Mountainbiken iPhone apps

Beste apps voor mountainbiken en fietsvakanties op iPhone en iPad

Fietsvakantie? Of je nou gaat mountainbiken, wielrennen of rustig wil fietsen in Frankrijk of elders: iCulture zet de beste iPhone-apps op rij.

Of je nu gaat fietsen, mountainbiken of wielrennen: in deze lijst vind je de beste iPhone- en iPad-apps voor mensen die op de pedalen willen klimmen. Leg je fietsprestaties vast, vind fietsroutes en zorg ervoor dat je fietsvakantie een succes wordt. Ga je liever met de Apple Watch fietsen? Dan hebben we ook een lijst met de beste fietsapps voor de Apple Watch!

Fietsen met apps

Er zijn talloze apps die je kunt gebruiken tijdens het fietsen. Sommige zijn bedoeld om leuke fietsroutes te vinden, voor als je recreatief wilt gaan fietsen in een bepaald gebied. Daarbij fiets je in Nederland vaak van knooppunt naar knooppunt. Er zijn ook apps met algemene kaarten, waarmee je kunt zien in welke gebieden je kunt fietsen. Tenslotte zijn er ook nog apps om je fietsprestaties vast te leggen, als je het fietsen, mountainbiken of wielrennen vooral als sport beoefend. Voor een deel van deze apps heb je mobiel internet in het buitenland nodig.

Mountainbiken iPhone apps

iCulture adviseert: Strava Cycling

Fiets-apps Strava Cycling iPhoneVoor de sportieve fietser is er geen betere stok achter de deur om nog even door te zetten dan Strava Cycling. In korte tijd is de dienst dankzij de mobiele apps misschien wel het meest levendige netwerk van sportfietsers geworden. Ook als je alleen op fietsvakantie gaat, is de app nog handig. Je ziet niet zozeer hele routes, maar korte tijdsuitdagingen op de kaart staan die allemaal zijn gekoppeld aan een online leaderboard met snelste tijden. Je kan de recente prestaties van vrienden volgen in de applicatie en je eigen geschiedenis terugkijken op kaart. Tijdens het fietsen zie je niet alleen een dashboard met locatie, snelheid, piek en gemiddelde, maar leg je ook je route op GPS vast. En bovendien kan je elke tocht onderdeel maken van een groter geheel: een afgesproken uitdaging tussen jou en vrienden of zelfs een internationale uitdaging van Strava om zo snel mogelijk een bepaald kilometeraantal af te leggen. Tegen betaling van een Pro-abonnement van 54,99 euro per jaar, selecteert Strava fietsers en renners van gelijk niveau voor je en kan je ook met segmenten binnen langere routes werken.

Meer lezen over Strava voor iPhone.

Maps 3D

Fiets-apps iPhone Maps 3DMaps 3D haalt haar gegevens van OpenCycle Map: wereldwijde kaarten waarin allerlei fietsroutes en knooppunten worden weergegeven. Je drukt ergens lang op de kaart, zet een pinnetje neer en plant een route. Het is de enige app die hoogteverschillen in de route aangeeft en een 3D-weergave biedt. De kaarten zijn wat rommelig door alle informatie erop en je kan soms net niet ver genoeg in- of uitzoomen, maar je kan grote gebieden downloaden voor offline gebruik zodat je in het buitenland geen internet hoeft te gebruiken. Je kan routes opnemen, exporteren en openen in andere kaarten-apps. Daarnaast heeft hij een kilometerteller aan boord. De volledige versie laat je ten opzichte van de gratis versie routes plannen, oneindig en grotere kaarten downloaden voor gebruik in het buitenland en meer waypoints aanleggen. Dat is de variant die we van harte aanbevelen.
Lees meer over Maps 3D voor iPhone.

MTBroutes

MTBroutes iPhone kaartOm door de natuur te zwoegen met de mountainbike hoef je de landsgrenzen niet over. De website MTBroutes heeft een degelijke iPhone-app waarmee je de momenteel 151 mountainbikeroutes kan raadplegen. Veel filtermogelijkheden zijn er niet, maar je kan de routes wel sorteren op provincie zodat je niet meteen naar Noord-Brabant wordt gewezen vanuit Flevoland. Je ziet elke route op de kaart en leest algemene informatie over de uitdagingen, zoals mogelijke startpunten en de lengte van de rit.

