Geekbench: iPhone performance meten

iPhone-snelheid meten met benchmarks

Is jouw iPhone-performance nog optimaal?

Hoe kun je zelf de performance van je iPhone bepalen? We leggen uit hoe dit werkt met Geekbench: hoe kun je de single-core en multi-core scores van je iPhone meten en vergelijken en hoe weet je wat een goede score is?

iPhone-performance meten

Wil je weten hoe snel jouw iPhone is ten opzichte van andere toestellen? Je kunt heel gemakkelijk zelf iPhone snelheid meten en bepalen met een zogenaamde benchmark-test op je iPhone. Daarbij worden de prestaties van de processor gemeten en vergeleken met andere toestellen. In deze tip leggen we uit hoe je je iPhone-snelheid kunt meten met de populaire app Geekbench.

Lees alles over je iPhone-performance:


Geekbench: iPhone performance meten

Waarom iPhone snelheid meten?

iPhones hebben de beste performance als je ze nieuw uit de verpakking haalt. De batterij is gloednieuw en er staan nog geen apps van derden op. Als je een app opstart, zal dat razendsnel gaan. Naarmate je iPhone ouder wordt, zal de performance afnemen.

Dit heeft twee oorzaken:

  • Je iPhone vervuilt door dagelijks gebruik: er staan gaandeweg meer apps op, waarvan sommige op de achtergrond actief blijven. Ook gewoontes zoals heel veel Safari-tabbladen tegelijk open laten staan kunnen ervoor zorgen dat je iPhone trager aanvoelt.
  • Apple verlaagt bij de iPhone 6s en latere modellen de processorsnelheid als de batterij ouder/slechter wordt. Het bedrijf heeft dit uitgelegd dat ze dit doen om oudere iPhones een zo lang mogelijke levensduur te geven en om het toestel te beschermen tegen verdere slijtage van de batterij. Maar het betekent wel dat je toestel trager wordt. Je kunt hier iets aan doen door een nieuwe batterij te laten plaatsen. Dat kost in 2018 maar 29 euro.

Over beide punten kun je meer lezen in een apart artikel, waarin we uitleggen waarom jouw iPhone trager aanvoelt na verloop van tijd.

Zelf iPhone snelheid meten

Wil je weten of jouw iPhone of iPad nog op maximaal niveau presteert? Je kunt zelf eenvoudig de iPhone snelheid meten met de app Geekbench 4. Deze app gebruiken wij (en andere websites) ook bij het schrijven van onze iPhone reviews om de performance van nieuwe toestellen te meten

Zo meet je de performance met Geekbench:

  1. Installeer de app Geekbench 4 op je toestel.
  2. Start de app en tik op CPU.
  3. Tik op Run benchmark. Je moet nu ongeveer twee tot drie minuten wachten. Gebruik ondertussen geen andere apps en functies op je toestel.
  4. Als de test klaar is krijg je twee scores te zien: single-core en multi-core.

iPhone performance meten

  1. Op de tabbladen Single-Core en Multi-Core kun je meer informatie zien, ook hoe jouw toestel zich verhoudt tot andere Apple-producten zoals andere iPhones en iPads. In dit geval zijn de scores 1465 en 2501.
  2. Met de deelknop rechtsboven kun je je resultaat uploaden naar de Geekbench-website, zodat een compleet beeld ontstaat van miljoenen metingen.

iPhone performance meten met Geekbench

Geekbench iPhone scores vergelijken

Je kunt nu de score vergelijken met de oorspronkelijke performance van jouw toestel. Meestal kun je deze scores terugvinden in reviews van de betreffende iPhone. In onze iPhone 6s review kun je lezen dat de single-core score van dit toestel oorspronkelijk rond de 2500 lag (ons toestel haalde een single-core score van 2528). De score van 1465 die we nu halen met onze iets verouderde iPhone 6s ligt behoorlijk lager. Dat betekent dat het toestel niet meer de maximale prestaties levert. Dit heeft ermee te maken dat de batterij is verouderd, waardoor Apple bewust de prestaties wat terugschroeft. Je kunt dit probleem oplossen door de iPhone-batterij te vervangen. Het toestel zal daarna weer de maximale score laten zien.

Dit blijkt ook uit metingen die Geekbench heeft verzameld: de meeste iPhone 6s-exemplaren halen een score rond de 2500 punten, maar in de loop van de tijd zijn er steeds meer toestellen bijgekomen die lager scoren. Let op de pieken in onderstaande grafieken, vooral rond de 1500:

iPhone 6s Geekbench

Single-core of multi-core

Om de prestaties van smartphones te vergelijken maakt het niet uit of je naar de single-core of de multi-core scores kijkt, als je beide maar niet door elkaar haalt. De single-core score geeft aan hoe goed één processorkern presteert, terwijl de multi-core score de prestaties aangeeft van meerdere kernen. De scores zijn altijd verschillend. Je kunt in Geekbench op de tabbladen Single-Core en Multi-Core meer informatie opvragen.

iPhone performance meten: single-core en multi-core

Wat is een normale iPhone-snelheid?

In de database van Geekbench kun je zien wat een normale score is voor jouw toestel. Bij de iPhone 6s ligt dit rond de 2200 punten.

Je kunt ook in de database van Geekbench kijken wat de gebruikelijke score is voor jouw toestel. Bij de iPhone 6s ligt dit op het moment van schrijven op 2277 punten. Dit is iets lager dan de eerder genoemde oorspronkelijke score van 2500, omdat er steeds meer toestellen met verouderde batterij bij komen die de score omlaag halen.

Geekbench scores

Je kunt op deze pagina’s ook de Metal-score zien, die een maat is voor de grafische prestaties van je iPhone. In Geekbench vind je hiervoor ook een benchmarktest (‘Compute’). Daarnaast kun je Geekbench gebruiken voor een (vrij tijdrovende) batterijtest.

Andere benchmark-apps

Geekbench is de meestgebruikte app om je iPhone-performance te meten, maar het is zeker niet de enige. In de App Store vind je nog veel meer apps van al dan diverse partijen. Een aanrader is de gratis app AnTuTu Benchmark van een Chinees bedrijf. Deze app test de User Experience (UX) en test de CPU, GPU en RAM-prestaties. Ook krijg je een indruk van de input/output-performance van je toestel. Je zou ook de gratis app PerformanceTest Mobile kunnen gebruiken van PassMark Software. Deze test de CPU, lees- en schrijfsnelheid van het interne geheugen, voert geheugentests uit en test de grafische prestaties voor 2D en 3D.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen benchmark, geekbench, performance
Device iPhone
Software iOS