Apple-producten

Fabrieksinstellingen voor je Apple-producten

Zet je Apple-producten terug naar fabrieksinstellingen met deze tips! Of je apparaat nu is vastgelopen, of dat je het product wilt doorgeven aan iemand anders: met een factory reset voelt je Apple-apparaat weer als nieuw!

Alles over de fabrieksinstellingen van je Apple-product

Er gaat wel eens iets mis met je Apple-producten. Een apparaat werkt niet goed of je wilt met een schone installatie beginnen. Hoe kun je dan teruggaan naar de fabrieksinstellingen, oftewel een factory reset? In dit artikel wijzen we je op weg naar de verschillende uitlegartikelen die we hebben gemaakt over de fabrieksinstellingen. Of het nu een HomePod of een setje AirPods is.

Wat zijn fabrieksinstellingen?

Bij het teruggaan naar fabrieksinstellingen wordt de complete inhoud van je Apple-apparaat gewist, dus alle inhoud en instellingen. Het toestel is daarna weer precies zoals je het ooit uit de doos haalde. Behalve natuurlijk de eventuele krasjes op de behuizing. Na het wissen kun je weer met een schone installatie beginnen.

iPad Pro doos

Waarom fabrieksinstellingen?

Er zijn twee redenen waarom je je apparaat naar fabrieksinstellingen zou willen terugzetten. Ten eerste omdat je tegen allerlei problemen aanloopt: je toestel wordt erg heet, reageert traag of kampt met een onverklaarbaar probleem waar je maar niet uit komt. Je zou wat apps kunnen wissen, je iPhone resetten of je Mac herstarten, maar dat lost het niet altijd op.

Soms zit er niets anders op dan het apparaat volledig te wissen en met een schone (iPhone) installatie te beginnen om definitief van je probleem af te komen.

iPhone terugzetten
De iPhone is het apparaat dat je het meest intensief gebruikt. Je bent constant bezig met het installeren van nieuwe apps en het uploaden van foto’s. Geen wonder dat op een gegeven moment je iPhone wat trager wordt en wat kuren gaat vertonen of dat je op een gegeven moment een nieuwe iPhone wilt. In beide gevallen wil je de iPhone fabrieksinstellingen terugzetten.

iPad terugzetten
Een iPad gaat lange tijd mee. Vaak geven mensen hun iPad door aan een familielid, maar een iPad tweedehands doorverkopen kan natuurlijk ook. Hoe dan ook: je wilt niet dat de nieuwe eigenaar jouw data te zien krijgt, dus de iPad fabrieksinstellingen terugzetten is een must.

Mac terugzetten
Ook bij een MacBook of iMac kunnen er meerdere redenen zijn om de Mac fabrieksinstellingen terug te zetten. Bijvoorbeeld omdat de computer traag is geworden, vreemd reageert of omdat je het apparaat op Marktplaats wilt zetten. In al deze gevallen wil je je Mac wissen zodat er geen vertrouwelijke gegevens meer op staan.

Apple TV terugzetten
De Apple TV heeft weinig opslagruimte voor persoonlijke data, maar toch kan het zin hebben om de instellingen te wissen en de Apple TV fabrieksinstellingen terug te zetten. Daarna kun je beginnen aan een schone installatie, die bij de Apple TV een fluitje van een cent is.

HomePod terugzetten
De HomePod heeft ook geen interne opslag; vandaar dat we in onderstaande tip zowel het resetten als de HomePod fabrieksinstellingen bespreken. Zo kun je een HomePod wissen en aan iemand anders geven, of mogelijke problemen met de speaker oplossen.

AirPods terugzetten
Heb je een setje AirPods dat niet helemaal goed werkt, dan is resetten van de AirPods een goed idee. Het is misschien wat overdreven om te spreken over de AirPods fabrieksinstellingen, maar wil je je oortjes weer terug brengen naar de oorspronkelijke staat zoals ze uit de doos kwamen, dan kan dat!

Apple Watch terugzetten
Wil je je Apple Watch aan iemand anders geven, dan hebben we daarvoor de tip Apple Watch loskoppelen. Dit zorgt er meteen voor dat alle inhoud wordt gewist. Ondervind je problemen met de smartwatch, dan kan de Apple Watch herstarten helpen om het op te lossen.

Mis je nog een Apple-product waarvan je de fabrieksinstellingen zou willen weten? Laat dit dan weten via onderstaande contactlink!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2021
Categorie Basisfuncties
Onderwerp fabriek
Devices AirPods, Apple TV, HomePod, iPad, iPhone
Software iOS, macOS, tvOS, watchOS