Mountainbiken iPhone apps

De beste iPhone-apps voor fietsvakanties, mountainbiken en recreatief fietsen

Mooie routes voor je vrije tijd

Fietsvakantie? Of je nou gaat mountainbiken, wielrennen of rustig wil fietsen in Frankrijk: iCulture zet de beste iPhone-apps voor recreatieve fietser op een rij. We hebben apps voor als je mooie fietstochten wilt maken en als je je fietsprestaties wilt vastleggen met een app.

Fietsvakantie-apps voor mooie tochtjes

Of je nu gaat mountainbiken of wielrennen of recreatief fietsen: in deze lijst vind je de beste iPhone- en iPad-apps voor mensen die op de pedalen willen klimmen. Leg je fietsprestaties vast, vind fietsroutes en zorg ervoor dat je fietsvakantie een succes wordt. Ga je liever met de Apple Watch fietsen? Dan hebben we ook een lijst met de beste fietsapps voor de Apple Watch! Zoek je een routeplanner om in de stad zo snel mogelijk op je bestemming te komen, dan kun je het beste onze lijst met fietsnavigatie-apps raadplegen!

Fietstochten met apps

Er zijn talloze apps die je kunt gebruiken tijdens het fietsen. Sommige zijn bedoeld om leuke fietsroutes te vinden, voor als je recreatief wilt gaan fietsen in een bepaald gebied. Daarbij fiets je in Nederland vaak van knooppunt naar knooppunt. Er zijn ook apps met algemene kaarten, waarmee je kunt zien in welke gebieden je kunt fietsen. Tenslotte zijn er ook nog apps om je fietsprestaties vast te leggen, als je het fietsen, mountainbiken of wielrennen vooral als sport beoefend. Deze lijst bevat voor elk wat wils, maar is vooral gericht op de recreatieve fietser die graag erop uit trekt voor een fietstocht. Voor een deel van deze apps heb je mobiel internet in het buitenland nodig.

Maak je graag toertochten op de fiets, dan zou je ook eens kunnen kijken naar apparaatjes voor fietsnavigatie zoals de Mio Cyclo (ca. €200-300) en de Garmin Edge fietscomputers met routeplanner (ca. 400-600). Om te zorgen dat je fiets niet uit je hand glipt monteer je het beste een fietshouder voor aan je stuur (zoals deze).

Mountainbiken iPhone apps

Strava Cycling

Voor de sportieve fietser is er geen betere stok achter de deur dan Strava Cycling. De app beschikt over een levendige community, met allerlei fietsuitdagingen die zijn gekoppeld aan een online leaderboard met de snelste tijden. Je kan de de recente prestaties van vrienden volgen in Strava en je eigen geschiedenis terugkijken op de kaart. Tijdens het fietsen zie je een dashboard met locatie, snelheid, piek en gemiddelde, maar leg je ook je route met GPS vast. En bovendien kan je elke tocht onderdeel maken van een groter geheel: een afgesproken uitdaging tussen jou en vrienden of zelfs een internationale uitdaging van Strava om zo snel mogelijk een bepaald kilometeraantal af te leggen. Tegen betaling van een Pro-abonnement selecteert Strava fietsers en renners van gelijk niveau voor je en kan je ook met segmenten binnen langere routes werken. Ook als je op fietsvakantie gaat, is de app nog handig om mooie routes te vinden.

Maps 3D

Maps 3D haalt haar gegevens van OpenCycle Map: wereldwijde kaarten waarin allerlei fietsroutes en knooppunten worden weergegeven. Je drukt ergens lang op de kaart, zet een pinnetje neer en plant een route. Het is een van de weinige apps die hoogteverschillen in de route aangeeft en een 3D-weergave biedt. De kaarten zijn wat rommelig door alle informatie erop en je kan soms net niet ver genoeg in- of uitzoomen, maar je kan grote gebieden downloaden voor offline gebruik zodat je niet verdwaalt als je buiten het bereik van het gsm-netwerk komt. Je kan routes opnemen, exporteren en openen in andere kaarten-apps. Daarnaast heeft Maps 3D een kilometerteller aan boord. De volledige versie laat je ten opzichte van de gratis versie routes plannen, grotere kaarten downloaden en meer waypoints aanleggen. Dat is de variant die we van harte aanbevelen.

