Clips live ondertitels maken

Zo maak je live ondertitels in de Clips-app

Met Apple's Clips-app kun je live ondertitels gebruiken. Deze tip legt uit hoe je live ondertitels maakt, de stijl aanpast en spelfouten corrigeert.

Een van de leukste functies in de Clips-app is dat je live ondertitels kunt opnemen. Dit houdt in dat de teksten die je inspreekt (en hoort) ook op het scherm te lezen zijn. Je kunt kiezen uit verschillende tekststijlen. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Clips live ondertitels maken

Live ondertitels in de Clips-app: zo werkt het

Voordat je kunt beginnen moet je eerst de Clips-app downloaden. Wil je weten hoe je foto’s en video’s in Clips maakt of hoe je filters toepast? Dan hebben we daarover aparte tips.

We bespreken hier drie onderwerpen:

De Live ondertitels in de Clips-app zijn in tientallen talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. In Clips hoef je dus niet zelf de teksten in te voeren; Apple doet het voor je. Om het te kunnen gebruiken moet je verbonden zijn met internet om de live ondertitels te kunnen gebruiken. Dat komt omdat er gebruik wordt gemaakt van Siri’s dicteerfunctie. Tijdens het inspreken kunnen eventuele foutjes ook nog worden aangepast, omdat de app verder gaat met interpreteren terwijl je praat.

Zo voeg je live ondertitels toe aan een clip

Het toevoegen van een live ondertitel is mogelijk bij foto’s en video’s.

 1. Kies de gewenste cameramodus, dus Foto of Video.
 2. Tik op de knop voor live ondertiteling. Die vind je linksboven in het scherm; te herkennen aan de praatballon.
 3. Je ziet nu welke stijlen beschikbaar zijn. Kies een willekeurige.
 4. Houd de rode knop ingedrukt om een opname te maken. Eventueel kun je ook de microfoon uit zetten. Wil je een foto gebruiken, dan maak je eerst een foto en maak je er daarna een ‘filmpje’ van zoals we hebben uitgelegd in deze tip.
 5. Probeer zo duidelijk mogelijk te praten. Mislukt het? Geen probleem, dan doe je het nog een keer. Engelse woorden herkent de app niet zo goed.
 6. Laat de knop los als je klaar bent.

Clips live ondertitels

Er zijn verschillende stijlen beschikbaar in de Clips-app. Probeer er een aantal totdat je je favoriete variant hebt gevonden. Rechtsonder in de lijst zie je de optie om de ondertitels weer uit te schakelen.

Stijl van de live ondertitels aanpassen in Clips

Heb je een bepaalde stijl voor ondertitels gekozen, maar bevalt het niet? Geen nood, dan kun je ze altijd aanpassen zonder dat je opnieuw de tekst hoeft in te spreken.

 1. Tik op de clip die je wilt aanpassen.
 2. Tik op de knop voor live ondertitels (de praatballon bovenin het scherm).
 3. Tik op een andere stijl.

Dat is alles! De ondertitels zijn nu in een andere stijl te bekijken. Je kunt op deze manier ook de ondertitels weer verwijderen door rechtsonder naar de stijl Geen te gaan.

Live ondertitels aanpassen in de Clips-app

Spelfout corrigeren in live ondertitels van clips

Misschien heeft de iPhone je niet goed begrepen en staat er een fout gespeld woord in de live ondertitels. Het kan ook voorkomen dat leestekens ontbreken of dat er een spatie staat op plekken waar dat niet hoort. Je kunt dat achteraf gemakkelijk aanpassen.

 1. Speel het complete project af, dus alle afzonderlijke clips achter elkaar. Druk hiervoor op de Play-knop linksonder in het scherm.
 2. Stop met afspelen zodra het fout gespelde woord in beeld komt.
 3. Tik op de tekst die je wilt aanpassen.
 4. De editor verschijnt in beeld. Je kunt nu intikken wat je wilt.
 5. Sluit de editor en je tekst is correct.

Ga zelf aan de slag met deze tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2017
Categorieën Foto, Video
Onderwerpen clips, ondertiteling