Surface Tension Lake Tahoe

Vieze vlekken op je scherm? ‘Nee joh, dat is kunst!’

Vieze vlekken op het scherm worden kunst als je het op een mooie manier fotografeert. De vlekken laten zien wat je gedurende de dag hebt gedaan.

Iedereen kijkt wel eens naar het iPhone-scherm en denkt: “Bah, wat een vieze vingervlekken”. Om nog maar niet te spreken over de bacteriën die zich op je scherm hebben verzameld. Er wordt wel eens gezegd dat er meer bacteriën op een smartphone dan op een wc-bril zitten. Maar je kunt het ook anders bekijken: als kunst.

Surface Tension: arm

iPad-vingervlekken zijn kunst

Kunst, dat is hoe Tabitha Soren er tegenaan kijkt. In de serie Surface Tensions laat ze zien hoe je vingervegen het bewijs zijn voor je dagelijkse reis langs Facebook, Instagram, Snapchat en al die andere apps (een stuk of 9 per dag, als je een gemiddelde gebruiker bent). “Het vuil is meer dan een achterblijfsel”, vindt Soren. “Het is een kaart van waar we geweest zijn en wat we hebben gedaan.”

Surface Tension Lake Tahoe

Soren kwam op het idee toen ze in het vliegtuig een e-book zat te lezen en zich realiseerde hoeveel dingen we eigenlijk gedurende de dag op een scherm doen. Er blijven winkelmandjes open staan, omdat we vergeten ze af te rekenen en we vergeten een e-mailtje af te maken omdat er opeens een telefoontje tussendoor kwam. De vlekken laten je bezigheden zien, ook als je uiteindelijk niets gedaan hebt.

Surface Tension Kiss Goodbye

Zodra het scherm van haar iPad weer vuil genoeg was zocht Soren een willekeurige link uit haar browserhistorie op, maakte een foto en poetste het scherm. Een paar dagen of weken later herhaalde ze het proces, als het scherm weer vies was geworden door het swipen en wegtikken van notificaties, berichten en herinneringen. Moet je de komende weken in San Francisco zijn, dan kun je de Surface Tension-tentoonstelling nog tot 10 juni bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 mei 2017, 16:07
Categorie Achtergrond
Onderwerpen kunst, scherm, vuil

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.