Bikemap

Fiets-apps op vakantie BikemapOp zoek naar een langere route? Dan biedt Bikemap.net uitkomst. De iPhone-app toebehorend aan de gelijknamige website kent een levendige gebruikersgemeenschap en dat uit zich in allerlei fietsroutes om je heen. En dan niet alleen het vastgelegde zondagavondtochtje, maar ook complete wielerraces die zijn vastgeleged met Bikemap. Je kan zoeken op plaatsen in de buurt of een gezochte plaats en hebt de keuze tussen alle routes of alleen hooggewaardeerde, en fietsroutes ideaal voor gewoon fietsen, racefietsen en mountainbiken. De hoeveelheid routes is erg indrukwekkend, maar er is een reden dat EveryTrail Pro bovenaan deze lijst staat en Bikemap niet. De applicatie kampt zo nu en dan met problemen bij het vaststellen van de snelheid en bovendien is de kaart niet automatisch georiënteerd in de richting die je dient te fietsen. Dat kan net even wat handiger.

Lees meer over Bikemap voor iPhone.

Runtastic Road Bike/ Mountain Bike Pro GPS

Fiets-apps Runtastic Road Bike Pro GPS iPhoneDe grote fitness-apps op de iPhone kunnen eigenlijk allemaal wel overweg met fietsen: RunKeeper, Nike+ Running en Endomondo Sports Tracker. En ook concurrent Runtastic ondersteunt gewoon allerlei soorten van fietsen in haar app. Daarnaast zijn er echter wel twee extra applicaties (die technisch precies hetzelfde zijn) afgestemd op de fietser: Road Bike Pro en Mountain Bike Pro. Het zijn echte aanraders voor de liefhebbers. Tijdens het fietsen zie je een uitgebreid dashboard met je prestaties als snelheid, gemiddelde en afstand en wordt de route op de kaart vastgelegd. Maar met name de Pro-versies zijn daarnaast overladen met nuttige functies. Zo kan je routes van andere gebruikers vinden en fietsen en kan je uitzoomen op een kaart om een dat stuk offline in te laden. Het kan bij kaarten tot 50 MB groot en daarmee kan je een aardig gebied bestrijken. Tijdens het fietsen heb je snelkoppen voor het bedienen van de muziek op je iPhone, kan je een foto nemen en luister je naar gesproken ondersteuning. Volledig en doeltreffend, deze apps.

Lees meer over de Runtastic-apps voor iPhone

Ook leuk

  • Fietsnetwerk - Beleef fietsen (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Nederlandstalige app waarmee je fietsroutes kunt vinden. Zoek een fietsroute bij jou in de buurt of kies op basis van gewenste afstand.
  • MotionX GPS (€2,29 + IAP, iPhone/ Watch, iOS 9.0+) - Zeer uitgebreide app waarbij de functionaliteit voorop staat. Je kunt kaarten vooraf laden voor offline gebruik. Ook kun je .gpx-routes in de app laden, zodat je ze op de fiets kunt volgen. Als je de draadloze functies van je iPhone uit zet kun je urenlang fietsen, zonder dat de batterij leeg gaat.
  • Route.nl (gratis + IAP, iPhone, iOS 9.0+) - Nieuwe speler onder de Nederlandse fietsroute-apps is simpel in bediening en goed. Bestrijkt Nederland, Vlaanderen en grensgebied van Duitsland.
  • ANWB Fietsen (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Verplicht om toch even te noemen als je binnen de landsgrenzen toeristisch wil fietsen. Lees echter onze Applijst: iPhone-apps bij het fietsen voor betere alternatieven.
  • Komoot — Cycling & Hiking Maps (gratis + IAP, iPhone/iPad/ Watch, iOS 9.3+) - Duitstalige app met allerlei routes bij onze Oosterburen en tegen bijbetaling ook in Nederland. Je route is uitgeschreven en wordt zelfs opgezelen als een volwaardige navigatie-app. Statusbalken laten zien hoe ver je al bent.
  • Biky Coach (€3,49, iPhone, iOS 5.0+) - Motivator met stem om je te begeleiden tijdens het fietsen. Speel muziek af, leg je route vast en bekijk prestaties.
  • Sports Tracker for All Sports (gratis, iPhone/ Watch, iOS 10.0+) - Zie statistieken en je locatie tijdens en na het sporten en leg ze af tegen records. Uitgebreide sport-app voor onder andere fietsen, met instelling dat hij afkapt als je onder een bepaalde snelheid zit.
  • Cyclemeter Cycling Running GPS (gratis + IAP, iPhone/iPad/ Watch, iOS 8.0+) - Als fietsstatistieken je niet uitgebreid genoeg kunnen. Met talloze in-app aankopen voor extra stembegeleiding, je trainingen op een kalender en uitgebreide exportmogelijkheid van alle statistieken.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 16 juni 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via de link onderaan dit artikel.

Openingsfoto: Pierce Martin/ Flickr CC

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Apps
Onderwerpen fietsen, vakantie, vakantiespecial, wielrennen