Toetsenbord: sneller typen op iPhone en iPad

Sneller typen op het iPad- en iPhone-toetsenbord [5 tips]

Typen op het schermtoetsenbord van de iPhone gaat nog sneller met deze 5 tips, waarmee je teksten leert intikken als een pro. Zo is er meer ruimte met het liggende toetsenbord en kun je woorden automatisch laten vervangen.

Typen op het QuickType schermtoetsenbord van de iPhone is bij langere teksten niet altijd prettig. De toetsen zijn behoorlijk klein en ze zitten dicht bij elkaar. Daardoor maak je sneller tikfouten. Flink oefenen helpt, maar er zijn ook een aantal slimmigheidjes waarmee je sneller kunt typen op het iPhone-toetsenbord en minder fouten maakt. In dit artikel vind je 5 tips en trucs.

Toetsenbord: sneller typen op iPhone en iPad

Tip 1: Gebruik trefwoorden voor sneller typen

Typen met trefwoorden helpt je om bepaalde veelvoorkomende woorden sneller in te tikken. Stel dat je de achternaam Chwieszczenik of Sooriyaarachchi vaak moet intikken. Je kunt daar dan de afkortingen ‘chwies’ of ‘soori’ voor instellen via de trefwoordenfunctie in iOS. Je hoeft dan slechts een paar letters te typen en iOS zet ze automatisch om naar de complete naam. Zo kun je veel sneller typen.

sneller typen met trefwoorden

Je kunt ook afkortingen instellen voor veel gebruikte uitdrukkingen zoals ‘Met vriendelijke groeten’ of ‘Ik zie je zo’. Kies een trefwoord of lettercombinatie die niet zo vaak voorkomt zoals ‘mvg’ of ‘izjz’. Een gangbaar trefwoord als ‘met’ is minder geschikt. Telkens wanneer je ‘met’ intikt zal iOS het automatisch omzetten naar de groet ‘Met vriendelijke groeten’. Dat wil je niet.

Zoek je een app waarmee je het typen met trefwoorden nog verder kunt automatiseren? Dan heb je een app zoals TextExpander nodig of een van de vele TextExpander-alternatieven.

Tip 2: Sneller typen met een alternatief toetsenbord

Sinds iOS 8 heb je de mogelijkheid om alternatieve toetsenborden te gebruiken. Die werken vaak handiger en sneller dan het standaard toetsenbord dat Apple in iOS heeft ingebouwd. Je downloadt een alternatieve toetsenbord-app via de App Store.

swype-toetsenbord

In het artikel beste toetsenbord-apps voor iPhone en iPad hebben we een aantal toetsenbord-apps voor je op een rij gezet.

Tip 3: Sneller typen op een groter toetsenbord

Door je iPhone een kwart slag te kantelen, wordt het toetsenbord over de liggende breedte van het scherm uitgesmeerd. De toetsen zijn daardoor iets groter. Op iOS 10 krijg je dan soms ook wat extra knoppen, bijvoorbeeld op de Plus-modellen. Vanaf iOS 11 is dat niet meer het geval, maar je kunt alsnog profiteren van grotere toetsen.

De grotere iPhones vanaf de iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben bovendien een stand genaamd Weergavezoom. Als je de liggende weergave gebruikt in combinatie met Weergavezoom, zijn de toetsen ook iets groter.

Dit is de normale weergave:

Liggend toetsenbord op de iPhone Plus-modellen.

En dit is de iets ingezoomde weergave, waarbij je iets grotere knoppen hebt:

Liggend toetsenbord op de iPhone Plus-modellen met Weergavezoom.

Je stelt het in via Weergavezoom in de instellingen. Hieronder lees je daar meer over.

Tip 4: Sneller typen met QuickType

Het QuickType-toetsenbord geeft voorspellende suggesties als je teksten aan het intikken bent. Helaas is het nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar het komt goed van pas bij het typen van Engelse teksten.

Om QuickType in te schakelen ga je naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. Zet daarna de schakelaar bij Suggesties aan. Je zult tijdens het typen met het Engelse toetsenbord nu een extra balk zien met woordsuggesties.

quicktype-iphone

Tip 5: Sneller typen met een extern toetsenbord

Moet je grote hoeveelheden tekst typen, dan is het wel zo prettig om dat op een Bluetooth-toetsenbordje te doen. Er zijn diverse toetsenborden, waaronder het Magic Keyboard van Apple zelf. Onderstaande tip legt uit hoe je je Bluetooth-toetsenbord koppelt met de iPhone of iPad.

Bonustip: Sneller typen met slimme trucs

Er zijn nog meer handige tips om sneller tekst in te voeren op het toetsenbord. Zo kun je met onderstaande tip supersnel punten en komma’s intikken. Ook kun je snel wisselen tussen het cijfer- en lettertoetsenborden voer je domeinnamen met .com, .edu en .org veel sneller in door je vinger even op de toets te laten rusten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen toetsenbord, typen