iPad draadloos synchroniseren met iTunes.

iPhone en iPad synchroniseren met iTunes doe je zo

Je iPhone en iPad met iTunes synchroniseren kan op meerdere manieren: met een USB-kabel of draadloos via Wi-Fi. In deze tip leggen we uit wat iTunes synchroniseren inhoudt en hoe je het gebruikt voor backups en meer.

Alles over synchroniseren met iTunes

De meeste mensen gebruiken tegenwoordig iCloud voor backups en om boeken, films en andere content op hun apparaat te zetten. Maar het is ook nog steeds mogelijk om je toestel met iTunes te synchroniseren. Dit kan op twee manieren: met een USB-kabel of draadloos via Wi-Fi. Je kunt daarbij meteen een iTunes-backup maken, zodat je geen foto’s, berichten en andere content kwijtraakt.

Hoe werkt iTunes synchroniseren?

Synchroniseren betekent dat je data tussen twee apparaten uitwisselt, bijvoorbeeld een desktopcomputer en een iPad. Je kunt op die manier zorgen dat bepaalde content (films, boeken, tv-series) op beide apparaten aanwezig zijn. Bij iTunes houdt dit meestal in dat je films en dergelijke van de desktop naar het mobiele apparaat wilt kopiëren. Je kunt daarbij zorgen dat alle films die in iTunes aanwezig zijn naar je apparaat worden gestuurd, maar je kunt ook een selectie maken. Gooi je de content op het ene apparaat weg, dan verdwijnt het ook van het andere apparaat.

iPad draadloos synchroniseren met iTunes.

Met iTunes synchroniseren kun je zorgen dat films en andere content die op de harde schijf van je computer staan te bekijken is op je iPhone, iPad of iPod touch. Je zou hier ook andere methoden voor kunnen gebruiken, bijvoorbeeld streamen vanaf de harde schijf naar je toestel via AirPlay. Of opslaan bij een online opslagdienst zoals iCloud, Dropbox of Google Drive, waarna je het vanuit de ‘cloud’ streamt of kopieert naar je toestel. Gebruik van iCloud heeft als voordeel dat je vanaf elke Mac en elk iOS-apparaat toegang hebt tot de bestanden.

In deze tip gaan we echter lokaal aan de slag, waarbij je films en andere content vanaf je desktopcomputer synchroniseert met een iPhone, iPad of iPod touch. Content die je op de harde schijf van je computer hebt staan zul je eerst naar iTunes moeten slepen in een geschikt formaat. iTunes kan de bestanden soms automatisch omzetten. Sleep je bijvoorbeeld mp3-muziek naar je iTunes-bibliotheek, dan kun je instellen dat dit automatisch wordt geconverteerd naar Apple’s favoriete muziekformaat, AAC.

Wat kun je synchroniseren met iTunes?

Je kunt de volgende materialen synchroniseren tussen iTunes en je iOS-apparaat:

 • Muziekalbums, nummers, afspeellijsten, films, tv-programma’s, boeken, podcasts en audioboeken.
 • Foto’s en video’s. Als je foto’s en video’s wilt synchroniseren met iTunes kunt je een geschikte foto-app gebruiken, of synchroniseren vanaf een specifieke map op je computer.
 • Contacten en agenda’s.
 • iTunes-backups die je hebt gemaakt.

De functies van iTunes kunnen per land of regio verschillen. Zo kun je in Nederland wel films huren via iTunes, maar geen tv-programma’s.

Met iTunes synchroniseren via USB-kabel

Je kunt je iPhone, iPad of iPod touch met iTunes synchroniseren met behulp van een USB-kabel. Synchroniseer je al met iCloud, dan kan het onverstandig zijn om ook te synchroniseren met iTunes. Wel kun je onderstaande stappen gebruiken voor het maken van een lokale iTunes-backup.

Zo werkt het:

 1. Open iTunes op de desktop en zorg dat je de nieuwste versie hebt.
 2. Sluit het apparaat aan op de computer met de meegeleverde USB-kabel.
 3. Krijg je een melding of je de computer wilt vertrouwen, klik dan op het gewenste antwoord. Bij een openbare computer kun je deze beter niet vertrouwen.
 4. Het apparaat verschijnt als een icoontje in iTunes, in de linkerbovenhoek. Klik hierop.

macOS iTunes synchroniseren

 1. Klik op het type materiaal dat je wilt synchroniseren, bijvoorbeeld films. Hiervoor klik je in het hoofdvenster van iTunes op het vakje naast Synchroniseer.
 2. Mogelijk krijg je nu een melding dat het iOS-apparaat is gesynchroniseerd met een andere iTunes-bibliotheek. Je kunt daarbij materiaal kwijtraken. Klik je op Wis en synchroniseer, dan wordt het eerdere materiaal vervangen door nieuw materiaal van je huidige computer. Let op dat je je iOS-apparaat maar met één iTunes-bibliotheek tegelijk kunt synchroniseren.
 3. Kies eventueel de synchronisatie-instellingen, bijvoorbeeld welke specifieke films of muzieknummers je wilt synchroniseren.
 4. Herhaal dit voor alle soorten materiaal.
 5. Klik rechtsonder op Pas toe om de synchronisatie-instellingen op te slaan. De computer gaat nu automatisch het synchroniseren starten. Is dat niet het geval, dan klik je even handmatig op Synchroniseer.
 6. Alle aangeklikte content staat nu ook op je iOS-apparaat.

