Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
NPO Start op de Apple TV.

Review: NPO Start nu officieel op de Apple TV

Hoe bevalt de NPO-app?
NPO Start is er eindelijk op de Apple TV. Met deze gloednieuwe app kun je alle programma's van de publieke omroep terugkijken. iCulture kon exclusief al aan de slag met deze nieuwe app en in deze review vertellen we alles over onze ervaringen met de NPO op de Apple TV!

NPO eindelijk op de Apple TV

Drie jaar nadat Apple de Apple TV 4 met eigen App Store aankondigde, is de Apple TV-app van NPO Start verschenen, de terugkijkdienst van de Nederlandse Publieke Omroep. De app is beschikbaar voor de Apple TV 4 en Apple TV 4K. Wij konden de app vroegtijdig al testen. Is hij de moeite waard en is dit wat we ervan verwachten? Je leest het in deze review van de NPO Start-app op de Apple TV!

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De afgelopen jaren heeft de NPO al meerdere malen aangegeven een app voor de Apple TV uit te brengen. Maar waarom heeft het dan zo lang geduurd voordat de Apple TV-app eindelijk in de App Store staat? “Het onwikkelproces ging eigenlijk best redelijk, maar zoals dat vaak gaat is er soms een ander dossier dat even meer aandacht vraagt waardoor het wat langer heeft geduurd om de app af te maken dan de bedoeling was”, zo geeft Rogier van den Brink aan. Rogier is Senior Product Coordinator VOD bij de Publieke Omroep en heeft de leiding over de apps. De meeste tijd in de ontwikkeling heeft gezeten in de interface voor de Apple TV-app. De makers hebben daarvoor samengewerkt met Apple. “Bij de eerste versies heeft Apple ons bijgestaan met feedback op werking en design. Zij hadden de app het liefst wat betreft uiterlijk puur tvOS en volgens de richtlijnen gezien, maar we hebber er bewust voor gekozen om te starten met een meer eigen identiteit”, zo legt hij uit.


De app ziet er dan ook niet uit als een standaard tvOS-app, zoals bijvoorbeeld Apple’s eigen apps. De NPO kiest voor eigen knoppen, maar dat maakt het gelukkig niet minder mooi. Bovenin vind je wel een menu met daarin de belangrijkste onderdelen van de app: Start, Live, Programma’s en Gids. Via de knoppen rechtsboven kun je je aanmelden via je bestaande NPO-account. Dit doe je door in te loggen op de website van de NPO en daar de code in te voeren die op de Apple TV getoond wordt. Aanmelden met een NPO-account is zeker de moeite waard, omdat al je favorieten en kijkgeschiedenis van de iOS-app en website meegenomen worden. Heb je meerdere profielen, dan kan je ook daar naartoe wisselen op de Apple TV.

NPO Start op Apple TV met beginscherm.

Startpagina met categorieën
De startpagina van de Apple TV-app is ingedeeld in een aantal categorieën, bijvoorbeeld spannende series, meest bekeken programma’s en nieuwe docu’s. Zodra je het linker programma in het rijtje selecteert, verschijnt links daarvan een extra knop waarmee je in één keer naar het overzicht van die desbetreffende categorie gaat. Deze knop is slim geplaatst, omdat je hem alleen ziet als je de categorie al geselecteerd hebt. Doordat hij meteen links in de rij staat, kun je met één veeg naar links alle bijbehorende programma’s bekijken.

Bovenin beeld licht de app nog een aanrader uit. Dit is bijvoorbeeld een nieuw seizoen van een populaire serie of een belangrijke live voetbalwedstrijd, voorzien van een mooie herkenbare foto die in de achtergrond van de app blijft staan. Afhankelijk van de foto kan het daardoor wel wat druk zijn, omdat de app dus nooit een effen achtergrond heeft.

Knop voor categorieën in NPO Start op Apple TV.

Bij het Live-onderdeel bekijk je alle beschikbare live radio- en televisiezenders. Je vindt daar alle negen beschikbare live zenders van de NPO, van NPO 1 tot NPO 3 Extra en NPO Politiek. Daaronder staan van links naar rechts ook de livestreams van de radiozenders. Indien beschikbaar bekijk je hier ook de livecam vanuit de radiostudio, maar je ziet ook meteen welk nummer er nu afgespeeld wordt. Dit vervangt tegelijkertijd een beetje de NPO Radio 2 en NPO 3FM-apps die de NPO in 2015 uitbracht voor de Apple TV. Je kan de app ook afsluiten tijdens het beluisteren van een radiozender, want de muziek speelt gewoon door. Wel is het vervelend dat je de muziek niet kan pauzeren met de afspeelknop op de Apple TV als je bijvoorbeeld een andere app geopend hebt.

Ben je op zoek naar een specifiek programma, dan kun je het beste het programmaoverzicht of de zoekfunctie gebruiken. Bij Programma’s worden alle programma’s in een rasterweergave weergegeven. Je kan kiezen tussen verschillende filteropties, waaronder op alfabet of op genre. Toch is het in deze weergave lastig om snel het juiste programma te vinden, omdat je wel heel erg veel moet vegen als de lijst met programma’s lang is. Wij zijn dan ook meer een liefhebber van de zoekfunctie. Met de dicteerfunctie zoek je zo veel sneller programma’s op, al verschilt het gewenste zoekresultaat per programmanaam. Vooral bij Engelse titels is dat wat lastiger, omdat Siri hier toch vaak problemen mee heeft. Dat heeft echter vooral te maken met de beperkingen van Siri en niet met de NPO-app zelf. Je kan natuurlijk ook gewoon de zoekterm intypen via het automatische Apple TV-toetsenbord op je iPhone.

TV-gids in NPO Start op Apple TV.

TV-gids kan overzichtelijker
Een andere manier om programma’s op te zoeken is via de tv-gids. De gids is echter wat onoverzichtelijk, omdat alle programma’s een beetje door elkaar staan. Op de iPhone en iPad staan de zenders bovenaan van links naar rechts, maar op de Apple TV vind je bovenaan een tijdsbalk met links van boven naar onder alle zenders. Door deze weergave verspringt de tv-gids tijdens het bladeren nogal vaak van links naar rechts, waardoor je snel het overzicht kwijt raakt. We hadden liever gezien dat ze voor de Apple TV-app voor dezelfde weergave gekozen hadden als op de iPad, omdat dat simpelweg veel overzichtelijker is.

De NPO maakt in de Apple TV-versie gebruik van de standaard tvOS-videospeler, in tegenstelling tot de app op de iPhone en iPad. Dat betekent dat het scrollen en voor- en achteruit spoelen op de Apple TV door een aflevering erg soepel gaat. Door op de zijkant van de touchpad van de Siri Remote te drukken, spring je bijvoorbeeld snel tien seconden vooruit. YouTube op de Apple TV gebruikt bijvoorbeeld wel een eigen videospeler, waarbij dit soort handige shortcuts niet of anders werken. Het is dus maar goed dat de NPO gewoon voor de standaard videospeler gekozen heeft, omdat je dan meteen weet hoe het werkt. Pauzeren bij live tv behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Af en toe speelt het geluid van een video door als je deze afgesloten hebt, maar een fix voor deze bug staat hoog op het lijstje van de NPO.

NPO Start op Apple TV met programmapagina.

Beeldkwaliteit op de Apple TV
De beeldkwaliteit van de NPO-app is over het algemeen goed, maar het ligt er wel aan welke versie van NPO Start je gebruikt. NPO Start is namelijk beschikbaar in drie varianten. Met de gratis versie maak je meerdere profielen aan, wordt je kijkgeschiedenis bijgehouden en kun je programma’s volgen. Met NPO Start Plus kun je voor €2,95 kijken zonder reclame en in hoge beeldkwaliteit. De standaardversie van NPO Start is namelijk niet in HD, ook niet op de Apple TV.

Als je er alles uit wil halen, moet je dus voor €2,95 per maand NPO Start Plus aanschaffen. Dit kan alleen via de website van de NPO en niet direct via de Apple TV-app zelf. Tot slot maakt NPO Start Plus nog onderdeel uit van NLZiet. Het is echter niet mogelijk om met je bestaande NLZiet-account in te loggen in de NPO-apps. Met je NLZiet-account moet je dus altijd inloggen bij de app van NLZiet en dat geldt ook voor je account bij de NPO. Overigens kun je NPO Start Plus wel een maand gratis uitproberen. Had je gehoopt te kunnen kijken in 4K op de Apple TV 4K, dan moeten we je helaas teleurstellen.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat de live zenders altijd in SD weergegeven worden, zelfs als je de Plus-variant van NPO Start hebt. Op dit moment geldt HD-kijken dus alleen voor de losse programma’s en afleveringen. Wie live in HD wil kijken naar de zenders van de publieke omroep op zijn of haar Apple TV, kan voorlopig alleen nog terecht bij NLZiet. Gelukkig is NLZiet er ook op de Apple TV.

Score

8.5

NPO Start

NPO Start

Voordelen +

  • Complete aanbod van de NPO op je Apple TV
  • Overzichtelijke indeling
  • Synchroniseert met iOS-app en website

Nadelen -

  • Live-tv niet in HD, zelfs niet met NPO Start Plus
  • App is het beste met het betaalde NPO Start Plus
  • TV-gids wat onoverzichtelijk

Conclusie NPO Start op Apple TV

Na jaren wachten is de NPO Start-app eindelijk ook op de Apple TV en de app doet gelukkig wat je ervan verwacht. Je vindt er het hele aanbod van de NPO en door met je account in te loggen kun je programma’s volgen of aan je kijklijst toevoegen. De app synchroniseert je kijkgeschiedenis met de iOS-versie en de website, mits je daar ook ingelogd bent. Ondanks dat de NPO niet voor de standaard vormgeving van Apple TV-apps gekozen heeft, gaat het navigeren soepel en zijn alle programma’s en afleveringen makkelijk te vinden. Wel vinden we de weergave van de tv-gids wat onoverzichtelijk en we hadden daarom liever gezien dat er voor de weergave van de iPad-versie gekozen was.

Een pijnpunt van NPO Start blijft de verschillende versies die er zijn. Met het gratis NPO Start kijk je maar naar een beperkt aanbod en is de beeldkwaliteit altijd in SD, ook op de Apple TV. Als je dus in HD wil kijken, moet je minimaal €2,95 per maand betalen. Helaas blijven de live tv-zenders wel in SD-kwaliteit, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden als je je huidige tv-abonnement wil opzeggen en over wil stappen naar deze app op de Apple TV.

De NPO Start-app is alleen beschikbaar op de Apple TV 4 en nieuwere Apple TV-modellen. Als je niet weet welke Apple TV je hebt, check je ons artikel over dit onderwerp. Zie je de app nog niet in de App Store? Check dan in de App Store op de Apple TV het tabblad Aankopen > Niet op deze Apple TV. Zorg ervoor dat je ingelogd bent met hetzelfde account als waarmee je de iOS-versie van de app gedownload hebt.

Bekijk ook

Televisiekijken op de Apple TV: dit zijn de mogelijkheden

Wil je televisiekijken met je Apple TV? Dat kan! Sommige apps zijn beschikbaar op de Apple TV zelf, terwijl je voor andere apps gebruik moet maken van AirPlay. Wat zijn de mogelijkheden voor televisiekijken op de Apple TV? Je leest het hier!

Reacties: 34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.