

Om de batterijduur van de AirPods te checken kun je terecht op meerdere plekken, waaronder de batterijwidget op de iPhone. Je kunt ook de AirPods even in het doosje stoppen en het klepje openen om meteen op het scherm een pop-up met de batterijduur te zien. Nabijheid is genoeg. Dat belooft meteen iets voor toekomstige accessoires. De W1-chip zou in allerlei andere apparaten kunnen opduiken, bijvoorbeeld voor het koppelen van HomeKit-apparaten en nog onaangekondigde accessoires voor auto, huis en gezondheid. Apple liet je eerder al de Apple TV configureren door de iPhone er vlakbij te houden en iets soortgelijks zien we nu bij de AirPods.

Bekijk ook

Apple TV nu automatisch instellen dankzij iOS 7

De Apple TV is nu automatisch instelbaar dankzij Apple TV 6.0 en iOS 7. Wi-Fi, iTunes-account en taallinstellingen gaan nu automatisch.

De batterijduur van de AirPods is volgens Apple 5 uur en dat komt goed overeen met onze metingen. Wil je de AirPods gebruiken om te bellen, dan moet je er rekening mee houden dat de gebruiksduur veel korter is: slechts 2 uur. Tussen de gesprekken door kun je de AirPods het beste weer in de oplaadcase steken, zodat ze weer klaar zijn voor het volgende gesprek. In totaal biedt de oplaadcase ruim zes keer opladen, zodat je meer dan 24 uur muziek kunt luisteren. We merkten dat het opladen heel snel gaat. Steek de oortjes even een kwartier in het doosje en je kunt weer een paar uur vooruit. Het kostte ons nog geen halfuur om de AirPods weer volledig tot 100% op te laden via de case.

AirPods pop-up

Het opladen heeft wat weg van het opladen van de Apple Pencil en de nieuwste Magic Mouse: een kwartiertje opladen zorgt voor weer uren gebruik. Het opladen van de oplaadcase kun je het best even in de nacht doen. De oplaadcase past bijvoorbeeld mooi in Apple’s eigen Lightning-dock. Omdat de oplaadcase relatief dik is, zal hij echter niet in elke dock passen. De bijgeleverde Lightning-kabel gebruiken kan natuurlijk altijd.

Is dit het juiste moment voor draadloze oordopjes?

Apple probeert ons voor te bereiden op een draadloze toekomst en de AirPods zijn een belangrijk onderdeel van die strategie. Maar het zijn ook de allereerste draadloze oordopjes van Apple en het feit dat ze moesten worden uitgesteld maakt duidelijk dat er nog wel kinderziektes in kunnen zitten. Wij hebben daar overigens niets van gemerkt. De AirPods zijn een product waar Apple’s slogan “It just works” voor geldt. Over de functionaliteit zijn vrijwel alle reviewers lovend.

Aanrader dus? Als je niet van risico’s houdt en de eerste generatie van een nieuw product liever overslaat kun je de AirPods beter nog even in de winkel laten liggen, maar wat ons betreft werkten de AirPods precies zoals beloofd.

Een heel andere vraag is of de AirPods een goede investering zijn. De AirPods zijn over het algemeen goedkoper dan andere draadloze oordopjes die qua prijs al snel richting de €250 gaan. Maar de ontwikkelingen gaan snel en het kan best zijn dat er over een paar maanden alweer andere draadloze oordopjes in de winkel kunnen liggen, die beter aansluiten bij jouw behoeften. Daarvoor zul je vooral naar Beats moeten kijken, want alleen zij mogen Apple’s W1-chip gebruiken. Je moet er rekening mee houden dat zo’n gloednieuw product relatief snel verouderd raakt. In januari staat de techbeurs CES 2017 alweer op het programma en er zullen veel fabrikanten zijn die daar hun nieuwste draadloze oordopjes laten zien.

AirPods alternatieven

De BeatsX zijn het beste alternatief voor de AirPods, omdat ze een lagere prijs hebben, een minder opvallend uiterlijk hebben, in zwart verkrijgbaar zijn en voorzien zijn van W1-chip. Bovendien hebben ze een nekband, zodat je ze minder snel kwijtraakt. De BeatsX (€150) zijn ook geschikter om mee te sporten, maar ze zijn pas over een paar weken verkrijgbaar. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld de Bluetooth oordopjes Jabra Elite Sport (€250) en de Bragi HeadPhones (€150), maar dan mis je wel het gebruiksgemak van de W1-chip en sensoren. Deze hebben meestal een kortere gebruiksduur omdat je er geen opbergdoosje met reservebatterij bij krijgt. Bij de grote merken kun je kijken naar Bose SoundSport Wireless (€180) en Samsung IconX (€200, bijbehorende app werkt alleen op Android) en bij de kleinere start-ups is de Here One van Doppler Labs ($300) een interessant product om in de gaten te houden.

Wat bij vrijwel alle alternatieven mist is makkelijk koppelen en tot stand brengen van de verbinding. Sommige oordopjes kun je via NFC koppelen met een Android-toestel, maar Apple’s oplossing is mooier en werkt probleemlozer.

Bekijk ook

Draadloze oordopjes kopen? Hierop moet je letten

Ben je op zoek naar draadloze oordopjes met Bluetooth? Op deze 7 punten moet je letten bij het kiezen van jouw perfecte oordopjes.

Score

8.6

Apple AirPods

Apple AirPods

€179

Voordelen +

 • Geen enkel setje Bluetooth-oordopjes is zo makkelijk te koppelen
 • Betrouwbare verbinding maar bereik niet extreem groot
 • Batterijduur is geen issue dankzij meegeleverde oplaadcase
 • Moeiteloos switchen tussen Apple-apparaten
 • Oordopjes zijn onafhankelijk van elkaar te gebruiken
 • Comfortabel om te dragen, past beter dan je zou verwachten
 • Vallen niet zomaar uit je oren

Nadelen -

 • We vinden deze afgeknipte EarPods nog steeds niet mooi
 • De beste functies werken alleen met Apple-spullen
 • Audiokwaliteit niet indrukwekkend, gezien de prijs (je betaalt vooral vanwege de draadloze technologie)
 • Minder geschikt voor sport
 • Grotere kans op kwijtraken dan bij oordopjes die vastgeplugd zitten in je oor
 • Siri soms lastig te activeren en traag met beantwoorden van vragen
 • Die prijs, die prijs...

Conclusie Apple AirPods review

Apple’s AirPods zijn voor Apple-gebruikers de beste draadloze oordopjes van dit moment, als je iets zoekt voor muziek luisteren én bellen. Voor pure muziekliefhebbers zijn er betere oordopjes verkrijgbaar (zoals B&W, Bose of Shure) en als je de hele dag bellend in de auto doorbrengt zijn er ook wel betere oplossingen (zoals bij Plantronics of Jabra). De AirPods presteren op al die gebieden tamelijk goed, maar zijn geen uitblinkers. Positief springen de stabiele draadloze verbinding, het moeiteloze koppelen en de samenwerking met Siri er bovenuit ten opzichte van andere Bluetooth-oordopjes. Hecht je meer waarde aan gebruiksgemak dan aan optimale geluidskwaliteit, dan zijn de AirPods voor jou.

De vraag is natuurlijk of je volledig draadloze oordopjes nodig hebt. Bij iCulture kennen we de Nederlandse iPhone-gebruikers inmiddels redelijk goed en we denken dat het voor veel van hen een zinvolle aankoop is. Een andere groep zal er verlekkerd naar kijken en het toch niet doen: te futuristisch, te duur, te makkelijk kwijt te raken, te wit… er zijn wel honderd redenen te verzinnen waarom jij liever blijft rondlopen met de gratis EarPods die je bij de iPhone kreeg.

"Er zijn wel honderd redenen waarom jij liever blijft rondlopen met de gratis EarPods die je bij de iPhone kreeg."

Je zult de AirPods niet aanschaffen vanwege de sublieme geluidskwaliteit of de noise cancelling (dat zit er niet op), maar wel vanwege het gebruiksgemak en de veelzijdigheid.

Heb je ze nodig? Natuurlijk niet, dit is een luxeproduct. Kijk je naar de functies die erin zitten, dan zijn dit voor Apple-gebruikers de beste draadloze oordopjes die je je kunt wensen. Ze zijn bovendien goedkoper (jawel!) dan de meeste concurrerende oordopjes die je op de markt vindt, zoals die van Bose en Jabra. We raden de AirPods dan ook zeker aan, omdat de prijs/kwaliteitverhouding eigenlijk heel redelijk is. Maar ze zijn niet voor iedereen. Zoek je sublieme audiokwaliteit, sterke ruisonderdrukking, zweetbestendigheid en andere specifieke eigenschappen dan zijn er andere oordopjes die beter bij je passen.

[mashtweet tweet=”De AirPods zijn voor Apple-gebruikers de beste draadloze oordopjes van dit moment (8,6/10)” username=”iCulture”]

Overtuigd? Je kunt de AirPods voor €179 bestellen in de Nederlandse Apple Store.