Beats Studio 3

Hoeveel muzieknummers passen er op een iPhone of iPad?

Hoeveel muzieknummers passen er op een iPhone of iPad? Hoeveel nummers kan je downloaden als een toestel met 64GB opslag hebt? In deze tip leggen we uit hoe je dat ongeveer kunt berekenen.

Hoeveel muziek past er op een iPhone?

Hoeveel nummers er op een iPhone of iPad passen is erg afhankelijk van de audiokwaliteit van een nummer (de bitrate), de lengte van het nummer (in minuten) en het gekozen formaat (MP3, AAC, FLAC of iets anders). In de specificaties iPhones spreekt Apple graag over aantallen muzieknummers. Maar als Apple zegt dat er 4.000 nummers op passen, hoe weet je dan of dat klopt? Niet iedereen gebruikt dezelfde bitrate en hetzelfde bestandsformaat. Bovendien wil je ook nog ruimte overhouden voor apps en andere content, zoals offline opgeslagen video’s. Je leest hieronder hoe je kunt zien hoeveel muzieknummers er op je iOS-device staan en hoeveel er maximaal op passen.

Hoeveel muzieknummers heb je nu?

Je kunt gemakkelijk achterhalen hoeveel muzieknummers er nu op je toestel staan. Dat kan als je Apple Music of een eigen muziekbibliotheek in de Muziek-app gebruikt. Je ziet het als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Algemeen > Info.
  3. Achter Nummers zie je het aantal gedownloade muzieknummers.
  4. Bekijk via Instellingen > Muziek > Gedownloade muziek hoeveel opslag alle gedownloade nummers kosten.

Controleren hoeveel muziek er op een iPhone staat

Je ziet hier helaas niet het aantal Spotify-nummers als je deze app gebruikt. Wel kun je via Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag zien hoeveel GB’s aan opslag de app in beslag neemt.

Hoeveel nummers passen op mijn iPhone?

Gemiddeld neemt een muzieknummer van 4 minuten ongeveer 5MB in beslag als je voor een kwaliteit van 128 Kbps kiest. Dit komt neer op ongeveer 200 nummers per gigabyte. Apple hanteert het volgende lijstje voor Apple Music:

  • 8 GB: 1.600 nummers
  • 16 GB: 3.200 nummers
  • 32 GB: 6.400 nummers
  • 64 GB: 12.800 nummers
  • 128 GB: 25.600 nummers

Maar die cijfers vertekenen een beetje, omdat je de volledige opslag niet tot je beschikking hebt en ook nog allerlei andere apps en content wilt gebruiken op je iPhone.

Heb je een iPhone met 32GB opslag, dan kun je ongeveer 5.000 nummers meenemen. Heb je een iPhone met 64GB opslag, dan betekent het ongeveer 10.000 nummers. Een exact cijfer is niet te geven, omdat het van allerlei factoren afhangt.

De bitrate wordt meestal uitgedrukt in kilobits per seconde (Kbps). Hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit van de muziek. Maar ook: hoe meer ruimte de muziekbestanden innemen. Tegenwoordig zijn 128 kbsp en 256 kbps het meest gangbaar. Apple Music streamt standaard in een bitrate van 256 kbps als je op wifi zit en 128 kbps op het mobiele netwerk.

Uiteraard is er ook een groot verschil in bestandsformaat. Apple Music maakt gebruik van de AAC-codec, maar bij Tidal is er sprake van FLAC in cd-kwaliteit van maar liefst 1411 kbps. Dit gebruikt veel meer data.

Optimaliseer opslag voor muziek

In iOS vind je een optie om muziekopslag te optimaliseren. Daarmee kun je zorgen dat de hoeveelheid opslag beperkt blijft. Je geeft daarbij aan hoeveel GB’s de Muziek-app lokaal mag opslaan.

Je krijgt daarbij ook een schatting van het aantal muzieknummers. Volgens Apple passen er ongeveer 1600 nummers in 8GB en 12.800 nummers bij 64GB. Afhankelijk van de capaciteit van je toestel zie je bij deze instelling andere opties. Hou er rekening mee dat het hier gaat om een schatting en dat Apple uitgaat van de standaardkwaliteit bij Apple Music.

Bekijk ook

Optimaliseer de muziekopslag op je iPhone of iPad

Gebruik het optimaliseren van muziekopslag om ruimte te maken op je toestel. Abonnees van Apple Music kunnen hun opslagruimte voor muziek beperken tot een vast aantal GB's. Deze tip legt uit hoe het werkt.

Betere keuze: muziek streamen

Tegenwoordig is het vaak niet meer nodig om zelf lokaal muziek op te slaan. Met diensten zoals Apple Music en Spotify heb je altijd toegang tot tientallen miljoenen nummers in een prima kwaliteit, zonder dat je ze in bezit hoeft te hebben. Je kunt vaak zelfs kiezen tussen standaard of extra hoge kwaliteit. Bij Apple is lossless een optie.

Op een iPod Classic, iPod shuffle of iPod nano zijn streamingdiensten helaas niet mogelijk, omdat deze geen internetverbinding hebben. Hierdoor ben je op deze apparaten altijd gebonden aan de standaard hoeveelheid opslag voor het opslaan van je muzieknummers. Wil je weten op welke iPods je Apple Music kunt gebruiken? Daar hebben we een aparte tip over, want het werkt lang niet op alle iPod touch-modellen!

Bekijk ook

Op welke iPods kun je Apple Music gebruiken?

Welke iPods zijn geschikt voor Apple Music? Waarom werkt het niet op alle iPod touch-modellen? En welke opties heb je voor het afspelen van muziek op oudere iPods? Deze tip geeft antwoord op al je vragen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!