Instappen in de NS-trein.

OV-route plannen met Google Maps voor iPhone

In Google Maps kun je routes plannen met het openbaar vervoer. Ontdek hier hoe je een OV-route kunt plannen, de vertrektijd kunt wijzigen en de reis toevoegt aan je agenda - met herinnering om op tijd te vertrekken!

OV-route plannen in Google Maps

Voor het plannen van routes met het openbaar vervoer heb je geen 9292-app of treinapps nodig. Je kunt het ook doen vanuit de Google Maps-app, die je waarschijnlijk al op je toestel hebt geïnstalleerd. Google Maps kan op meerdere manieren plannen: auto, openbaar vervoer, voetganger en zelfs op de fiets.

OV-route plannen in Google Maps

We beginnen bij het begin: gewoon een OV-route plannen in Google Maps. Zo werkt het:

  1. Open Google Maps en voer de gewenste bestemming in.
  2. Tik linksonder op de blauwe Route-knop.
  3. Bovenin selecteer je het vervoersmiddel: de OV-route is te herkennen aan een treinicoon.
  4. Wil je niet nu, maar op een later moment reizen? Tik dan bovenin op de tijd en geef je voorkeuren aan.
  5. Je krijgt nu meerdere opties te zien. Tik op een suggestie voor meer details.

OV-route maken in Google Maps

Je ziet in één oogopslag hoe laat je vertrekt, welke vervoersmiddelen je moet nemen (tram en trein bijvoorbeeld) en hoe lang je onderweg bent. Tik op een voorgestelde reissuggestie om verdere details te bekijken. Door op de tijd onder de bestemming te tikken kun je ook eenvoudig checken wanneer je uiterlijk moet vertrekken voor de laatste reismogelijkheid vandaag.

Vervoermiddel kiezen

Reis je liever niet met de bus? Dan kun je dat aangeven bij het plannen van je route. Je tikt hiervoor op het item Opties achter de vertrektijd.

Vervolgens kun je aantikken met welke vervoermiddelen je wilt reizen, bijvoorbeeld alleen de trein. Verder kun je nog wat andere opties kiezen, zoals het minste aantal keren overstappen, het minst ver lopen of een rolstoeltoegaokelijke route. De app kan ook aanvullend vervoer laten zien, zoals taxi en fiets.

OV-reizen in agenda zetten

Je kunt geplande OV-reizen meteen in je agenda laten zetten vanuit Google Maps. Je kunt daarbij kiezen uit toevoegen aan de standaard Agenda-app voor iOS of Google Agenda. Zo doe je dat:

  1. Open een route en tik erop voor alle details (zoals besproken in stap 5 hierboven).
  2. Scrol naar beneden en tik op In Agenda zetten.
  3. Kies nu tussen de ingebouwde Agenda-app of Google’s variant.

Overigens kan Apple Kaarten, de standaard Kaarten-app op de iPhone, ook routes met het OV plannen. Je kunt zelfs routes met andere navigatie-apps mee uitstippelen. Bovendien hoef je geen extra app te downloaden als je gewoon Apple Kaarten wil gebruiken.

Bekijk ook

Ov-routes in Apple Kaarten: route plannen, lijnen volgen en meer

In Apple Kaarten kun je in Nederland, België en andere landen een route plannen via het openbaar vervoer. In deze tip lees je alles over hoe je een ov-route kunt plannen in Apple Maps. Ook lees je hoe je vervoermiddelen instelt en stations als favoriet kunt markeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!