ZENS Stand+Dock oplader voor AirPods en iPhone.

iCulture bekijkt: ZENS Stand + Dock draadloze oplader met Lightning-aansluiting

Voor iPhone en AirPods
Het Nederlandse bedrijf ZENS heeft weer een reeks nieuwe opladers uitgebracht. De nieuwe ZENS Stand+Dock combineert een draadloze lader voor je iPhone met de Lightning-aansluiting voor je AirPods. Wij hebben deze nieuwe ZENS-lader getest.

ZENS Stand+Dock review

Draadloze opladers voor iPhone en AirPods zijn er in allerlei soorten en maten. We hebben er op iCulture ook al een flink aantal getest en besproken. De ZENS Stand+Dock is één van de nieuwste modellen. Dit nieuwe model is tijdens de IFA 2019 gepresenteerd en is nu al verkrijgbaar bij de eerste winkels. Wij hebben de lader de afgelopen dagen alvast mogen testen en vertellen je er in deze review van de ZENS Stand+Dock alles over.

Wat belangrijk is om te weten, is dat deze nieuwe reeks laders beschikbaar is in meerdere configuraties. ZENS heeft een enkele oplader voor één iPhone, waarbij je het toestel verticaal draadloos oplaadt. De ZENS Stand+Dock die wij getest hebben bevat naast een draadloze oplader ook een Lightning-aansluiting. Het derde model heeft daarnaast ook nog een ingebouwde houder voor de Apple Watch. We hebben dit model niet kunnen testen, maar is verder vergelijkbaar met de ZENS Stand+Dock die we in deze review bespreken.

ZENS Stand + Dock in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de ZENS Stand+Dock oplader:

 • Verticale draadloze oplader voor iPhones
 • Flexibele Lightning-aansluiting voor AirPods of tweede iPhone
 • Ondersteunt snelladen voor Apple-apparaten, maximaal 20W (2x10W)
 • Extra USB-A-aansluiting voor derde apparaat aan de achterkant
 • Behuizing van aluminium
 • Beschikbaar in zwart en wit
 • Adviesprijs van €99,99

Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen krijgen een uitgebreide bespreking. Voor hoesjes, kabels en andere accessoires hebben we de beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews. De ZENS Stand+Dock draadloze oplader met Lightning is beschikbaar gesteld door ZENS.

ZENS Stand+Dock draadloze oplader.

De oplader heeft nagenoeg dezelfde afmetingen als de ZENS Dual+Watch die we eerder op iCulture besproken hebben. De houder is voor een groot deel gemaakt van aluminium en plastic en ziet er sjiek uit. Door de strakke afwerking past hij op ieder bureau of nachtkastje. Ook het gewicht is goed, waardoor je de lader niet zomaar per ongeluk naar achteren schuift. Qua afwerking en design hebben we helemaal niets te klagen over deze oplader.

De verticale draadloze oplader heeft een rubberen oppervlak, zodat je iPhone er niet zomaar vanaf blijft. Het kleine bumpertje aan de voorkant brengt de iPhone goed op zijn plaats, waardoor je je niet druk hoeft te maken of hij wel goed oplaadt. We vinden een verticale draadloze oplader een flink voordeel ten opzichte van oplaadmatten waar je je iPhone plat op legt. Het voordeel is dat je meldingen zonder problemen kan aflezen en dat Face ID ook zonder problemen werkt. Een nadeel van verticale laders is dat deze vaak niet geschikt zijn voor de AirPods, omdat het contactpunt te hoog is. Dat is ook het geval bij deze ZENS-oplader.

ZENS Stand+Dock lader aan de voorkant.

Qua specificaties voor het opladen hebben we niets te klagen. Het vermogen van de lader is meer dan genoeg om twee apparaten snel op te laden. De ZENS Stand+Dock wordt ook geleverd met een stekker, inclusief internationale opzetstukjes. De kabel is meer dan lang genoeg, al vinden we het wat onhandig dat de lader gebruikmaakt van een specifieke ronde stekker om de lader van stroom te voorzien.

