Beste iPhone en iPad apps voor sociaal netwerken

Wat zijn de beste sociale netwerk-applicaties voor de iPhone, iPod touch en iPad? iCulture zet ze op een rij. Alle officiële iOS-apps van de bekende sociale netwerken komen langs, maar toch vind je in dit overzicht méér dan Facebook, Twitter en Instagram. Facebook Lange tijd liep de iPhone-app van Facebook niet in de pas met […]
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Wat zijn de beste sociale netwerk-applicaties voor de iPhone, iPod touch en iPad? iCulture zet ze op een rij. Alle officiële iOS-apps van de bekende sociale netwerken komen langs, maar toch vind je in dit overzicht méér dan Facebook, Twitter en Instagram.

Facebook

FacebookLange tijd liep de iPhone-app van Facebook niet in de pas met de website. De applicatie was tergend langzaam, laadde foto’s en reacties daarop niet goed en liet meldingen van nieuwe berichten te pas en te onpas terugkomen. Al die punten zijn inmiddels verholpen. Facebook heeft een heerlijke iPhone-app waarin je in moordtempo de berichten van je vrienden op actualiteit en op populariteit kan selecteren en irrelevante berichten uit je nieuwsfeed weert. Foto’s en likes erop kan je snel in volledig scherm bekijken, met veegbewegingen open je direct de chat en het menu en ook foto’s, vrienden, groepen en Facebook Pagina’s zijn allemaal eenvoudig te benaderen.

Meer lezen over Facebook voor iOS
Downloaden: Facebook (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Beste iOS apps sociale netwerken Facebook nieuwsfeedBeste iOS apps sociale netwerken Facebook berichten

Facebook Messenger

Facebook MessengerWie veel via Facebook met zijn vrienden chat, vindt in Facebook Messenger de ideale metgezel. De applicatie bestond al een tijdje, maar kreeg in november 2013 een nieuw uiterlijk dat beter aansluit op iOS 7 en je laat zien welke Facebook-vrienden de app ook gebruiken. Ook kun je berichtjes, foto’s en stickers sturen naar mensen waarmee je niet bevriend bent, maar wel het mobiele nummer weet. Facebook dringt de app helaas wel steeds meer op als vervanger van de berichtenfunctie in de Facebook-applicatie zelf.
Meer lezen over Facebook Messenger op iPhone
Downloaden: Facebook Messenger (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Facebook Messenger

Twitter

twitterDe officiële Twitter-app draait zijn hand niet om voor een reclametweet in je timeline hier en daar, maar verder is het een bekwame manier om Twitter te volgen op je iPhone, iPod touch of iPad. Het uiterlijk is al meerdere keren flink op de schop gegaan, waarna beeld een prominentere rol speelt. De app heeft een paar trekjes die de vele andere Twitter-apps ontberen: zo kan je foto’s via privé berichten versturen en jezelf abonneren op berichten van bepaalde gebruikers waar je dan automatisch een pushbericht van krijgt. Net zolang totdat je de app een tijd niet meer opent. En de reclame… daar staat tegenover dat de applicatie wel gratis is.

Meer lezen over Twitter op iPhone
Downloaden: Twitter (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Twitter voor iOS timelineTwitter voor iOS foto's via DM versturen

Instagram

Beste iPhone-apps InstagramEen populaire en deftige gratis applicatie om foto’s simpel te voorzien van nostalgische kleurenfilters? Ha! Instagram is veel meer dan dat. Het is een op zichzelf staand sociaal netwerk waarin je andere fotografen kan volgen om hun laatste foto’s te zien, te liken en te becommentariëren – en uiteraard kunnen zij dat ook bij jou. Je kan foto’s ongestoord doorzetten naar Facebook en andere platformen, zoals inmiddels ook Twitter. En als je foto’s graag privé deelt, kan dat ook. Instagram zelf heeft meer dan 130 miljoen geregistreerde gebruikers. Daarmee blijft het voorlopig nog wel de grootste dienst in zijn soort.

