Apple Watch Berichtencentrum met meldingen.

Berichtencentrum gebruiken op de Apple Watch: zo doe je dat

Notificaties zijn een essentieel onderdeel van de Apple Watch. Door ze op je pols te ontvangen, hoef je niet je iPhone te pakken om te lezen wat er aan de hand is. In deze tip lees je hoe je het berichtencentrum op je Apple Watch gebruikt.

Berichtencentrum op de Apple Watch

Meestal zul je het berichtencentrum op de iPhone gebruiken, maar het kan ook op de Apple Watch. Het berichtencentrum van de Apple Watch is vrij eenvoudig in gebruik. Het heeft enkele handige functies om je notificaties te beheren. Met sommige meldingen kun je ook de interactie aangaan.

Meldingen bekijken op Apple Watch

Als je een melding ontvangt, voel je het apparaatje kort trillen. Maar wat nou als je op een later moment nog eens wil kijken welke meldingen je hebt? Dat doe je via het berichtencentrum. Deze open je door van boven naar beneden te vegen op de wijzerplaat van je horloge. Vervolgens kun je met je vinger of met de Digital Crown scrollen door de lijst.

Je kunt ook vanuit een app het berichtencentrum openen. Houd dan je vinger kort ingedrukt op de bovenste rand van het scherm. Het berichtencentrum verschijnt en je kunt het naar beneden vegen.

Berichtencentrum openen op de Apple Watch

Sommige apps sturen je regelmatig een melding. Om te voorkomen dat je berichtencentrum overspoeld wordt met dezelfde app worden deze meldingen altijd gegroepeerd. In het overzicht zie je de meest recente melding. Tik erop om de lijst met alle meldingen van de betreffende app te zien.

Heb je een ongelezen melding, dan herken je dit aan het rode puntje bovenaan je wijzerplaat. Deze verdwijnt zodra je je berichtencentrum opent. Je kunt het rode puntje op de Apple Watch uitschakelen als je het storend vindt.

Wil je het berichtencentrum weer sluiten? Veeg dan van onderaan de lijst omhoog. Je kunt ook op één van de fysieke knoppen drukken.

Interactieve meldingen gebruiken op de Apple Watch

Sommige apps hebben extra functies ingebouwd in hun meldingen. Zo kun je direct vanuit een melding antwoorden op een WhatsApp- of iMessage-bericht. Dit wordt ook wel een rijke notificatie genoemd. Deze werken ook vanaf de Apple Watch, al is een lang antwoord typen toch wat handiger op de iPhone. Je kunt namelijk alleen dicteren op je horloge, maar sommige apps hebben ook standaardantwoorden.

Interactieve meldingen Apple Watch

Andere functies zijn het leuk vinden van tweets, vriendschapsverzoeken accepteren op Facebook, het afvinken van een herinnering en meer. Het is aan de ontwikkelaar van een app om dit soort interactieve meldingen te maken. Je kunt ze niet zelf toevoegen aan een app.

Je kunt in het berichtencentrum op je Apple Watch op een melding tikken. Vervolgens worden alle acties getoond die je kunt uitvoeren. Het hoeft dus niet persé op het moment dat de melding binnenkomt.

Bekijk ook

Zo werken rijke notificaties op de iPhone en iPad

De iPhone en iPad bieden ondersteuning voor rijke notificaties. Dit zijn pushberichten die meer informatie laten zien en je meer acties laten uitvoeren, zonder dat je je huidige app af hoeft te sluiten. Ook vanaf het toegangsscherm kun je deze meldingen gebruiken.

Meldingen ontvangen zonder geluid

Van sommige apps wil je wel de meldingen ontvangen, maar niet persé op je pols getikt worden. Dat kan zijn als je bijvoorbeeld veel mailtjes krijgt en geen afleiding ervan wil. De Apple Watch heeft een functie waarmee meldingen wel binnenkomen, maar je krijgt er geen trilling of geluid van. Een melding wordt zo direct naar je berichtencentrum gestuurd. Zo stel je het in per app:

  1. Open het berichtencentrum en zoek de betreffende melding, maar tik er niet op.
  2. Veeg naar links over de melding en tik op de drie puntjes.
  3. Kies Lever stil af.

Lever stil af Apple Watch

Je kunt dit weer ongedaan maken door dezelfde handelingen uit te voeren. Nu kies je voor Lever duidelijk af.

Meldingen sluiten in het berichtencentrum

Orde houden is belangrijk en maakt het gebruik van je Apple Watch ook makkelijker. Daarom zijn er verschillende manieren waarop je meldingen kunt sluiten:

  • Tik onderaan een melding op Sluit.
  • Veeg een geopende melding naar beneden.
  • Veeg in het overzicht naar links op een melding en tik op het kruisje.
  • Ga in het berichtencentrum helemaal naar boven en tik op Wis alles.

Meer uitleg over het verwijderen van Apple Watch notificaties lees je in onze speciale tip.

Bekijk ook

Notificaties verwijderen op de Apple Watch kan op deze vier manieren

Notificaties op de Apple Watch kun je op meerdere manieren verwijderen. In deze tip leggen we alle manieren voor je uit waarop je meldingen op je Apple Watch kunt sluiten.

Andere tips voor Apple Watch meldingen

We hebben naast dit algemenere overzicht ook nog tips die dieper ingaan op meldingen en je Apple Watch. Bekijk ze hieronder!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!