Review: 3G Juice 2.0 voor iPhone 3G

Review van de 3G Juice, een externe batterij voor de iPhone en iPhone 3G. Is deze reservebatterij van Henk van Ess beter dan een doorsnee alternatief uit het Verre Oosten?

3G JuiceHenk van Ess heeft als ‘de batterijenman’ al behoorlijk wat publiciteit weten te genereren. Zelfs de New York Times schreef over Henks carriereswitch dankzij de 3GJuice, een reservebatterij voor de iPhone 3G. In dit review bekijken we de tweede generatie 3G Juice.
Intussen is er alweer een derde generatie met de naam 3G Juice Deluxe ontwikkeld, die over een paar weken per direct beschikbaar is.


Het bijzondere van de 3G Juice is dat het mooi laat zien hoe dankzij internet de wereld steeds kleiner wordt en hoe mensen die elkaar nog nooit hebben ontmoet zomaar (vaak zelfs belangeloos) met elkaar samenwerken. Het logo van de 3G Juice werd bijvoorbeeld ontworpen door iemand die het spontaan aanbood en het idee van de batterijenhandel is ontstaan omdat de Aziatische fabrikant voorstelde of Henk misschien
wederverkoper wilde worden.

Uitvoering van de 3G Juice 2.0 voor iPhone 3G

De 3G Juice arriveert in een mooie kadoverpakking: een zwarte doos met
magneetsluiting. Binnenin vind je de reservebatterij en een oprolbare mini-USB-kabel. De batterij zelf maakt een luxe indruk – alles is toch een stuk mooier uitgevoerd dan de reservebatterij van Brando, die we eerder hebben gereviewd. Dat komt natuurlijk ook tot uiting in de
prijs: die ligt een stuk hoger, maar daarvoor krijg je wel een batterij met een veel hogere capaciteit.

De 3G Juice is uitgevoerd in hoogglans zwart, met een zilverkleurige rand. Als je de afdekdop eraf haalt zie je de dock-connector, een schakelaar om de batterij aan en uit te schakelen en een mini-USB-poort om de batterij op te laden.

[flickr]set:72157607602245302[/flickr]

3G Juice 2.0 voor iPhone 3G in gebruik

Tijdens de vakantie hebben we de 3G Juice gedurende drie weken regelmatig gebruikt. Omdat we rondreisden, soms door nationale parken of afgelegen gebieden waar een stopcontact moeilijk te vinden is, was de 3G Juice ideaal (we hadden overigens ook de Kensington-autolader achter de hand). Als de iPhone een batterijwaarschuwing geeft en je sluit de iPhone even een halfuurtje aan, dan heeft ‘ie weer genoeg ‘juice’ om weer even vooruit te kunnen (zo’n 60%). Volgens de website van 3G Juice duurt het volledig opladen van je iPhone drie uur; bij de 3G Juice Deluxe is dat nog een halfuurtje korter.

Je kunt de iPhone-batterij ook volledig opladen tot 100%, maar dat kost onevenredig veel tijd: pas na een uur of twee begint de batterij echt goed vol te raken. Het is daarom waarschijnlijk slimmer om steeds korte tijd bij te laden totdat de batterijmeter weer een stuk over de helft is. Meestal is dat wel genoeg tot de eerstvolgende echte laadmogelijkheid. Op deze manier kun je op een volledige 3G Juice-batterijlading ongeveer 4 tot 5 keer bijladen, afhankelijk van de situatie. Het maakt natuurlijk verschil of je bij een waarschuwing van 20% begint te laden, of wacht tot 10% of het moment dat de iPhone uitschakelt vanwege een lege batterij.

[flickr]set:72157607602399044[/flickr]

Je sluit de iPhone op de 3G Juice aan (vanuit een situatie van 20% resterende batterijlading), stopt het pakket in de tas en een halfuurtje later kun je weer vooruit. De 3G Juice schakelt niet op onverwachte momenten uit, zoals de externe batterij van Brando wel regelmatig deed. Misschien heeft dat te maken met de kwaliteit: de 3G Juice ziet er degelijker uit en is bovendien iPhone-gecertificeerd. Het klinkt een beetje chauvinistisch, maar je kunt toch merken dat het verschil maakt als iemand die de markt kent met een westerse blik naar een product kijkt en zorgt dat alles goed voor elkaar is. Om een voorbeeld te geven: er zit een handleiding bij de 3G Juice die in normaal Engels is opgesteld en je het gevoel geeft dat je het juiste product hebt gekocht. Je zou het kunnen afdoen als een westerse marketingtruc, maar feit is dat Aziaten het niet kunnen.

Voor het opladen van de 3G Juice maakten we gebruik van de usb-poort van een laptop. Dat duurt wat langer dan opladen via het stopcontact (3 tot 4 uur), maar je kunt dit prima ’s nachts doen zonder dat je er last van hebt. De interne batterij van de 3G Juice heeft overigens een capaciteit van 1800 mAh, iets meer dan de batterij van de iPhone zelf.

Verbeterpunten

Als we positief over een product zijn krijgen we soms van het verwijt dat we een dealtje met de fabrikant hebben gesloten. Dat zullen we nooit doen en dat hebben we ook in dit geval niet gedaan. We letten altijd op punten die beter kunnen aan een product. Bij de 3G Juice zijn er niet zoveel: OK, de oplaadtijd kan nog korter, zoals blijkt uit het nieuwe product (de 3G Juice Deluxe). Het enige kritiekpuntje dat ik op de 3G Juice zou kunnen hebben, is dat schakelaar, dock-connector en usb-aansluiting erg dicht bij elkaar zitten, op de bovenkant van de batterij. Mensen met extreem dikke vingers hebben daardoor misschien moeite de schakelaar om te zetten. Ook zou je kunnen zeggen dat de losse afdekdop niet handig is, omdat je die tijdens het opladen kunt kwijtraken. Beide kritiekpunten betekenen dat het design van de 3G Juice moet veranderen en dat ziet er op dit moment juist prima uit. Wat mij betreft zou het huidige design niet opgeofferd hoeven worden om de batterij op een paar minuscule puntjes beter te maken.

Conclusie

Zoek je een externe batterij voor de iPhone 3G, die er goed uitziet en die met de blik van een kenner is gemaakt, dan is de 3G Juice een primakeuze. De enige verbeterpunten die we zien, zoals de losse afdekdop en de krap geplaatste schakelaar is eigenlijk niet meer dan nitpicking. De 3G Juice is geschikt voor de iPhone, iPhone 3G en iPod touch en kan in korte tijd deze apparaten weer opladen tot een acceptabele batterijlading waarmee je weer even vooruit kan. Wil je volledig opladen, dan ben je 2,5 tot 3 uur bezig, maar eigenlijk is dat niet de slimste tactiek: even bijladen als er nog 20% batterijlading resteert zorgt ervoor dat je de 3G Juice een stuk of vijf keer kunt gebruiken voordat je de 3G Juice zelf weer moet opladen.

Meer info

  • Fabrikant: 3G Juice
  • Verkrijgbaar: Shop iPhoneclub of bij 3G Juice zelf
  • Prijs: €39,95 excl. verzendkosten voor normale uitvoering, €42,95 voor 3G Juice Deluxe; afhalen bij 3G Juice in Amersfoort kan zonder verzendkosten
  • Cijfer: 9

Lees de 65 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »