Oral-B Genius 10000 pakket.

Review: Oral-B Genius 10000N, de nieuwe elektrische tandenborstel met app

Oral-B heeft weer een nieuwe versie van haar tandenborstels uitgebracht. De Oral-B Genius 10000N is een vernieuwde versie van de eerdere Genius-lijn. Wij zijn aan de slag gegaan met deze tandenborstel en vertellen jou of hij het hoge prijskaartje waard is.

De afgelopen jaren hebben we al vaker geschreven over de tandenborstels van Oral-B. Een aantal jaar geleden schreven we al over de Oral-B Genius 9000 en in heel veel opzichten lijkt deze nieuwe 10000N-versie op zijn voorganger. De belangrijkste kenmerken van deze tandenborstel zijn de samenwerking met de Oral-B-app, de speciale zwarte uitvoering en de meegeleverde accessoires.

Oral-B Genius 10000N in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Oral-B Genius 10000N-tandenborstel:

 • Krachtige tandenborstel met app-koppeling
 • Geleverd met reisetui met ingebouwde lader
 • Reisetui ook te gebruiken als oplader voor je iPhone
 • Inclusief smartphonehouder voor aan je spiegel
 • Speciale zwarte uitvoering met zwarte opzetborsteltjes
 • Verkrijgbaar voor ongeveer €150

Je tanden poetsen met een app is niet nieuw. Al jaren hebben diverse merken tandenborstels uitgebracht die te koppelen zijn met je iPhone en ervoor moeten zorgen dat je je tanden zo schoon mogelijk kan poetsen. Als je al bijvoorbeeld al de eerdergenoemde Oral-B Genius 9000 hebt, is er geen reden om deze nieuwe 10000-versie in huis te halen. Op technisch gebied is de 10000 namelijk niet anders. Het verschil zit hem dan ook vooral in de uitvoering en de accessoires.

Oral-B Genius 10000 standen.

De 10000 is beschikbaar in wit, roségoud, paars en zwart. Wij hebben voor deze review de zwarte versie getest. De bijgeleverde accessoires krijg je in dezelfde kleur. Dat geldt bijvoorbeeld voor de reisetui en den opzetborsteltjes. Dit geeft de tandenborstel een sjieke uitstraling, maar je moet je afvragen hoeveel dat voor een tandenborstel uitmaakt, die je waarschijnlijk toch alleen maar in de badkamer gebruikt. Overigens zijn de zwarte opzetborsteltjes op dit moment nog niet los verkrijgbaar, maar vanaf januari kun je deze ook gewoon los kopen. Met de vier geleverde borsteltjes kun je in ieder geval nog maanden vooruit. Je kan ook gewoon de witte borsteltjes gebruiken, mocht je daar nog een voorraad van hebben.

Poetsen met en zonder app
Om te poetsen is het niet verplicht om de app te gebruiken. Poets je zonder app, dan krijg je na elke dertig seconden een korte interval zodat je weet dat je naar een ander kwart van je gebit met wisselen. Na twee minuten zit de timer erop. De 10000 heeft zes ingebouwde poetsstanden, waaronder voor dagelijks gebruik of voor het schoonmaken van je tong. Je wisselt eenvoudig tussen de standen met de onderste knop op het handvat. Bij oudere modellen moest je vaak meermaals op de enkele knop drukken. Een tweede knop is in het gebruik een stuk makkelijker.

Oral-B Genius 10000 met smartphonehouder.

Door te poetsen met de app, krijg je allerlei extra functies. Zo krijg je een visuele timer, waarmee je precies ziet op hoeveel seconden je al zit. Met de meegeleverde smartphonehouder plaats je hem op je spiegel. De houder lijkt op een doorsnee autohouder die je met een zuignap aan je badkamerspiegel kan bevestigen. Zelfs de grootste iPhones passen er prima in en je hoeft niet bang te zijn dat je iPhone uit de houder valt.

Er zijn in de app ook twee extra standen die gebruikmaken van de camera. Met de positiedetectie zorg je ervoor dat je geen plekje mist. De app geeft aan wanneer je naar de volgende zone in je gebit moet gaan. De evaluatie poetsgewoonte maakt je bewust van jouw manier van poetsen. Soms is dat goed, maar je kan ook onbewust een plekje overslaan. Deze stand maakt je dat duidelijk, door aan het einde aan te geven welke gebieden je gemist hebt. Bovendien is er geen timer, dus je weet dan precies of je eigenlijk te kort of juist veel te lang poetst. Deze stand is vooral handig voor mensen die nog handmatig poetsen en voor het eerst een elektrische tandenborstel gebruiken. Als je zoals wij al vaker elektrisch poetst, heeft deze stand niet zo heel veel meerwaarde.

Oral-B app met poetsdetectie.

