Reclame Apple Music

Hoeveel muzieknummers passen op een iPhone, iPod of iPad?

Hoeveel muzieknummers passen er op een iPhone of iPad? Hoeveel nummers kan je downloaden als je nog 10GB aan opslag vrij hebt? In deze tip leggen we uit hoe je dat ongeveer kan berekenen.

In de specificaties van iPods en iPhones spreekt Apple graag over aantallen muzieknummers. Maar als Apple zegt dat er 4.000 nummers op passen, hoe weet je dan of dat klopt? Niet iedereen gebruikt hetzelfde bestandsformaat en dezelfde bitrate. Bij de iPhone en iPad is er nog een bijkomend probleem dat de opslagruimte moet worden gedeeld met video’s, applicaties, podcasts en andere multimediabestanden.

Aantal muzieknummers op iPhone, iPad en iPod

De bitrate wordt meestal uitgedrukt in kilobits per seconde (kbps). Hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit van de muziek. Maar ook: hoe meer ruimte de muziekbestanden innemen. Bovendien is er verschil in bestandsformaat: AAC gaat zuiniger met de opslagruimte om dan MP3. Een nummer in dezelfde geluidskwaliteit neemt bij een AAC-bestand dus minder opslagruimte in beslag.

Apple geeft in de instellingen van iOS een schatting van hoeveel muzieknummers er bij een bepaalde opslaghoeveelheid past. Dit vind je in de optie Optimaliseer opslag voor muziek. Hier bepaal je hoeveel opslag er minimaal bewaard moet blijven voor muziek, met daarbij een schatting van het aantal muzieknummers. Volgens Apple passen er ongeveer 1600 nummers in 8GB en 12.800 nummers bij 64GB. Afhankelijk van de capaciteit van je toestel zie je bij deze instelling andere opties. Hou er rekening mee dat het hier gaat om een schatting en dat Apple uitgaat van de hoogste kwaliteit bij Apple Music en iTunes.

Optimaliseer opslag voor muziek instellen.

Zelf berekenen
iLounge heeft de handige, ietwat verouderde iPod Storage Calculator ontwikkeld. Ga je uit van 16GB opslagruimte voor muziek, dan kun je dus bij AAC-muziek met een bitrate van 128 kbps (toch wel het minimum voor goede kwaliteit) ruim vierduizend nummers kwijt. Kies je voor 192 kbps dan is de opslagcapaciteit nog geen drieduizend nummers. Apple levert betaalde iTunes-nummers met een bitrate van 256 kbps; dan blijft er nog maar ruimte voor zo’n tweeduizend nummers over. Wil je ook nog een paar filmpjes meenemen, dan kun je het best op 1.250 tot 1.500 nummers rekenen. Er blijft dan voldoende ruimte over voor andere content.

ipod storage calculator

Vind je de kwaliteit van de audiobestanden niet zo belangrijk (bijvoorbeeld bij audioboeken, waar een bitrate van 96 kbps nog prima te doen is), dan kun je ze in iTunes converteren naar een lagere bitrate. Open iTunes en klik in de menubalk op iTunes > Voorkeuren > Algemeen > Importinstellingen. Bij het insteken van een cd kun je de importeer-instellingen aangeven. Deze instellingen gelden echter niet alleen voor cd’s rippen, maar ook voor het converteren van reeds aanwezige digitale muziekbestanden. Je kunt hier aangeven naar welk bestandsformaat en welke bitrate je wilt converteren.

iTunes importeerinstellingen.

Besef wel dat er geen weg terug is, dus verlaag alleen de bitrate van nummers waar je niet aan gehecht bent of die er geschikt voor zijn. Bij de keuze van je bitrate is het ook nog belangrijk waar je de muziek gaat luisteren: onderweg via de oordopjes of via de autoradio? Dan is een lagere bitrate geschikt dan wanneer je de muziek over je supersonische geluidsinstallatie thuis gaat luisteren.

Betere keuze: muziek streamen

Tegenwoordig is het niet meer nodig om zelf lokaal muziek op te slaan. Met iTunes Match kun je je muziekcollectie omzetten naar officiële iTunes-nummers, zodat je altijd toegang hebt. Opslagcapaciteit speelt daarbij geen rol meer. Ook kun je je eigen nummers uploaden naar iCloud en ze daarna via elk iOS-apparaat afspelen. Ook is het een stuk handiger om een abonnement op Spotify of Apple Music af te sluiten. Je kunt daardoor gewoon muziek streamen via je mobiele dataverbinding of Wi-Fi. Je kunt eventueel nummers offline opslaan, maar het is dan niet nodig om een volledige bibliotheek lokaal te bewaren.

Op een iPod Classic, iPod shuffle of iPod nano zijn streamingdiensten helaas niet mogelijk, omdat deze geen internetverbinding hebben. Hierdoor ben je op deze apparaten altijd gebonden aan de standaard hoeveelheid opslag voor het opslaan van je muzieknummers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2019
Categorie Muziek
Onderwerp muziek