iPad met liggende afdruk

Zo kun je liggende afdrukken (landschap) maken op je iPad

Wil je een liggende afdruk in landschapsweergave maken vanaf je iPad? In deze tip bespreken we de mogelijkheden voor zo'n liggende print.

Wil je liggende afdrukken maken op je iPad? In deze tip leggen we uit hoe je de afdrukinstellingen zodanig kiest, dat je een document in liggende weergave kunt afdrukken.

Liggende afdrukken maken op de iPad

We krijgen op de iCulture-redactie op allerlei manieren vragen binnen van lezers. Zo ook deze, van Fred: hij wil printen in landschapsweergave op de iPad, maar dat lukt niet. Stuur je je document via AirPrint naar de printer, dan zal standaard de staande (portret)weergave worden gekozen. Hoe kan je dan toch in landschapsweergave printen? Dit ligt aan de app die je gebruikt.

iPad afdrukken in landschapsweergave Numbers

Numbers vraagt bij het maken van een afdruk of je een staande of liggende weergave wilt. Je kunt in het afdrukvoorbeeld zelfs in- en uitzoomen en aangeven of de afdruk passend moet worden gemaakt. Tik je op het tandrad rechtsboven, dan krijg je extra opties zoals paginanummers en papierformaat.

iPad printen liggend met Pages

In Pages heb je tijdens het maken van een afdruk niet die extra opties, dus je zult van tevoren al moeten zorgen dat de pagina in landschapsweergave is opgemaakt. Daarna kun je een liggende afdruk maken.

iPad afdrukken in landscape maken met Word

In Microsoft’s Word heb je in het menu Indeling > Afdrukstand de mogelijkheid om tussen staand en liggend te kiezen. Dat geldt ook voor Google Documenten, waarmee je voorafgaand aan het afdrukken al kunt aangeven of je de tekst liggend of staand wilt bekijken.

Zo zul je per app moeten kijken of het gewenste staande of liggende formaat wordt ondersteund. Bij sommige (zoals Word en Google Docs) kun je het vooraf aangeven, bij andere (zoals Numbers) geef je tijdens het printen aan hoe de afdruk moet worden. Ondersteunt de app die je wilt gebruiken niet de juiste weergave, dan zul je je document eerst moeten omzetten. Bij Pages maakt het bijvoorbeeld uit of het document al in portretweergave is opgemaakt, of in landschapsweergave. Bij het starten van een nieuw document kun je soms al aangeven hoe de oriëntatie moet zijn.

Vanuit Safari is printen in landschap niet mogelijk, dus hiervoor zul je een andere oplossing moeten bedenken, bijvoorbeeld eerst omzetten naar een PDF. Soms zul je moeten uitwijken naar printen vanaf je desktop, maar het kan ook voor komen dat de printer die je gebruikt een bijbehorende app heeft, waarmee je meer instellingen kan regelen. Bij AirPrint-printers kunnen er weer andere mogelijkheden zijn. Dit is een kwestie van uitproberen.

Hieronder zie je enkele apps van printerfabrikanten:

Verder kun je met apps zoals PrintCentral Pro het afdrukken van documenten beheren. Werkt onder andere samen met Google CloudPrint, zodat je op afstand kunt printen via je Mac of Windows-pc. Ook kun je hiermee afdrukken naar PDF of via USB en Bluetooth.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017
Categorie Documenten
Onderwerpen landscape, printer