Kabels en opladers

iPhone-kabels en laders

Alles over iPhone oplaadkabels en laders: welke iPhones zijn geschikt voor de 30-pins connector en de Lightning-connector? Wat zijn de verschillen? Dat lees je in deze gids!

Kabels en opladers

Welke oplaadkabel heb jij nodig voor je iPhone of iPad? Dat lees je in dit artikel, waarin we ook de verschillen tussen 30-pins oplaadkabels en Lightning-kabels uitleggen.

iPhone-kabels: dit zijn de opties

De meeste hedendaagse iPhones en iPads werken met een Lightning-aansluiting. Dit is een platte en kleine connector die je aan de onderkant van het toestel insteekt. Daarnaast heeft Apple nog kabels met de oudere 30-pins connector in het assortiment.

iPhone Lightning-kabel

Lightning-oplaadkabels

Lightning-oplaadkabels zijn nodig voor de volgende toestellen:

Apple verkoopt onder andere de volgende kabels:

Heb je een MacBook met USB-C-aansluiting, dan kun je ook de volgende kabel aanschaffen:

Met deze kabel kun je je iPad sneller opladen in combinatie met een 29 Watt-oplader, maar dit werkt alleen bij de nieuwere iPad Pro’s. Bij de andere iPads en de iPhone zal de gewone oplaadsnelheid gelden.

Mophie draadloos opladen

Daarnaast zijn er gespecialiseerde kabels en oplaadsystemen, zoals het draadloze Mophie-systeem op de foto hierboven.

30-pins oplaadkabels

De 30-pins oplaadkabels zijn bedoeld voor de volgende toestellen:

  • iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 en iPhone 4s
  • iPad 1, 2 en 3

Apple verkoopt onder andere de volgende kabels:

Verschillen 30-pins en Lightning

Apple heeft bij de iPhone 5 ook een nieuwe connector geïntroduceerd: Lightning. Dit betekent dat je oudere accessoires niet meer kunt gebruiken. Eventueel kun je in de Apple Store een adapter aansluiten om bijvoorbeeld oudere speakers en opladers toch nog te kunnen gebruiken. Dit voorkomt dat je nieuwe accessoires moet kopen.

Apple gebruikte de 30-pins connector sinds 2003 voor iPods en iPhones. De Lightning-aansluiting heeft 8 connectiepunten aan elke kant en is veel compacter dan het 30-pins model. Ook is de Lightning-connector omkeerbaar. Het maakt niet uit hoe je de connector in de iPhone steekt, het past altijd.

Lightning vs 30-pins

De Lightning-poort is geschikt voor meerdere functies. Niet alleen het opladen en synchroniseren van data, maar het is ook geschikt voor audio. Zo is het mogelijk om oordopjes te maken, die je aansluit via de Lightning-poort. Een voorbeeld hiervan is de Philips Fidelio-headset, die we op iCulture hebben besproken.

Apple heeft voor de Lightning-connector gekozen omdat het minder ruimte in beslag neemt. Daardoor kunnen iPhones en iPads compacter en slanker worden ontworpen. De iPhone 5 was bij de introductie de dunste iPhone die Apple ooit gemaakt had en daarvoor was een ander type aansluiting nodig. De Lightning-connector is door Apple in eigen huis ontworpen en bevat een ingebouwde chip. Daarmee kan Apple regelen dat bepaalde accessoires al dan niet werken. Het gevolg daarvan, is dat je het beste goedgekeurde Lightning-kabels kunt aanschaffen. Terwijl je bij de 30-pins connector prima af was met een goedkoop kabeltje van een onbekende fabrikant, zul je bij Lightning-kabels vaker merken dat goedkope kabels niet goed werken. Apple heeft dit gedaan vanwege de vele klachten die er waren over het in brand vliegen van toestellen door ondeugdelijke oplaadkabels.

Waarom geen microUSB?

De meeste Android-fabrikanten hebben gekozen voor een microUSB-aansluiting en bij recente toestellen voor USB-C, een nieuw type aansluiting die je ook op de 12-inch MacBook vindt. Apple koos voor de Lightning-connector, omdat ze daarmee meer controle houden. Maar ook omdat Lightning meer functionaliteit biedt dan de standaard microUSB-connector, zoals het aansturen van accessoires vanaf het iPhone-startscherm. De kans is klein dat Apple snel op USB-C overstapt, omdat bij deze aansluiting ook het probleem speelt van kabeltjes van slechte kwaliteit. Bovendien raakt Apple dan de controle over third party-accessoires kwijt.

Apple verdient nu een percentage van de verkoopprijs van verkochte accessoires als ze het ‘Made for iPhone’-logo dragen.

Eén oplader voor alles?

In de Europese Unie was van plan om fabrikanten te verplichten om dezelfde oplader te gebruiken. Daarbij was een voorkeur voor micro-USB. Begin 2016 hadden alle smartphones daaraan moeten voldoen, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Europese landen kregen 18 maanden de tijd om de Europese regels in hun nationale wetten op te nemen. Vervolgens zouden telefoonfabrikanten binnen een jaar aan de regels moeten voldoen. Zover is het nog niet. Apple houdt vast aan Lightning, terwijl veel Android-fabrikanten inmiddels van micro-USB naar USB-C zijn overgestapt. Ze doen dit omdat USB-C ook gebruikt kan worden als audiopoort. Al met al is er nog weinig te merken van de universele adapter voor elk toestel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!