YouTube ads

YouTube-filmpjes nu ook in HDR op iPhone XS en XS Max, maar nog steeds geen 4K

De YouTube-app is bijgewerkt voor de iPhone XS en iPhone XS Max. De video-app speelt geschikte video's nu in HDR-kwaliteit af. Eerder verscheen de update al voor de iPhone X. Ondertussen blijven Apple-gebruikers achter zonder 4K-ondersteuning.

YouTube in HDR op iPhone XS en XS Max

YouTube ondersteunt al een tijdje het uploaden van filmpjes in 4K en HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt voor mooiere kleuren op geschikte schermen. De YouTube-app is met ingang van versie 13.37 bijgewerkt voor de iPhone XS en iPhone XS Max. De kleurweergave is daardoor een stuk beter op Apple’s nieuwste toestellen.


Apple heeft sinds vorig jaar de iPhones uitgerust met HDR. De iPhone 8, iPhone X en de nieuwe iPhone XS en XS Max kunnen HDR-content afspelen, maar alleen de drie laatstgenoemde toestellen hebben een geschikt HDR-display. Dat betekent dus dat je alleen op deze modellen het verschil in kleuren ziet en volop profiteert van video’s die in HDR geschoten zijn.

YouTube HDR op de iPhone XS.

Bij video’s die in HDR geschoten zijn, tik je op de drie stipjes in de videospeler en kies je voor Kwaliteit. Je kan daar de beeldkwaliteit kiezen, inclusief de weergave in HDR. Het is nog onduidelijk waarom er een update van de YouTube-app nodig was om HDR-content op de iPhone XS en iPhone XS Max te tonen. Al sinds afgelopen mei bekijk je YouTube in HDR op de iPhone X. Mogelijk herkende de YouTube-app de nieuwe iPhones niet als geschikte HDR-toestellen. Met de update is dat nu dus wel het geval.

Je kan vanaf nu dus YouTube HDR-filmpjes kijken op deze modellen:

  • iPhone X
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max

De aankomende iPhone XR heeft net als de iPhone 8 geen eigen HDR-scherm. De vuistregel is dus dat alleen iPhones met een OLED-scherm échte HDR-beelden kunnen tonen.

In ons artikel over 4K en HDR op de Apple TV lees je meer over deze technieken en wat dit allemaal betekent voor de beeldkwaliteit.

Voorlopig nog geen 4K
Qua resolutie blijft de YouTube-app steken op 1080p, ook bij video’s die in 4K geschoten zijn. Dit geldt ook voor alle andere Apple-apparaten, zoals de Mac, iPad en Apple TV. Apple en YouTube gebruiken voor video’s verschillende codec-technieken. YouTube gebruikt de VP9-codec van Google, die niet op Apple’s apparaten ondersteund wordt. Vandaar dat 4K-filmpjes op je iPhone in YouTube altijd naar beneden geschaald worden naar 1080p. Of hier binnenkort verandering in komt, is nog onduidelijk. Aan de hardware van Apple zal het in ieder geval niet liggen, want de schermen van de nieuwste iPhones zijn meer dan genoeg voor het tonen van 4K.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2018, 11:48
Categorie Apps
Onderwerpen hdr, youtube
Devices iPhone XS, iPhone XS Max

Actuele iPhone XS deals

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.