iPhone 7 gitzwart met AirPods erop

W1-chip: dit zijn de voordelen van oordopjes met Apple’s W1-chip

De originele AirPods en sommige Beats oordopjes en koptelefoons zijn voorzien van Apple's W1-chip. Dit is een in eigen huis ontwikkelde chip voor audioproducten waarmee je makkelijk je iPhone, iPad en Mac kunt koppelen. Daarnaast heeft de W1-chip nog meer voordelen en in dit artikel lees je er alles over.

Alles over de W1-chip

De eerste generatie AirPods beschikken over Apple’s W1-chip, waarmee je makkelijk je iPhone en andere apparaten kunt koppelen. Je hebt echter geen AirPods nodig om van de voordelen te profiteren, want de W1-chip zit ook in allerlei andere producten zoals oordopjes van Beats. Waarom je oortjes of een koptelefoon met W1-chip zou willen hebben lees je hieronder. Goed om te weten: in de AirPods 2 is de W1 vervangen door een nieuwere chip, de H1-chip.

W1-chip in welke producten?

De W1-chip is uitsluitend te vinden in producten van Apple zelf. Het gaat hier om de volgende audioproducten:

Beats by Dre oordopjes

Wat is de W1-chip?

Apple maakt eigen chips voor de iPhone, Apple Watch en andere producten. Speciaal voor (draadloze) oordopjes heeft Apple de W1-chip ontwikkeld. Dit is een eigen system-in-package chip, waarin meerdere componenten zijn gecombineerd. De W1-chip regelt het koppelen en energiebeheer van de oortjes, waardoor ze langer meegaan en automatisch verbinding maken met alle apparaten waarop je met hetzelfde Apple ID bent ingelogd. De verbinding is bovendien erg betrouwbaar, waardoor minder vaak storing optreedt.

Met de W1-chip voor oordopjes en hoofdtelefoons lost Apple meteen drie grote frustraties rond draadloze audioproducten op. Bovendien maakt de W1-chip allerlei extra functies mogelijk.

Beats by Dre

Opvolgers van de W1-chip

Na de W1-chip bracht Apple ook nog de W2-chip uit voor de Apple Watch Series 3, die ervoor zorgt dat het horloge 85 procent snellere Wi-Fi-performance en 50 procent zuiniger op Bluetooth en Wi-Fi is, vergeleken met eerdere Apple Watch-modellen. Apple bracht vervolgens de W3-chip uit voor de Apple Watch Series 4, met ondersteuning voor Bluetooth 5.0. In ons overzicht Apple-chips lees je er meer over.

De W1-chip in de AirPods is inmiddels opgevolgd door de H1-chip.

Waarom oortjes met W1-chip?

De AirPods 1 en andere audioproducten beschikken dankzij de W1-chip over een aantal handige functies:

  • De AirPods weten of de oordopjes in je oor zitten. Ze pauzeren de muziek automatisch zodra je ze eruit neemt.
  • De AirPods weten wanneer je praat. Ze schakelen dan de microfoon in om bijvoorbeeld te kunnen dicteren.
  • AirPods kunnen het achtergrondgeluid filteren als je praat, zodat je stem beter hoorbaar is.
  • Als je tweemaal op de AirPods tikt schakel je Siri in. Vervolgens kun je opdracht geven om het geluidvolume aan te passen.
  • Je kunt de AirPods koppelen met meerdere apparaten. Open het opbergdoosje van de AirPods en ze koppelen automatisch met het apparaat dat je op dat moment in gebruik hebt.

Deze sensoren stuurt de W1-chip aan

De Apple W1-chip is Apple’s eerste draadloze chip voor oordopjes. Deze chip stuurt een aantal sensoren aan, die in de AirPods aanwezig zijn:

  • Bewegingssensoren: deze bepalen of het oordopje in gebruik is.
  • Infraroodsensoren: dit zijn de kleine stipjes aan weerszijden van de speakerpoort, die bepalen of het oordopje in je oor zit.
  • Spraak-accelerometer: deze sensoren herkennen wanneer je praat.

BeatsX by Dre

Voordelen W1-chip

Kijk je naar de voordelen van de W1-chip, dan zijn er drie die er meteen uitspringen en die we hieronder nader zullen bespreken: een betere batterijduur, makkelijker koppelen en een stabielere verbinding.