macOS iTunes content synchroniseren

Je kunt tijdens het synchroniseren een melding krijgen dat bepaald materiaal niet kan worden gesynchroniseerd. Meestal komt dit omdat je niet gemachtigd bent om het materiaal af te spelen. Zo kun je gekochte films en muziek maar op een beperkt aantal apparaten afspelen.

iTunes synchroniseren via Wi-Fi

Draadloos synchroniseren met iTunes heeft een aantal voordelen. Het is bijvoorbeeld niet meer nodig om je iPhone uit je broekzak te halen om muziek te synchroniseren of een iTunes-backup te maken. Zolang je iPhone of iPad en Mac met hetzelfde Wi-Fi-netwerk verbonden zijn, kun je je toestellen draadloos synchroniseren. Om dit te kunnen doen, moet je eenmalig de juiste instellen toepassen. Dit werkt als volgt:

 1. Open iTunes en sluit je iPhone of iPad aan met een Lightning-kabel.
 2. Klik linksboven in iTunes op het aangesloten toestel.
 3. Scroll in het overzicht naar onderen naar het kopje Opties.
 4. Vink de optie Synchroniseer met deze iPhone/iPad via Wi-Fi aan. Klik onderaan op Pas toe om dit te bevestigen.

iTunes draadloze synchronisatie.

Vervolgens kun je je iPhone of iPad loskoppelen. Je toestel blijft zichtbaar in iTunes en je kunt gewoon draadloos synchroniseren of lokale backups maken. Je iOS-toestel wordt automatisch gesynchroniseerd zodra hij wordt opgeladen en iTunes geopend is. Je kunt ook zelf handmatig de synchronisatie starten op je iPhone of iPad door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Wi-Fi iTunes-synchronisatie.

iPhone draadloos synchroniseren via iTunes.

Mocht het na bovenstaande stappen niet lukken om je toestel draadloos te synchroniseren, herstart dan zowel je iPhone of iPad en Mac. Controleer daarna ook of alle apparaten met hetzelfde Wi-Fi-netwerk verbonden zijn. Bovendien moeten de TCP-poorten 123 en 3689 en de UDP-poorten 123 en 5353 geopend zijn in de instellingen van de firewall, bijvoorbeeld van je router. In de meeste gevallen lost een herstart het probleem op.

Bij draadloze synchronisatie kun je nagenoeg alles doen. Het enige wat niet mogelijk is is om je iPad of iPhone te herstellen bij hardnekkige problemen. Ook het installeren van een iOS-update kan via iTunes niet draadloos. Voor deze handelingen is nog wel een Lightning-kabel vereist. Wil je iOS draadloos bijwerken, dan doe je dat via de instellingen van je iPhone of iPad.

https://www.iculture.nl/tips/over-the-air-updaten-ota-iphone-ipad/

Automatisch iTunes synchroniseren uit

Als je je iPhone aansluit op de computer, begint het synchroniseren van de iPhone met iTunes vanzelf. Maar er zijn ook momenten waarop je dat niet wilt. Er zijn meerdere manieren om het synchroniseren te voorkomen. De meest radicale aanpak is om het synchroniseren via iTunes helemaal uit te schakelen. Dit doe je in de voorkeuren van iTunes: ga in het menu naar iTunes > Voorkeuren > Apparaten en vink de volgende optie aan: Voorkom automatische synchronisatie van iPods, iPhones en iPads.

iTunes synchroniseren voorkomen

Wil je het automatisch synchroniseren voor één enkele iPhone uitschakelen (bijvoorbeeld wanneer een vriend regelmatig langskomt en daarbij even zijn/haar iPhone wil opladen, dan kun je dat ook per stuk aangeven. Wacht tot de iPhone in de bovenbalk (rechts) van iTunes verschijnt, klik erop en ga naar het scherm Overzicht en vink de optie ‘Synchroniseer automatisch wanneer deze iPhone wordt aangesloten’ uit.

iTunes synchroniseren uit

Er is nog een derde manier om het synchroniseren tijdelijk te voorkomen: bij het aansluiten van je iPhone of iPod druk je deze toetscombinatie:

 • Windows: Shift+Ctrl
 • Mac: Command+Option

Houd deze toetsen ingedrukt voordat je het toestel aansluit. Als het in iTunes is verschenen laat je de toetsen los.

Deze laatste methode is handig als je eenmalig een uitzondering wilt maken op het synchroniseren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes