Typen op iPhone-toetsenbord met autocorrectie

6 tips om sneller te typen op het iPad- en iPhone-toetsenbord

Typen op het schermtoetsenbord van de iPhone gaat nog sneller met deze 6 tips, waarmee je teksten leert intikken als een pro. Zo is er meer ruimte met het liggende toetsenbord en kun je woorden automatisch laten vervangen.

Typen op het QuickType schermtoetsenbord van de iPhone is bij hele langere teksten niet altijd prettig. De toetsen zijn behoorlijk klein en ze zitten dicht bij elkaar. Daardoor maak je sneller tikfouten. Flink oefenen helpt, maar er zijn ook een aantal slimmigheidjes waarmee je sneller kunt typen op je iPhone en minder fouten maakt. In dit artikel vind je 6 tips en trucs.

Tip 1: Gebruik trefwoorden voor sneller typen

Typen met trefwoorden helpt je om bepaalde veelvoorkomende woorden sneller in te tikken. Stel dat je de achternaam Chwieszczenik of Sooriyaarachchi vaak moet intikken. Je kunt daar dan de afkortingen ‘chwies’ of ‘soori’ voor instellen via de trefwoordenfunctie in iOS. Je hoeft dan slechts een paar letters te typen en iOS zet ze automatisch om naar de complete naam. Zo kun je veel sneller typen. Hetzelfde geldt overigens voor speciale symbolen, zoals wanneer je het Apple-logo wil typen.

Trefwoorden op het iPhone toetsenbord gebruiken

Je kunt ook afkortingen instellen voor veel gebruikte uitdrukkingen zoals ‘Met vriendelijke groeten’ of ‘in plaats van’. Kies een trefwoord of lettercombinatie die niet zo vaak voorkomt zoals ‘mvg’ of ‘izjz’. Een gangbaar trefwoord als ‘met’ is minder geschikt. Telkens wanneer je ‘met’ intikt zal iOS het automatisch omzetten naar de groet ‘Met vriendelijke groeten’.

Vul je vaak je e-mailadres in, maar is het een hele lange? Dan kun je daar ook een afkorting voor maken zoals ‘werkmail’ of je verwerkt je bedrijfsnaam erin, zoals ‘iCulturemail’.

Bekijk ook

Tekstvervanging: zo kun je sneller typen op iPhone, iPad en Mac

Met Tekstvervanging kun je supersnel moeilijke woorden en lange zinnen intikken op de iPhone, iPad en Mac. Ook handig voor je IBAN, KvK- of BTW-nummer!

Tip 2: Sneller typen met een alternatief toetsenbord

Niet iedereen weet dit, maar je hebt ook de mogelijkheid om alternatieve toetsenborden te gebruiken. Die werken soms handiger en sneller dan het standaard toetsenbord dat Apple in iOS heeft ingebouwd. Je downloadt een alternatieve toetsenbord-app via de App Store. Ze zijn niet allemaal even goed, maar je kunt een toetsenbord altijd weer verwijderen als je toch niet tevreden bent.

In het artikel beste toetsenbord-apps voor iPhone en iPad hebben we een aantal toetsenbord-apps voor je op een rij gezet. Je kunt ook direct voor Gboard gaan; onze aanrader voor een alternatief toetsenbord.

Bekijk ook

Dit zijn de beste toetsenbord-apps voor iPhone en iPad

Je zit niet vast aan het standaard toetsenbord op de iPhone of iPad. Er zijn talloze alternatieve toetsenborden die het helemaal anders aanpakken en in dit overzicht vind je de beste.

Tip 3: Sneller typen op een groter toetsenbord

Door je iPhone een kwartslag te draaien, wordt het toetsenbord over de liggende breedte van het scherm uitgesmeerd. De toetsen zijn daardoor iets groter. Op grotere toestellen zijn sommige apps aangepast voor beter gebruik in de horizontale stand.

De iPhone heeft bovendien een stand genaamd Weergavezoom. Als je de liggende weergave gebruikt in combinatie met Weergavezoom, zijn de toetsen ook iets groter. Je stelt het in via Weergavezoom in de instellingen.