Wat we een groot voordeel vinden is dat er geen lampjes op de oplader zitten. De eerder genoemde ZENS Dual+Watch heeft dat wel, terwijl dat eigenlijk overbodig is. Je merkt gauw genoeg of je iPhone goed aan het opladen is, terwijl het lichtje (hoe subtiel ook) vaak storend kan zijn in de slaapkamer.

De Lightning-aansluiting aan de rechterkant van de oplader is flexibel. Dat bekent dat je deze naar voren of naar achteren kan kantelen. Hierdoor haal je de AirPods of iPhone er makkelijker vanaf, al vereist het wel wat gewenning bij het plaatsen van je iPhone of AirPods. Hou er ook rekening mee dat de aansluiting mogelijk net niet ver genoeg uitsteekt voor hele dikke en beschermende iPhone-hoesjes. De USB-aansluiting is mooi meegenomen, maar wij hebben die in onze test niet echt nodig gehad.

ZENS Stand+Dock oplader vanaf de achterkant.

Standaard lijkt overbodig
Achter de Lightning-aansluiting staat een T-vormige standaard. Deze is vooral bedoeld als steuntje voor een iPhone die je via de Lightning-aansluiting oplaadt. In combinatie met de AirPods is dit steuntje in de rug wat vreemd geplaatst, omdat de Lightning-aansluiting door het lichte gewicht van de AirPods niet ver genoeg achterover valt. Je AirPods oplaadcase steunt daardoor niet tegen het standaardje, waardoor deze een beetje doelloos is. We vragen ons ook af of die standaard echt per se nodig is. Apple’s eigen Lightning-Lock (€55) heeft immers ook geen standaard, wat bewijst dat een iPhone prima kan rusten op alleen een verticaal geplaatste Lightning-aansluiting. We hadden de ZENS Stand+Dock dan ook iets mooier gevonden zonder deze T-standaard.

De prijs-kwaliteit verhouding van deze lader is goed, al vinden we hem wel iets aan de dure kant in vergelijking met de ZENS Dual+Watch. Hoewel die lader geen Lightning-aansluiting heeft, kun je er wel drie apparaten tegelijk mee opladen (twee keer draadloos en één Apple Watch). De ZENS Dual+Watch is bij veel winkels goedkoper dan deze nieuwe Stand+Dock.

Score

8.5

ZENS Stand+Dock

ZENS Stand+Dock

€99,99

Voordelen +

 • Ziet er mooi uit met goede afwerking
 • iPhone en AirPods (of twee iPhones) tegelijkertijd opladen
 • Extra USB-ingang aan de achterkant
 • Geen storende statuslampjes

Nadelen -

 • T-vormige standaard lijkt overbodig en doet daardoor afbreuk aan het design

Conclusie ZENS Stand+Dock draadloze oplader met Lightning

We vinden de ZENS Stand+Dock oplader een prima accessoire voor je iPhone en AirPods. De lader ziet er erg mooi uit en de afwerking is perfect, waardoor hij niet misstaat op een bureau of nachtkastje. De verticale draadloze oplader zorgt ervoor dat je meldingen kan blijven aflezen en het plaatsen van je iPhone gaat zonder problemen. De Lightning-aansluiting aan de rechterkant is ideaal voor je AirPods of een tweede iPhone, al vinden we de T-vormige standaard wel wat overbodig. De lader biedt voldoende kracht om je toestellen snel op te laden en is vooral geschikt voor mensen die zowel een iPhone als AirPods hebben.

Bekijk ook

Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone of AirPods? Deze raden wij aan

Met deze draadloze opladers voor de iPhone en AirPods hoef je nooit meer een kabel in je iDevice te steken. Wij zetten de beste draadloze opladers voor de iPhone en AirPods voor je op een rij.