Review: Kolonists, Catan op de iPhone (Update)

Uren kunnen mensen zich ermee vermaken: het bordspel Kolonisten van Catan. Het spel is wereldwijd zó populair, dat er al jarenlang wereldkampioenschappen worden georganiseerd. Dit zeer populaire (en verslavende) spel, waarbij het bord nooit hetzelfde is, lijkt zijn weg naar de iPhone te hebben gevonden. Kolonists is een nieuw spel, uitgegeven door Kaixo A/S, welke […]
Dennis de Jong - · Laatst bijgewerkt:

bord met 4 spelersUren kunnen mensen zich ermee vermaken: het bordspel Kolonisten van Catan. Het spel is wereldwijd zó populair, dat er al jarenlang wereldkampioenschappen worden georganiseerd. Dit zeer populaire (en verslavende) spel, waarbij het bord nooit hetzelfde is, lijkt zijn weg naar de iPhone te hebben gevonden. Kolonists is een nieuw spel, uitgegeven door Kaixo A/S, welke erg veel lijkt op Catan. De variant voor de iPhone werkt iets anders en een stuk sneller dan het bordspel. Het doel van het spel is wel gelijk: zo snel mogelijk als eerste 10 overwinningspunten binnenhalen.

Opstartmenu

het spelmenuBij het opstarten krijg je een keuzemenu. In dit menu kun je kiezen voor een aantal opties: ‘New Game’, ‘Settings’, ‘Manual’ en ‘Credits’. De laatste spreekt voor zich: hier staan de namen van mensen die hebben geholpen bij het maken van dit spel. Mocht je het spel toch niet intuïtief genoeg vinden, tap je de optie Manual aan. Daar vind je zeer uitgebreide handleiding over de werking en besturing van het spel. Deze handleiding hoef je niet meteen te lezen. Op verschillende plaatsen in het spel vind je een knop ‘help’, die je meteen naar de bijbehorende pagina in de handleiding stuurt. Zodra je de handleiding weer sluit ga je gewoon verder waar je gebleven was. Als je ‘Settings’ tapt komt er een instellingenscherm tevoorschijn waarin je de muziek en geluidseffecten aan of uit kunt zetten. Daarnaast is er nog een optie om het scherm te dimmen als je je iPhone tijdens het spel even weglegt. Dit laatste is niet overbodig, want het spel slaat niet automatisch op.

Beginnen met Kolonists

spelopties selecterenAls je een nieuw spel begint moet je als eerste je naam invoeren. Vervolgens kies je een kleur voor je ‘clan’ en het totaal aantal spelers. Net als Kolonisten van Catan kun je het spel met 3 of 4 spelers spelen. In de huidige versie kun je het alleen nog maar tegen de ingebouwde AI spelen, die overigens nog best pittig kan zijn om te verslaan.
Zodra je je naam, kleur en aantal spelers hebt gekozen word begonnen met het plaatsen van de eerste kolonies.

plaatsen van de eerste kolonieOm een kolonie te plaatsen, tap je bovenaan het scherm op het kolonie-icoon en sleept dit naar het speelbord. Zodra je de kolonie versleept worden rode stippen zichtbaar op het bord, waar je je kolonie kan plaatsen. Zodra meerdere spelers hun kolonies hebben geplaatst, wordt het aantal opties om een kolonie te plaatsen minder. Dit komt omdat kolonies minimaal 2 plaatsen van elkaar verwijderd moeten zijn.
Nadat je kolonie is geplaatst, plaats je een weg. De weg heb je nodig om verderop in het spel nieuwe kolonies aan te bouwen.

Zodra je klaar bent met het plaatsen van je kolonie en de weg tap je ‘Next’. Nu kun je kiezen waar je je arbeiders in de eerste ronde wilt hebben. Dit is het eerste verschil met de ‘echte’ Kolonisten, waar elk stukje land een cijfer heeft. Het aantal ogen wat met de dobbelstenen wordt gegooid geeft aan welke grondstof uitbetaald wordt. Omdat je nu moet kiezen waar je arbeiders komen te staan, weet je zeker dat je die bewuste grondstof aan het begin van je volgende ronde krijgt. Als alle spelers hun kolonies hebben geplaatst, krijg je van je laatst geplaatste kolonie een grondstoffenkaart voor elke grondstof waar het aan grenst. Bedenk dus goed waar je je laatste kolonie neerzet, want de eerste grondstoffenkaarten kunnen erg belangrijk zijn!

Besturing en spelverloop

bord met 4 spelersZodra alle spelers hun kolonies en wegen hebben geplaatst begint het spel. In elke ronde worden grondstofkaarten uitgedeeld aan de spelers, gelijk aan de grondstoffen waar de arbeiders van die speler op staan. Met deze kaarten kun je benodigdheden kopen om je rijk uit te breiden. Zo heb je wegen nodig, kolonies, steden en kaartjes. Met de wegen kun je een wegennet aanleggen, waarmee je je kolonies met elkaar verbindt. Een stad, die een kolonie vervangt, levert niet alleen meer punten op, maar zorgt ervoor dat je op die positie een extra arbeider krijgt. Zo krijg je dus twee verschillende grondstoffen voor een stad, waar je één voor een kolonie krijgt.

