Vijf handige fietsaccessoires voor iPhone, iPad of iPod touch

iCulture zet vijf handige fietsaccessoires en fietsapps voor iPhone en iPad op een rij voor een fietsvakantie of fietstocht.

Fiets vakantiespecial

De gaafste plekken om met je iPhone te ontdekken zijn ook de plekken waar een kwetsbare smartphone de meeste risico’s loopt. Denk aan het beklimmen van bergtoppen, dobberen in een bootje of tijdens een fietstrip of fietsvakantie. Gelukkig zijn er genoeg accessoires voor fietsers die je iPhone beschermen, zodat je toestel geen schade oploopt. Accessoires waarmee gebruikers hun sportprestaties nauwkeurig kunnen bijhouden, zonder zich ooit druk te maken om een druppel regen of een straat met kinderkopjes. iCulture zet in dit artikel de handigste accessoires – grotendeels afkomstig uit de iCulture Shop – voor je op een rij.

Haicom Bike Holder

Haicom Bike HolderDeze stevige houder is geschikt voor mensen die hun iPhone tijdens hun fietsreizen graag bij de hand hebben en niet te veel geld willen uitgeven. Mensen die het liefst met fietsapps werken en die Bluetooth, sensoren of fietscomputers teveel gedoe vinden. Die gewoon graag de de route bekijken, van muziek willen wisselen of zien wanneer dringende berichten binnenkomen. Wie deze fietshouder van €19,95 aanschaft doet er overigens wel goed aan om ook aan een waterbestendige hoes te denken. Dan is je iPhone volledig beschermd, of je nu in Hong Kong of Hoorn op de fiets stapt. In de iCulture shop zijn drie versies van de Haicom Bike Holder te koop: een voor iPhone 4/4S, een voor iPhone 5 en iPhone 5s en een universele houder voor alle telefoons. Iedere houder kost €19,99. Let op: de houder voor de iPhone 4/4S is een ouder model, waar meer klachten over zijn.

Kopen:

LifeProof Case

LifeProof Case Een fietser wordt nu eenmaal af en toe overvallen door regen, opspattend modder en slechte wegen. Als je je iPhone graag tijdens het fietsen gebruikt, bijvoorbeeld om de route te bepalen of je prestaties bij te houden, wil je natuurlijk dat deze tegen alle elementen is beschermd. De LifeProof Case is stof-, water-, sneeuw- en schokbestendig. Hierdoor kun je de iPhone eenvoudig tijdens fietsen en andere outdooractiviteiten gebruiken. De hoes is waterbestendig tot twee meter diepte. Daarnaast kun je case tot twee meter laten vallen zonder dat je iPhone beschadigd raakt. Fietsers kunnen de case los gebruiken, maar ook in een fietshouder klikken of in een sportarmband stoppen. De LifeProof Case is met €79,95 duurder dan de Griffin Survivor Case van €34,95, maar wel een stuk minder lomp. Bovendien is de Survivor Case volgens gebruikers zeer lastig van het toestel te verwijderen. De hoes van LifeProof is beschikbaar in zwart en wit en in een versie voor de iPhone 4/iPhone 4S en een voor iPhone 5 en iPhone 5s.

Kopen:

Wahoo Blue SC Speed and Cadence Sensor

Wahoo Blue SC Wahoo heeft een Bluetooth 4.0 sensor voor de fiets uitgebracht die je op de iPhone kunt aflezen. Je bevestigt de sensor aan het frame van de fiets en met een magneet aan je wiel en trapper. De sensor houdt je fietssnelheid en het aantal omwentelingen bij en berekent de afgelegde afstand. Vervolgens kan de sensor realtime alle gegevens naar fietsapps zoals Strava en Cyclemeter sturen. In die apps kun je snelheid, trapfrequentie, locatie, tijd, tempo, afgelegde route, verbrande calorieën en meer aflezen. Verder zie je totalen per week, maand en jaar en de totalen over de hele levensduur van de fiets. In de Wahoo Blue SC zit een goedkoop verwisselbaar batterijtje dat twee jaar meegaat. Het gebruik van een Bluetooth-sensor is een stuk energiezuiniger dan fietsapps en -accessoires die de gps-verbinding gebruiken. Ook zonder verbinding met de iPhone meet de sensor alle gegevens. De Bluetooth-sensor kost €59,95 en kan zo nodig nog worden aangevuld met een iPhone-fietshouder en een
waterbestendig hoesje. De sensor is geschikt voor iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 4S, iPod touch 5de generatie en iPad mini en iPad 3e generatie of hoger.

