iPhone 12 Pro

Dit betekenen de oranje en groene bolletjes op je iPhone

In de statusbalk van de iPhone kun je een oranje of groen bolletje zien. Wat betekenen deze gekleurde stipjes? We leggen het uit in deze tip!

Oranje en groene bolletjes in de statusbalk

Om de privacy van jou als gebruiker nog verder te waarborgen heeft Apple in iOS 14 een aantal verbeteringen doorgevoerd. Een voorbeeld daarvan zijn het oranje en groene bolletje, die kunnen verschijnen in de statusbalk. Dit is een privacy-indicator en waarschuwt als een app gebruik maakt van de microfoon of camera. Apple wil hiermee voorkomen dat apps ongemerkt meeluisteren via de microfoon of meekijken via de camera. Er zijn in het verleden diverse apps geweest die hier misbruik van maakten, zoals Facebook.

Wat betekent het oranje of groene bolletje?

Zie jij ook een groen of oranje bolletje staan in de rechterbovenhoek van je scherm? Het werkt als een waarschuwing dat één van de actieve apps gebruik maakt van de microfoon of camera. Dit betekenen de kleuren.

iPhone-camera in gebruik: groen bolletje

Groen bolletje: camera

Een app maakt gebruik van de camera van de iPhone.

Telkens wanneer er een groen bolletje verschijnt, is de camera van de iPhone actief. Het groene stipje verschijnt bijvoorbeeld als je een videogesprek via FaceTime start of wanneer je een selfie maakt. Leuk om te weten: je kunt de iPhone ook als camera voor de Mac gebruiken.

iPhone-microfoon in gebruik: oranje bolletje

Oranje bolletje: microfoon

Een app maakt gebruik van de microfoon in de iPhone.

Elke keer dat het oranje bolletje verschijnt is er een app die gebruik maakt van de microfoon van de iPhone. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het inspreken van een Siri-spraakopdracht of bij het opnemen van een voicememo.

Wist je trouwens dat je de iPhone als microfoon voor de Mac kunt gebruiken? Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en de iPhone als webcam voor de Mac gebruiken.

Welke app gebruikt de microfoon of camera?

Zie je een oranje of groene bolletje in de statusbalk van je iPhone, maar heb je geen idee welke app het is? Dan open je het Bedieningspaneel.

Oranje en groen bolletje

Bovenaan wordt weergegeven welke app (recent) gebruik heeft gemaakt van de microfoon of camera. Om dit te stoppen schakel je de app uit door deze uit het appoverzicht te verwijderen. Veeg de app vanaf de onderkant van het scherm omhoog, zodat je de lijst met actieve apps ziet. Veeg daarna de actieve app omhoog om deze af te sluiten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen camera, microfoon, status