#1 Betere batterijduur
Er zijn meerdere redenen waarom de batterijduur van oordopjes met W1-chip veel beter is. Ten eerste zijn er de sensoren, die bepalen of de oordopjes in je oor zitten. Zodra je niet meer luistert schakelen de AirPods uit en gaan ze in energiebesparende modus. Het kan dus nooit gebeuren dat de muziek onverwacht doorspeelt.

Bovendien zorgt de W1-chip voor verbeterde efficiency, waardoor je oortjes zuiniger omgaan met energie. Dit is bijvoorbeeld te merken aan de Beats Solo 3, die een batterijduur van 40 uur heeft, terwijl zijn voorganger een batterijduur van 12 uur had. Dit is overigens niet alleen te danken aan de W1-chip, maar ook aan andere verbeteringen.

Beats Solo3

#2 Makkelijk koppelen
Apple heeft in veel apparaten de 3,5mm koptelefoonaansluiting geschrapt en zou het liefst zien dat we allemaal overstappen naar draadloze oordopjes. Maar dan moet het koppelen aan je apparaten wel een stuk makkelijker worden gemaakt. Bij oortjes met W1-chip is dat het geval: het koppelen gaat moeiteloos en automatisch. Je hoeft dus niet meer je Bluetooth-oortjes op te zoeken in de instellingen of een cijfercode in te voeren. Zodra je je oortjes voor het eerst met apparaat hebt gekoppeld, zullen ze ook meteen verbinding maken met alle andere apparaten waarop je bent ingelogd met hetzelfde iCloud-account. Je kunt dus makkelijk wisselen tussen AirPods in de auto, Beats-oordopjes tijdens het sporten, Apple Watch als je in bed ligt en de iMac als je achter je bureau zit.

Het enige wat je hoeft te doen is het opbergdoosje openen en de oortjes eruit pakken. De koppeling wordt dan automatisch gemaakt.

#3 Stabiele verbinding
De verbinding van de AirPods is stabieler dan bij andere koptelefoons. Bij gewone Bluetooth-oordopjes wordt de verbinding slechter naarmate je op grotere afstand van de iPhone bent, bijvoorbeeld als je even wegloopt om een kopje koffie te pakken. Bij oordopjes met W1-chip zou dat niet het geval moeten zijn, maar toch kun je ook bij grotere afstand wel last krijgen an wat gestotter.

De stabiliteit heeft te maken met de ondersteuning van Class 1 Bluetooth. Bij de Beats Solo3 (in de Apple Store voor €299,99) is al gekozen voor Class 1, terwijl voorheen Class 2 gebruikelijker was. Het gaat hier trouwens om de maximum vermogensklasse, niet de Bluetooth device-klasse.

Klasse Maximum vermogen Afstand
Class 1 100mW (20dBm) 100 meter
Class 2 2.5mW (4dBm) 10 meter
Class 3 1mW (0dBm) 1 meter

Het is trouwens extra knap dat de batterijduur van de Beats Solo3 er zo sterk op vooruit is gegaan, terwijl Class 1 Bluetooth veel meer energie verbruikt (zoals je in bovenstaande tabel kunt zien).

Nadelen van oordopjes met W1-chip?

Voorzover we nu weten zijn er eigenlijk geen nadelen als je oordopjes met W1-chip koopt (behalve dan de hogere prijs). De AirPods kunnen nog steeds verbinding maken met andere smartphones, tablets en computers omdat ze ook werken met de standaard Bluetooth-koppeling. Bij gebruik met een geschikt Apple-apparaat profiteer je van de W1-functies en bij andere apparaten heb je de normale Bluetooth-koppeling. Wel zou je het beperkte aanbod als nadeel kunnen zien. Apple lijkt nog niet van plan om de W1-chip beschikbaar te stellen aan andere fabrikanten en dat betekent dat je voorlopig vast zit aan Apple’s eigen AirPods en de drie Beats-producten.

Verder zouden er nadelen kunnen zijn als je oordopjes met meerdere mensen deelt, bijvoorbeeld met je partner. Maar we vragen ons af of dat vaak voorkomt.

Zoek je AirPods-alternatieven, zoals de oortjes van Beats? Kijk dan eens naar onderstaande round-up.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019