Meer lezen over Instagram op iPhone
Downloaden: Instagram (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Instagram feedInstagram Direct screenshot

Snapchat

Snapchat
Eén van de snelstgroeiende sociale netwerken met een unieke functie: foto’s of video’s die je verstuurt verdwijnen automatisch weer nadat ze door de ontvanger zijn bekeken. Tenzij hij of zij snel een screenshot maakt, dat kunnen de makers namelijk niet voorkomen. Met Snapchat Story deel je gedurende 24 uur iets met al je vrienden, waarna de foto of video automatisch wordt verwijderd.
Meer lezen over Snapchat op iPhone
Downloaden: Snapchat (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Snapchat 5.0Snapchat foto nemen

Tinder

Tinder
Tinder wordt ook wel de moderne vleeskeuring genoemd. Je koppelt de app aan je Facebook-account en vervolgens vind je mannen en vrouwen in je omgeving die je op basis van één foto met één veegbeweging kunt goed- of afkeuren. Eventueel kun je nog wat extra foto’s, profielinformatie en gedeelde interesses bekijken. Vind je iemand niks, dan veeg je naar links; vind je iemand leuk dan veeg je naar rechts. Vind de ander jou óók leuk, dan heb je een match en kun je meteen met elkaar chatten. Simpeler kan niet. Heb je veel matches, dan kun je je veroveringen zelfs in eigen lijstjes opslaan.
Meer lezen over Tinder op iPhone
Downloaden: Tinder (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Tinder iOS 7 iemand likenTinder iOS 7 chatten

Tweetbot

TweetbotDe meningen over het uiterlijk van de populairste onafhankelijke Twitter-app zijn verdeeld. Wat wel duidelijk is: Tweetbot is de handigste Twitter-app voor de iPhone. De applicatie geeft pushmeldingen net zo snel als Twitter, maar voegt er een automatisch verversende (maar niet verspringende) timeline en mute-opties aan toe. Zo kan je onwenselijke hashtags en gebruikers het zwijgen opleggen. Bovendien is de app razendsnel en bedient hij intuïtief met veegbewegingen en drukken. En dankzij de (automatische) dag- en nachtmodus kun je ook bij weinig licht nog op een prettige manier je timeline lezen.

Meer lezen over Tweetbot op iPhone
Downloaden: Tweetbot 3 (€4,49, iPhone, iOS 7.0+)

Tweetbot 3 for Twitter timelinetweetbot nachtthema

Foursquare

FoursquareIs het een prettig idee om overal en altijd je huidige locatie met iedereen te delen? Het concept van Foursquare kent genoeg tegenstanders, maar de applicatie gebruiken biedt vele voordelen. Zo zie je bij een restaurant, café, werkplek of winkel waar je incheckt vaak meteen wat de aan- en afraders zijn en waarover anderen het hebben in dezelfde gelegenheid. Ook kan je in aanmerking komen voor allerlei kortingen met de applicatie – zeker als je Mayor bent, de meest ingecheckte persoon op een locatie. Wil je alleen profiteren van de feedback van andere gebruikers en niet zelf inchecken, dan is Lunchbox een goed alternatief.

Meer lezen over Foursquare op iPhone
Downloaden: Foursquare (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Foursquare aangepast voor iOS 7Foursquare aangepast voor iOS 7

LinkedIn

Beste iPhone-apps LinkedInHet duurde even voordat het zakelijke sociale netwerk LinkedIn, dé plek voor je online CV, een acceptabele applicatie voor de iPhone had. Nu dekt de app de meeste opties van de grote website-broer wel. Je kan er de laatste berichten in je nieuwsstroom in lezen, je contacten bekijken, groepen benaderen en je inbox beheren en berichten terugsturen. De functies komen samen in een fraaie, soepele interface. Toch is de applicatie nog steeds vooral op de snelle handelingen tussendoor gericht. Voor het invullen en bijwerken van je curriculum vitae, moet je nog steeds op de site zijn.

Meer lezen over LinkedIn op iPhone
Downloaden: LinkedIn (gratis, universeel, iOS 6.0+)

linkedin-nieuwlinkedin nieuw nav

Tumblr

TumblrHet snelste platform om een blog op aan te maken. Dat was Tumblr al als website en dat is het ook op de iPhone. Kies een layout en je kan beginnen. Met de app kan je meteen een tekstbericht, foto, citaat, link, chatconversatie of video uploaden. Het is jammer dat tekst en foto niet beter geïntegreerd zijn met elkaar, maar verder werkt het als een trein. Daarnaast is Tumblr ook een sociaal netwerk: je ziet wie je berichten liket, erop reageert, ze reblogt en ziet zelf ook de laatste berichten die anderen bloggen – om ze zelf met één knop zelf ook te kunnen bloggen. Tumblr is eigendom van Yahoo en heeft ook in Nederland inmiddels een grote groep gebruikers, die gemiddeld jonger zijn dan Facebook-gebruikers.

Meer lezen over Tumblr op iPhone
Downloaden: Tumblr (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Tumblr iPhone timelineTumblr mentions

Path

PathHet mooiste sociale netwerk voor de iPhone. Echt: wat een mooie applicatie is Path! Een heuse trendsetter voor app-design, met een menu dat via veegbewegingen in beeld komt en slechts een klein plusje in de hoek als enige knop in beeld om een nieuw bericht, nieuwe foto, nieuwe locatie of nieuwe sportprestatie mee te delen. Of mee aan te geven dat je gaat slapen of wakker wordt! Path wil graag het eerste én laatste zijn wat je op een dag doet, maar daar blijft de gebruikersdoelgroep helaas op achter. Niet zo vreemd: je mag maximaal 150 vrienden hebben op het netwerk en bovendien is Path soms dramatisch langzaam. Wel kun je berichten met allerlei andere sociale netwerken delen, zoals Tumblr, Facebook, Twitter en zelfs WordPress. De app zelf mag dan gratis zijn. In ruil daarvoor krijg je wel advertenties voorgeschoteld. Die kun je eventueel tegen betaling uitschakelen.

Meer lezen over Path op iPhone
Downloaden: Path (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Path timeline iPhonePath delen naar WordPress update

Google+

google messengerHet sociale netwerk van Google spreekt ongetwijfeld niet zoveel mensen aan als de zoekgigant zelf zou willen, maar vooral tech-minded personen zijn er goed op vertegenwoordigd. Je leest hun berichten als je ze volgt in een van de verschillende kringen personen die je kan aanmaken, en doet dat in een verrassend visuele interface waarin elk bericht is opgemaakt als een foto met onderschrift. Een beetje raar wel voor een netwerk met juist zoveel geschreven inhoud. Toch: Google+ werkt snel en heeft bovendien de fantastische Hangout-functie, waarin je met een handvol anderen op de website en met de app tegelijk gratis kan videochatten.

Meer lezen over Google+ op iPhone
Downloaden: Google+ (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Google Plus profielpagina vernieuwdgoogle-plus-fotofilters

Vine

Vine logoVine is binnen korte tijd erg populair geworden. Zo populair zelfs, dat concurrerende dienst Instagram ook met korte roterende filmpjes kwam. Vines maak je door je vinger op het scherm te houden en zes seconden te filmen. In de timeline worden de filmpjes afgespeeld zonder dat je ze aantikt. Vine is van Twitter maar staat als dienst min of meer op zichzelf. Het sociale netwerk is langzaam uitgebreid met meer functies, zoals inmiddels ook het embedden van de filmpjes, zodat ze vanzelf worden afgespeeld op een website. Vine wordt naast creatieve uitingen en het delen van alledaagse bezigheden ook gebruikt voor bijvoorbeeld korte filmtrailers.

Meer lezen over Vine op iPhone
Downloaden: Vine (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Vine

Jelly

JellyMensen vanuit je bestaande sociale netwerken (Facebook en Twitter) samenbrengen om een antwoord te krijgen op vragen. Dat is het idee achter Jelly. Je maakt een foto, plaatst er een vraag bij en verspreid deze in je netwerk. Handig als je iets ziet, maar niet meer (meteen) weet wie of wat het is. Je kunt zelfs op een foto tekenen om aan te waar het precies om gaat. Niet alleen je eigen vrienden kunnen meehelpen, ook hún vrienden kunnen een bijdrage leveren. En als je zelf het antwoord niet weet, dan stuur je het door naar iemand die het zou kunnen weten. Zo bereik je meteen een hoop mensen. Een antwoord gekregen waar je iets aan hebt? Dan bedank je diegene eenvoudig met de Thanks-knop.
Meer lezen over Jelly op iPhone
Downloaden: Jelly (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

JellyJelly

Skype

Skype iOS 7 flat designDe populairste gratis bel-app kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Skype is zelfs zo veelgebruikt dat Microsoft de dienst heeft overgenomen en dat ze er MSN Live Messenger voor opzij heeft gezet. Met deze iPhone-app heb je de dienst ook in je broekzak, maar hij laat wel nog te wensen over. Zo werken pushberichten in het chatten niet als je de applicatie even uit hebt staan en synchroniseert de iOS-app niet altijd even goed met de desktopversie. Handig, Skype altijd bij je, maar de app mag nog wel wat bijgeschaafd worden!

Meer lezen over Skype op iPhone
Downloaden: Skype+ (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Skype contacten iOS 7 iPhoneSkype bellen iOS 7 iPhone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 11:45

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.