Komoot

Deze van oorsprong Duitse app is er ook in het Nederlands en is prima te gebruiken voor het plannen van je wandel-, fiets- en mountainbike-avonturen. Het werkt ook offline. De eerste regio die je downloadt is gratis en voor de andere zul je moeten betalen. Bij Komoot maakt het niet uit of je op asfalt of op zandpaadjes gaat rijden. Je kunt tot in detail je uitstapje plannen en daarbij rekening houden met ondergrond, moeilijkheidsgraad, afstand en hoogteverschillen. Met gesproken navigatie weet je precies wanneer je moet afslaan om de route te blijven volgen. Je slaat de topografische kaarten offline op, zodat je ook zonder internetverbinding kunt fietsen. Na afloop deel je je ritten met foto’s, tips en hoogtepunten, waarbij je zelf bepaalt of je het privé houdt of met anderen deelt. Statusbalken laten zien hoe ver je al bent.

OsmAnd

Deze app maakt gebruik van Open Street Maps en is geschikt voor wandelen en fietsen. De kaarten worden continu bijgewerkt en zijn ook offline te downloaden, zodat je zonder internetverbinding kunt fietsen. Je kunt GPX-routes uploaden en vervolgens navigeren aan de hand van de kaart. De route wordt automatisch aangepast als je van de route afwijkt. Je krijgt Nederlandse stembegeleiding tijdens het fietsen. Je kunt extra functies aanschaffen via een in-app aankoop zoals het weergeven van hoogtelijnen.

BikeGPX

Met BikeGPX kun je GPX-bestanden importeren of inlezen van andere diensten zoals Strava, RideWithGPS, Dropbox en Garmin Connect. Deze app is ook erg geschikt voor fietsnavigatie als je een bepaalde route wilt rijden. De app is makkelijk in gebruik en heeft ook oog voor veiligheid: je krijgt een waarschuwing als je tijdens het fietsen de app wilt bedienen.

Ride with GPS

Een gebruiksvriendelijke app die ook geschikt is om data van je fietscomputer in te lezen, mits deze met Bluetooth of ANT+ werkt. Zo kun je cadans, hartslag en vermogen makkelijk met elkaar in verband brengen. Ride with GPS maakt gebruik van Open Street Maps-kaarten, die je ook offline kunt gebruiken als je ze vooraf downloadt. Je kunt GPX-bestanden uploaden en daarna (tegen betaling) met stembegeleiding gaan fietsen. Zo weet je meteen wanneer je moet afslaan. Er zitten nog wat extra’s in zoals het uploaden van foto’s tijdens de rit en delen van je ritten via sociale media. Gebruik van de ‘fietscomputer in een app’ kost een paar euro per maand.

MTBroutes

Om door de natuur te zwoegen met de mountainbike hoef je de landsgrenzen niet over. De website MTBroutes heeft een degelijke iPhone-app waarmee je meer dan 150 mountainbikeroutes kan raadplegen. Veel filtermogelijkheden zijn er niet, maar je kan de routes wel sorteren op provincie zodat je niet meteen naar Noord-Brabant wordt gewezen vanuit Flevoland. Je ziet elke route op de kaart en leest algemene informatie over de uitdagingen, zoals mogelijke startpunten en de lengte van de rit.

Bikemap

Op zoek naar een langere route? Dan biedt Bikemap.net uitkomst. De iPhone-app van de gelijknamige website kent een levendige community en dat uit zich in allerlei fietsroutes om je heen. En dan niet alleen het vaste zondagavondtochtje, maar ook complete wielerraces die zijn vastgeleged met Bikemap. Je kan zoeken op plaatsen in de buurt of een specifieke plaats en hebt de keuze uit alle routes of alleen hooggewaardeerde routes, fietsroutes voor gezelligheidsfietsers, racefietsers en mountainbikes. De hoeveelheid routes is erg indrukwekkend, maar wij merkten wel één nadeel: de kaart is niet automatisch georiënteerd in de richting die je dient te fietsen. Dat kan net even wat handiger.

Runtastic Road Bike/ Mountain Bike Pro GPS

De bekende fitness-apps zoals Runtastic, Runkeeper en Endomondo kunnen eigenlijk allemaal wel overweg met fietsen. Maar Runtastic heeft ook nog aparte apps, afgestemd op twee soorten fietsers: wielrenners en mountainbikers. Ze zijn technisch vrijwel hetzelfde als de algemene Runtastic-app, maar met net wat handige extra’s zoals een uitgebreid dashboard met je prestaties als snelheid, gemiddelde en afstand. Ook wordt de route op de kaart vastgelegd. De Pro-versies zijn overladen met nuttige functies. Zo kan je routes van andere gebruikers zoeken of uitzoomen op een kaart om een stuk offline op te slaan. Daarmee kan je een aardig gebied bestrijken. Tijdens het fietsen heb je snelknoppen voor het bedienen van de muziek op je iPhone, kan je een foto nemen en luister je naar gesproken ondersteuning.

