Apple TV 4K met vernieuwde Siri Remote.

Dit zijn de vijf grootste tvOS 12 functies om naar uit te kijken

Apple TV-gebruikers krijgen in tvOS 12 een aantal handige verbeteringen voorgeschoteld. Op welke verbeteringen kan je je verheugen? We zetten de belangrijkste nieuwe functies van tvOS 12 op een rij.

Vijf nieuwe functies in tvOS 12

Zoals altijd gaat de aandacht voornamelijk naar de nieuwste iOS-versie, maar voor de Apple TV staat er ook een nieuwe update in de startblokken. tvOS 12 biedt een aantal handige functies en verbeteringen die de ervaringen op de Apple TV moeten verbeteren. We zetten de vijf belangrijkste functies van tvOS 12 voor je op een rij.


#1 Dolby Atmos op Apple TV 4K
Veruit de grootste verbetering van tvOS 12 is de komst van Dolby Atmos. Dolby Atmos is een geluidstechniek die zorgt voor een beter en meer surround-geluid. Het is zeg maar de audio-tegenhanger van Dolby Vision en HDR10. Dolby Atmos vind je dus ook alleen op de Apple TV 4K en niet op de vierde generatie Apple TV. Bovendien heb je een geschikte speaker nodig die verbonden is aan je televisie om van Dolby Atmos te kunnen profiteren.

Het fijne aan de komst van Dolby Atmos is dat Apple films gratis en voor niets bijwerkt naar de nieuwe versie met dit betere geluid. Als je veel films koopt via de iTunes Store, dan krijg je dus automatisch een nieuwe versie die Dolby Atmos ondersteunt, mits de filmdistributeur een Dolby Atmos-versie van een film heeft uitgebracht.

#2 Plaatsen en scrollen door screensavers
De screensavers op de Apple TV zijn al jarenlang geliefd. Heb je je altijd al afgevraagd waar die ene screensaver in de duinen of boven dat grote metropool gemaakt is? Vanaf nu vind je in de linker onderhoek tijdens zo’n screensaver een omschrijving van de locatie. Je ziet nu bijvoorbeeld dat je langs het centrum van Los Angeles vliegt. Bovendien kun je nu heel eenvoudig door de screensavers bladeren. Als je al langer een Apple TV hebt staan, is de kans groot dat je alle screensavers wel een keer gezien hebt. Door nu tijdens het tonen van deze bewegende achtergronden over de touchpad van de Siri Remote te vegen, blader je heel eenvoudig door alle aanwezige screensavers.

Apple TV screensaver van Los Angeles met naam.

Daarnaast voegt Apple nog een nieuwe screensaver toe die gemaakt is in samenwerking met de NASA. De schermbeveiliging laat de aarde vanuit de ruimte zien. Daarbij wordt langzaam gewisseld tussen de verschillende werelddelen en gebieden. De schermbeveiliging is gemaakt vanuit het International Space Station.

#3 iPhone zoeken via Siri
Je Apple TV helpt je vanaf tvOS 12 ook met het opzoeken van je iPhone. Bevindt deze zich binnen in de buurt, dan kan je Apple TV een signaal afspelen zodat je hem makkelijk kan vinden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is aan Siri vragen om je iPhone op te zoeken. Siri vraagt dan of hij een geluid af moet spelen op de desbetreffende iPhone. Dit is hetzelfde ping-geluidje als bij het zoeken via je Apple Watch van je iPhone.

#4 Samenwerking met iOS 12: wachtwoorden invullen en meer
tvOS 12 werkt nauw samen met iOS 12 en dat is te zien op een aantal punten. Bij het invoeren van wachtwoorden pak je nu simpelweg je iPhone of iPad erbij en tik je het getoonde wachtwoord aan. Je hoeft dus nooit meer te dicteren of door het toetsenbord te bladeren om letter voor letter je wachtwoord prijs te geven. Het enige wat nodig is, is de automatische toetsenbordmelding op je iOS-device aan te tikken en de nieuwe AutoFill-functie van iOS 12 te gebruiken. Je iPhone weet in welke Apple TV-app je zit en op basis daarvan kun je meteen het goede wachtwoord invoeren.

Daarnaast wordt de Apple TV-knop in het Bedieningspaneel nu standaard getoond, dus je hoeft deze niet meer zelf op je iPhone of iPad in te stellen. Bovendien kunnen gasten makkelijker inloggen. Bij het invoeren van gegevens (zoals een wachtwoord en gebruikersnaam), krijgen gasten in huis met een iPhone en iPad een melding zodat ze ook vanaf hun toestel de gegevens in kunnen voeren. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een viercijferige code die op de tv ingevoerd wordt.

#5 Afstandsbedieningen van andere merken
Met ingang van tvOS 12 ondersteunt de Apple TV ook afstandsbedieningen van andere merken. Afstandsbedieningen van Control4, Crestron en Savant worden ondersteund, zodat je niet per se gebonden bent aan de Siri Remote. Is er een microfoon, dan kun je ook gewoon met die afstandsbedieningen Siri gebruiken. Dit maakt ook deel uit van de uitbreiding van HomeKit in iOS 12.

Meer kleine verbeteringen
tvOS 12 bevat nog meer kleine verbeteringen die je misschien niet meteen opvallen, maar wel de moeite waard zijn:

  • Uitgelichte radiostations in Muziek-app: Apple Music-gebruikers zien nu nieuwe uitgelichte radiostations in het tabblad Radio. De eerdere nieuwe Apple Music Top 100-lijsten vind je uiteraard ook op de Apple TV.
  • HDMI-kabel checken: Je kan in de instellingen bij Video en Audio nu je aangesloten HDMI-kabel checken. Zo weet je of alles goed werkt.
  • Nieuwe instellingen voor AirPlay: Je kan nu in de AirPlay-instellingen aangeven of mensen in de buurt van je Apple TV ook AirPlay mogen gebruiken.
  • Nieuwe functies voor TV-diensten (niet in Nederland): Nieuw is Zero Sign-on, waardoor je wachtwoorden van ondersteunende televisie-apps automatisch ingevoerd worden als de tv-aanbieder en je internetprovider hetzelfde zijn. De TV-app heeft ook nieuwe instellingen.

Beschikbaarheid tvOS 12
tvOS 12 voor de Apple TV komt beschikbaar op 17 september, om ongeveer 19:00. De update is te installeren op de Apple TV 4 en de Apple TV 4K. Als je niet weet welke Apple TV je hebt, kun je ons artikel raadplegen met alle Apple TV-modellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021.

Apple TV
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.