Kopen: Wahoo Blue SC Speed and Cadence Sensor (€59,99)

Wahoo ANT+ ontvanger & fietshouder

Wahoo ANT plus houderDe Wahoo ANT+ hangt ergens tussen de eerder genoemde Wahoo Blue SC en iBike GPS Bike computer in. Dit accessoire is ook bedoeld als persoonlijke fietsassistent of -computer, maar werkt niet met Bluetooth of gps. Met de Wahoo-fietshouder plaats je de iPhone in de houder en monteer je het geheel aan je fietsstuur. De houder heeft een ANT+-ontvanger waarmee hij draadloos informatie van je hartslag-, snelheids- en cadanssensor ontvangt en naar je iPhone zendt. Met een fietsapp kun je vervolgens de door jouw gewenste data in realtime bijhouden en opslaan. De Wahoo-fietshouder is dus onderdeel van een pakket en meet alleen sportprestaties als je ook de bijbehorende sensoren met ANT+-ondersteuning koopt. ANT+ is vergelijkbaar met Bluetooth, maar maakt gebruik van andere radiofrequenties. Een ANT+-apparaat kan dus niet aan een Bluetooth-apparaat worden gekoppeld. De losse ANT+-ontvanger – dus zonder houder – kost €89,95. De ANT+-ontvanger en fietshouder zijn niet beschikbaar voor iPhone 5 en iPhone 5s.

Kopen: Wahoo Fitness ANT+ en fietshouder (€99,99)

Belkin Sport-Fit sportarmband

Belkin Sport-FitWe steken tijdens het fietsen liever geen iPhone in onze broekzak. Door je vele beenbewegingen bevindt de iPhone zich niet bepaald in een handige positie – al helemaal niet als je oordoppen hebt aangesloten waarbij de kabel wordt dubbelgevouwen. Gelukkig kun je met de juiste armband je iPhone gewoon om je arm binden. Dat doe je met bijvoorbeeld de Belkin Sport-Fit. Deze iPhone-houder zorgt ervoor dat je scherm om je bovenarm blijft hangen, waarbij mogelijk zweet wordt buitengehouden.

Kopen: Belkin Sport-Fit (€24,99)

Andere accessoires voor bij het fietsen

  • Jomi flessenring – Jomi ontwikkelt flessenringen en -hoezen die handig zijn bij het sporten. Ze geven via Bluetooth 4.0 door wanneer het tijd is om water te drinken en sturen je drinkgegevens naar je iPhone of iPad.
  • Wahoo Neoprene Armband (€34,99). – Deze waterdichte sportband is speciaal geschikt in combinatie met een ANT+-ontvanger. De sportbandband heeft een uitsparing in de iPhone-hoes, waardoor de iPhone ook met een ANT+-ontvanger in de neopreen armband past. De armband is geschikt voor de iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S en iPhone 5.
  • Tunebug Shake (vanaf 75 dollar op Amazon) – Tijdens het fietsen kan het gevaarlijk zijn om oordopjes in te hebben, omdat je niet goed hoort wat er rondom je gebeurt. Tunebug Shake maakt van jouw fietshelm een surround-luidspreker. Je bevestigt de Shake op een fietshelm, et voilà: je hoor alles om je heen, maar kunt toch muziek luisteren.

Op zoek naar handige fietsapps? Lees ons artikel: Applijst: iPhone-apps bij het fietsen

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 21 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: iStockphoto/© YanLev

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Accessoires
Onderwerpen fietsen, vakantiespecial, wahoo
Devices iPad, iPhone, iPod