iPhone 6s zilver camera close-up

Locatie en EXIF-data verwijderen uit foto’s

Verwijder locatie en andere metadata zoals EXIF uit foto's die je met de iPhone maakt. Voorkom dat anderen weten waar je woont of op vakantie gaat.

Foto’s die je met de iPhone maakt bevatten allerlei persoonlijke informatie. In de metadata van elke foto staat met welke camera de foto is gemaakt en op welke locatie. Wil je niet dat mensen weten waar jouw foto’s zijn gemaakt, dan moet je de EXIF-data verwijderen. In deze gids lees je hoe dat werkt.

Waarom EXIF-data verwijderen?

Een voorbeeld waarom het verwijderen van EXIF-data nuttig kan zijn. Adam Savage, presentator van het tv-programma Mythbusters, maakte in 2010 met zijn iPhone een foto van zijn nieuwe Toyota Land Cruiser. Hij publiceerde de foto op Twitter en meldde trots dat hij “met dit beest” naar zijn werk ging. Omdat de gps-functie van de iPhone aan stond, konden journalisten van de New York Times precies achterhalen waar Savage woonde. Ze wisten ook meteen dat hij niet thuis was.

adam savage auto

In dit geval leidde het niet tot een inbraak, maar het geeft wel aan dat je moet oppassen als je een selfie maakt terwijl je je koffer aan het pakken bent voor een lange strandvakantie. Pas ook op met naaktfoto’s: het feit dat jouw gezicht er niet op staat, wil nog niet zeggen dat ze volstrekt anoniem zijn. Uit de EXIF-data is af te leiden in welk rijtje huizen de foto is gemaakt en kleine persoonlijke details (haarkleur, tattoo) kunnen ervoor zorgen dat je toch wordt herkend.

Wat is EXIF-data?

Elke digitale foto bevat EXIF-informatie (Exchangeable Image File Format). Dit is informatie die je niet meteen ziet, maar die met een computer uit te lezen is. De EXIF-data kan nuttig zijn voor professionele fotografen, want ze kunnen daarin de camera-instellingen bekijken waarmee de foto is genomen. Denk aan sluitertijd, belichtingswaarde, ISO-waarde en flitser-instellingen.

metadata-foto-iphoneOok kun je in de EXIF-data zien op welke datum en op welk tijdstip de foto is genomen. Het type camera is ook af te lezen. Op websites zoals Flickr en Picasa kun je dankzij de EXIF-data filteren, zodat je bijvoorbeeld alleen iPhone-foto’s te zien krijgt, of foto’s die op een bepaalde plaats of datum zijn gemaakt.

Het toestel voegt al een heleboel gegevens aan de foto toe, zogenaamde metadata. EXIF is een specifiek voorbeeld van metadata en wordt alleen gebruikt bij foto’s. Deze data zijn niet echt verborgen, maar je moet ze wel specifiek opvragen om ze te kunnen zien.

EXIF-data bekijken

Je hebt geen speciale software nodig om EXIF-data te kunnen uitlezen. In Windows en Mac OS X kun je hiervoor gewoon het besturingssysteem gebruiken:

  • Windows 7 en 8: In de Windows Verkenner klik je met de rechtermuisknop op een fotobestand. Kies daarna de optie Eigenschappen / Details.
  • Mac OS X: Klik in de Finder op het fotobestand en vraag informatie op via Cmd+I of klik op de rechtermuisknop en kies Toon Info.

Je krijgt dan alleen basisinformatie te zien, zoals camera-instellingen, afmetingen in pixels en kleurbereik. Voor uitvoerige EXIF-data heb je software nodig, zoals het freeware-programma XnView.

EXIF-data verwijderen

Als je privacy belangrijk vindt, moet je de EXIF-data van persoonlijke foto’s verwijderen. Op de desktop heb je hiervoor een aantal mogelijkheden, zoals Easy Exif Delete en Exif Tag Remover (Windows) of ImageOptim (Mac). Met ImageOptim wordt de foto automatisch gecomprimeerd waarbij meteen alle EXIF-data wordt gewist. De tool is ideaal om fotobestanden kleiner te maken zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Een soortgelijke optie vind je in Photoshop en Photoshop Elements, verkrijgbaar voor Windows en Mac. Als je in Photoshop de optie ‘Opslaan voor web’ gebruikt wordt de EXIF-data automatisch verwijderd.
In Windows kun je ook in de Windows Verkenner de EXIF-data zichtbaar maken, zoals eerder omschreven. Daarna klik je op Eigenschappen en kiest de optie Een kopie maken waaruit alle mogelijke eigenschappen zijn verwijderd. Klik op OK en de EXIF-data is verdwenen.

EXIF-data op de iPhone

Tot zover het gebruik van EXIF-data op de desktop. Als je foto’s met de iPhone maakt wil je niet altijd de foto’s eerst naar de desktop sturen om ze te bewerken. Je wilt meteen na het maken van een foto met de iPhone-camera delen naar Facebook, Twitter en Instagram! Daarbij kun je al aangeven dat je niet de locatie wilt laten zien bij de foto. Maar toch is deze bescherming onvoldoende, want als iemand de foto downloadt kan hij nog steeds de metadata opvragen.

Zo schakel je het vastleggen van locatiegegevens uit:

  1. Ga naar Instellingen op je iPhone of iPad.
  2. Kies Privacy > Locatievoorzieningen.
  3. Kies Camera.
  4. Je ziet hier dat je de locatievoorzieningen helemaal kunt uitschakelen door de optie Nooit te kiezen. Maar dat is zelden zinvol. Je kunt beter per app aangeven welke de locatiegegevens mogen gebruiken.

EXIF-data wissen op iPhone

Heb je foto’s gemaakt die voorzien zijn van locatiedata en wil je er vanaf, dan zijn er diverse apps die kunnen zorgen dat de privacygevoelige informatie verdwijnt.

Met de laatstgenoemde app kun je ook metadata bekijken van foto’s die door anderen zijn gemaakt. Met een kleine in-app aankoop kun je de metadata van eigen foto’s verwijderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2016
Categorie Diensten
Onderwerpen exif, fotografie, privacy