Topo GPS Nederland

Deze app gebruikt gedetailleerde kaarten van Open Street Maps die automatisch bijgewerkt worden, aangevuld met topografische kaarten en kadasterkaarten. Ideaal als je in bossen en over de hei wilt fietsen. Je ziet ook hoogtelijnen in de wat meer heuvelachtige gebieden, wat de kaart wel iets minder overzichtelijk maakt. Je kunt GPS-bestanden uploaden en offline opslaan, zodat de app wat zuiniger met je batterij omgaat. De gratis versie van de app bevat alleen Nederlandse kaarten; wil je in het buitenland fietsen dan zul je de kaarten apart moeten aanschaffen.

Andere fietsapps

 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Zelf routes maken met start- en eindpunt. De app berekent vervolgens de snelste route. Daarnaast kun je routes van andere gebruikers downloaden en onderweg zie je welke voorzieningen er zijn. Minder geschikt voor in de stad.
 • Fietsknoop dé handige fietsapp (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Bedoeld om fietsroutes te rijden op basis van het Nederlandse fietsknooppunten-netwerk. De audiofunctie helpt je daarbij op weg, aangevuld met beschrijvingen van oplaadpunten voor elektrische fietsen, horeca en meer. Je kunt ook groepen maken en routes delen met anderen. Beperkt aantal routes.
 • Naviki (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 9.0+) - Plan je route op naviki.org en zet het over naar de app.
 • Fietsnetwerk - Fiets app (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Nederlandstalige app waarmee je fietsroutes kunt vinden. Zoek een fietsroute bij jou in de buurt of kies op basis van gewenste afstand.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Zeer uitgebreide app waarbij de functionaliteit voorop staat. Je kunt kaarten vooraf laden voor offline gebruik. Ook kun je .gpx-routes in de app laden, zodat je ze op de fiets kunt volgen. Als je de draadloze functies van je iPhone uit zet kun je urenlang fietsen, zonder dat de batterij leeg gaat.
 • route.nl (gratis, iPhone + IAP, iOS 10.0+) - Nieuwe speler onder de Nederlandse fietsroute-apps is simpel in bediening en goed. Bestrijkt Nederland, Vlaanderen en grensgebied van Duitsland.
 • ANWB Eropuit (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Verplicht om toch even te noemen als je binnen de landsgrenzen toeristisch wil fietsen.
 • Sports Tracker for All Sports (gratis, iPhone/ Watch, iOS 12.0+) - Zie statistieken en je locatie tijdens en na het sporten en leg ze af tegen records. Uitgebreide sport-app voor onder andere fietsen, met instelling dat hij afkapt als je onder een bepaalde snelheid zit.
 • Cyclemeter - Cycling & Running (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 11.0+) - Als fietsstatistieken je niet uitgebreid genoeg kunnen. Met talloze in-app aankopen voor extra stembegeleiding, je trainingen op een kalender en uitgebreide exportmogelijkheid van alle statistieken.
 • Routeplanner (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Routeplanner van de Fietsersbond, kan ook worden gebruikt voor het plannen van fietstochtjes.

Ga je liever met de Apple Watch fietsen? Dan hebben we ook een lijst met de beste fietsapps voor de Apple Watch! Zoek je een routeplanner om in de stad zo snel mogelijk op je bestemming te komen, dan kun je het beste onze lijst met fietsnavigatie-apps raadplegen!

Suggesties van lezers
Deze app(s) werden voorgesteld door lezers:

 • MapOut (€5,49, iPhone/iPad, iOS 7.1+) - Offline kaart met wereldwijde dekking, vergelijkbaar met een papieren kaart. Makkelijke weergave van het terrein, ook op plekken waar geen internet is.
 • ViewRanger (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 11.0+) - Online en offline te gebruiken met gedetailleerde kaarten, vrijwel wereldwijd. Werkt met Apple Watch en Apple Gezondheid.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op mei 2018. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via de link onderaan dit artikel.

Openingsfoto: Pierce Martin/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2020
Categorie Apps
Onderwerpen fietsen, vakantie, vakantiespecial, wielrennen
Device iPhone
Software iOS