Bekijk ook

Weergavezoom op iPhone en iPad: pas de resolutie aan voor grotere (of kleinere) tekst

Met Weergavezoom op de iPhone en iPad bepaal je zelf hoe groot alles op het scherm weergegeven wordt. Kies je voor de ingezoomde weergave, dan worden apps, tekst en knoppen allemaal groter weergegeven. Wat zijn precies de consequenties als je het scherm zo instelt en hoe doe je dat precies?

Tip 4: Sneller typen met QuickType

Het QuickType-toetsenbord geeft voorspellende suggesties als je teksten aan het intikken bent. Je kunt ook de namen van emoji intikken, zoals ‘kreeft’. De kreeft-emoji komt dan als suggestie tevoorschijn, zodat je niet meer hoeft te zoeken tussen de gigantische hoeveelheid emoji.

QuickType woordsuggesties

Standaard staat deze functie aan. Om QuickType in te schakelen ga je naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. Zet daarna de schakelaar bij Suggesties aan. Je zult tijdens het typen nu een extra balk zien met woordsuggesties.

Tip 5: Gebruik QuickPath (Swipe) en veeg je woorden bij elkaar

Ook handig is het QuickPath-toetsenbord. Dat is ingebouwd in het gewone toetsenbord van je iPhone. Het zorgt ervoor dat je met je vinger over je toetsenbord kunt vegen om woorden te maken. Leg je vinger op de eerste letter, ga vervolgens alle letters van het woord in een doorlopende beweging af en haal je vinger van het scherm bij de laatste letter. Meestal gaat dit goed en het vereist wat gewenning. Is het woord niet goed? Dan haal je het met 1 druk op de knop weg via de backspace-toets.

Bekijk ook

Het QuickPath veegtoetsenbord op iPhone en iPad in het Nederlands gebruiken: zo werkt het

QuickPath is het veegtoetsenbord voor de iPhone en iPad. Met QuickPath kun je over het scherm vegen om woorden te maken. Sinds iOS 15 werkt QuickPath ook in het Nederlands! Hoe werkt het veegtoetsenbord? Wij leggen het je uit.

Tip 6: Sneller typen met een extern toetsenbord

Moet je grote hoeveelheden tekst typen, dan is het wel zo prettig om dat op een extern toetsenbord te doen. Er zijn diverse toetsenborden, waaronder het Magic Keyboard van Apple zelf. In onze tip lees je hoe je je Bluetooth-toetsenbord koppelt met de iPhone of iPad.

Heb je een iPad met Smart Connector? Dan kun je deze uiteraard ook gebruiken om je toetsenbord mee te koppelen, mits het een ondersteund model is. Je leest alles over de Smart Connector op de iPad in onze aparte gids.

Bekijk ook

Smart Keyboard (Folio) voor iPad: alles over Apple's toetsenbordhoes

Het Smart Keyboard is een toetsenbord en beschermhoes in één en is speciaal gemaakt voor bepaalde iPads. Hoe werkt het precies en wat kan je ermee? Wat kost een Smart Keyboard en voor welke modellen zijn ze geschikt? Je leest het hier.

Bonustip: Sneller typen met slimme trucs

Er zijn nog meer handige tips om sneller tekst in te voeren op het toetsenbord. Zo kun je met onderstaande tip supersnel punten en komma’s intikken. Ook kun je snel wisselen tussen het cijfer- en lettertoetsenborden voer je domeinnamen met .com, .edu en .org veel sneller in door je vinger even op de toets te laten rusten. En wist je dat de iPhone ook een eenhandig toetsenbord heeft?

Bekijk ook

Sneller punten, komma's en hoofdletters typen op iPhone- en iPad-toetsenbord

Het intikken van punten en en hoofdletters op het iOS-toetsenbord kan omslachtig zijn, omdat je steeds van het QWERTY- naar het numerieke toetsenbord moet omschakelen. Maar het kan sneller!