We merkten bij het gebruik van deze twee standen dat de herkenning niet 100% is. Soms gaf de app aan dat er bepaalde gebieden overgeslagen zijn, terwijl deze wel gewoon gepoetst zijn. Je moet dan ook redelijk recht voor de camera blijven staan en dat is soms wat onhandig. Bovendien heb je lang niet altijd zin om je iPhone in de houder te zetten en uitgebreid te poetsen met je toestel. We merken dan ook dat we op den duur de app steeds minder gebruiken. Je vorige poetssessies worden wel op de tandenborstel opgeslagen en gesynchroniseerd met je iPhone als je deze na een lange tijd weer met elkaar verbindt. Je ziet dan dus wel in de agenda van de app wanneer je precies gepoetst hebt.

Met de app is er ook een functie genaamd Gum Guard. Deze stand maakt je bewust van de status van je tandvlees. Bloedend tandvlees is namelijk een teken van een minder gezond gebit en de Gum Guard-functie stelt af en toe de vraag of je tandvlees na de laatste poetsbeurt nog bloedt. Je poetsgewoontes worden er ook op afgestemd, mocht je last hebben van bloedend tandvlees. De ring op de tandenborstel geeft ook aan als je te hard poetst, ook zonder app. Deze ring is overigens qua kleur via de app aan te passen.

Oral-B Genius 10000 met smart ring.

De app heeft sinds de laatste bespreking op iCulture ook een Fun Zone-sectie gekregen. Deze Fun Zone moet het voor kinderen leuker maken om tanden te poetsen. Er zijn allerlei Snapchat achtige-filters die tijdens het poetsen op je gezicht komen te staan. Denk aan een jungle-setting met een tijgerkop. Door meer te poetsen speel je nieuwe thema’s vrij. Het is aardig bedacht, maar wij vinden de spelletjes die bij de Colgate-tandenborstel zitten wat efficiënter.

Meegeleverde accessoires: etui en opladers
Bij de 10000 krijg je onder andere en reisetui. Je bergt hier niet alleen je tandenborstel in op, want je kan hem er ook mee opladen door de etui aan het stopcontact te verbinden. Je hoeft dan dus niet helemaal de meegeleverde standaardoplader in je koffer te doen als je voor lange tijd op weg gaat. De etui heeft daarnaast een standaard USB-ingang, waarmee je bijvoorbeeld je iPhone op kan laden. Dat is handig, omdat je dan maar één stopcontact nodig hebt, maar erg vaak gebruiken we dit niet. Het is handig dat het erop zit, maar dat is niet de reden om zoveel geld uit te geven aan een tandenborstel.

Oral-B Genius 10000 opladen via etui.

Daarnaast kun je de etui gebruiken om je iPhone in te zetten. Dat kan zowel horizontaal als verticaal, waardoor je de smartphonehouder voor je badkamerspiegel niet met je mee hoeft te slepen. We vinden het overigens wel jammer dat niet alle accessoires in dezelfde kleur al de tandenborstel zijn. Alleen de opzetborsteltjes en de reisetui zijn in het zwart. De smartphonehouder en oplader zelf zijn nog gewoon in het wit.

Score

7.8

Oral-B Genius 10000N

Oral-B Genius 10000N

Ongeveer €150

Voordelen +

 • Krachtige elektrische tandenborstel met veel poetsstanden
 • Ziet er stijlvol uit
 • Handige meegeleverde accessoires
 • Poetsen met app in sommige gevallen handig

Nadelen -

 • Soms teveel gedoe om de app erbij te pakken
 • Prijs aan de hoge kant

Conclusie Oral-B Genius 10000N review

De nieuwe Oral-B Genius 10000N is een mooie elektrische tandenborstel met heel veel functies. De verschillende poetsstanden zorgen voor een afgestemde poetssessie en de app maakt je bewuster van jouw manier van poetsen. Toch zorgt de app er niet per se voor dat we vaker poetsen, ook omdat we de app niet elke keer gebruiken. Het is toch wat gedoe om telkens de app erbij te pakken en je iPhone in de houder te steken, terwijl je gewoon voor het slapengaan even snel je tanden wil poetsen. Ook is de herkenning van de programma’s met de camera niet 100%. Desalniettemin kan de app ervoor zorgen dat je beter poetst, helemaal als je nu nog handmatig poetst en nog niet gewend bent aan een elektrische tandenborstel.

De meegeleverde accessoires zijn handig. Vooral de reisetui komt goed van pas als je vaak op vakantie bent of voor je werk meerdere dagen van huis bent. Je kan zowel je tandenborstel als je iPhone tegelijk opladen en als je toch graag met je iPhone poetst gebruik je de etui als standaard. Of we dankzij alle functies daadwerkelijk een schoner gebit en gezonder tandvlees hebben, moet blijken bij ons volgende tandartsbezoek.

Check ook ons overzicht met slimme tandenborstels met iPhone-app voor meer opties.

Bekijk ook

Tandenpoetsen met je iPhone: deze slimme tandenborstels kun je kopen

Op zoek naar een slimme tandenborstel met iPhone-app, die je poetsgedrag analyseert en spelletjes bevat om het poetsen leuker te maken? In dit artikel zetten we connected tandenborstels voor je op een rijtje. Welke slimme tandenborstels kun je kopen en welke apps zijn er?

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2018
Onderwerp