Verder zijn er nog verschillende actiekaarten (‘Senate Decrees’) in het spel. Met de actiekaarten kun je bepaalde voordelen halen. Zo heb je kaarten die direct een overwinningspunt waard zijn, kaarten waarmee je een grondstof mag kiezen, waarna alle spelers die grondstofkaarten bij je inleveren. Dan zijn er nog kaarten waarmee je grondstoffen kan krijgen. Niet alle Catan-kaarten heb ik in het spel aangetroffen tot nu toe, maar de kaarten waar je snel persoonlijk gewin mee kan halen zitten er allemaal in. Je kan je gekochte kaarten bekijken door op de kaart rechtsonder in het scherm te tappen.

handelen met lokale stammenNet als in het bordspel kun je ook in Kolonists handelen. Handelen beperkt zich wel tot het handelen met de ‘lokale stammen’. Je kan dus niet met andere spelers ruilen. Je moet dus er voor zorgen dat je een haven in je bezit krijgt, of je moet 4 gelijke grondstoffen tegen 1 nieuwe ruilen.

Je kan ook je tegenspelers blokkeren, die dat natuurlijk ook bij jou kunnen doen, door het spelen van de actiekaart ‘Legion’. Als je deze speelt mag je de struikrover verplaatsen. Hiermee kun je een bepaalde grondstof blokkeren voor alle spelers die daaraan grenzen. Ook kun je arbeiders van je tegenstander omkopen (‘Bribe’). Je moet dan wel je grondstoffen inleveren, maar kan erg handig zijn als je écht die bewuste grondstof nodig hebt. Je kan tenslotte niet met twee spelers op dezelfde grondstoftegel staan.

De laatste, niet geheel onbelangrijke feature is de ‘undo’-optie. Deze kun je na veel acties toepassen. Stel dat je per ongeluk je weg of kolonie verkeerd hebt geplaatst, dan kun je dit tijdens je beurt ongedaan maken door op de undo-button te tappen.

Het spel winnen

puntentelling van de winnaarKolonists win je door, net als bij het borspel Catan, als eerste 10 overwinningspunten te verzamelen. Om snel op 10 punten te komen is wel enige tactiek vereist. Zo kun je je tegenstanders blokkeren met wegen, of kun je zelf geblokkeerd worden, waardoor je andere mogelijkheden moet aanboren. De puntentelling is als volgt:

 • Kolonie: 1 punt
 • Stad: 2 punten
 • Actiekaart ‘Overwinningspunt’: 1 punt
 • Langst aaneengesloten weg (minimaal 5): 2 punten
 • Grootste riddermacht (minimaal 3): 2 punten

Tijdens het spel kun je continu in de gaten houden hoeveel punten je tegenstanders hebben. Onderaan het scherm zie je hoeveel punten elke speler heeft. Let wel op dat een actiekaart met een overwinningspunt hier niet bij opgeteld wordt, omdat de kaarten blind worden getrokken en je dus niet van je tegenstander kan weten of hij deze heeft.

Vergelijking met Kolonisten van Catan

Er zijn een aantal subtiele verschillen met Kolonisten van Catan. Zo wordt er niet met een dobbelsteen gespeeld, moeten spelers kaarten inleveren als de struikrover gespeeld wordt (bij Catan is dat alleen als iemand 7 gooit), je kan niet handelen met je medespelers en er zijn minder actiekaarten in het spel. Verder is het wel zo dat elk spel met een uniek speelbord begint, de puntentelling is hetzelfde en alle basisregels zijn verder gelijk.

Conclusie

Op dit moment doet het spel al erg veel aan Kolonisten van Catan denken, op de bovengenoemde verschillen na. Kolonists bevat 6 AI-niveaus die zich aanpassen aan je speelstijl. Het spel speelt erg intuïtief. Ik heb zelf de handleiding niet eens hoeven lezen.
Een van de belangrijkste punten die nu nog mist is autosave. Zodra je nu een telefoontje krijgt, of de applicatie afsluit, moet je opnieuw beginnen. Daarnaast is het ontbreken van een multiplayer-functie een groot gemis. Altijd weer tegen de AI spelen kan op den duur gaan vervelen, ondanks dat deze vrij uitdagend is.
De ontwikkelaar belooft op de website wel verbetering in toekomstige releases. In een ‘minor update’ zal autosave worden toegevoegd, samen met statistieken. Men heeft voor de toekomst op de planning om een multiplayer-feature in te bouwen en meer single player-mogelijkheden.

Al met al is het een erg leuke en verslavende game die erg van pas komt als de trein vertraging heeft of als je lekker een kwartiertje wilt ontspannen. Er zit veel potentie in toekomstige updates door toevoeging van autosave- en multiplayer-functionaliteiten. De introductieprijs van €1,59 is redelijk te noemen voor de huidige functionaliteit van het spel. Ik hoop wel dat de ontwikkelaar de prijs niet verhoogt voordat er een update is met autosave-optie en statistieken.

Gezien de eenvoudige en intuïtieve besturing van het spel en de toekomstplannen van de ontwikkelaar geef ik voor de huidige versie met de introductieprijs van €1,59 een welverdiende 8. Bij de uiteindelijke prijs van €2,99 zou deze beoordeling iets lager uitvallen, vanwege het gemis van de autosave- en multiplayer-opties.

Update: Zojuist heeft de ontwikkelaar per mail laten weten dat ze binnen 1 week de update met autosave en statistieken bij Apple gaan indienen. Ik verwacht dat bij het uitkomen van die update de prijs omhoog gaat, dus als je de game nog voor de introductieprijs wilt kopen moet je snel zijn!

Screenshots

Info: Kolonists

 • Ontwikkelaar: Kaixo A/S
 • Applicatie: Kolonists
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: € 2,99 (Introductieprijs: € 1,59)
 • Geteste versie: 1.0
 • Bestandsgrootte: 45,2 MB
 • Cijfer: 8

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:53
Categorie Games
Onderwerpen app store, catan, game, kolonisten
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.