Swift Playgrounds 4 voor iPad.

Swift Playgrounds 4: apps maken en insturen rechtstreeks vanaf de iPad

Versie 4.1 biedt nog meer features
Het is met Swift Playgrounds 4 mogelijk om op de iPad apps te bouwen en rechtstreeks in te dienen bij Apple. In versie 4.1 van Swift Playgrounds kan dat ook op de Mac.

Update 18 mei 2022: Swift Playgrounds 4.1 is nu beschikbaar voor iedereen, met nieuwe content voor SwiftUI, geanimeerde vormen en meer. In de iPad-app vind je nu ‘Keep Going with Apps’, waarmee je beter begrijpt hoe data binnen SwiftUI-apps beweegt. ‘Animating Shapes’ leert je om geanimeerde vormen te maken en bewerken. En met ‘Capturing Photos’ kun je je eigen camera maken.

In de Mac-update vind je nog meer nieuwe functies, zoals ‘walkthroughs’ om SwiftUI te leren kennen. Het belangrijkste is echter de App Store Connect-integratie, om te zorgen dat je app bij Apple ingediend kan worden. Ook krijg je slimme inline code-suggesties om je op weg te helpen sneller code te schrijven.


Update 28 april 2022: Apple nodigt ontwikkelaars nu uit om de nieuwe Swift Playgrounds 4.1 beta voor Mac en iPad te testen. Versie 4.1 bevat nieuwe functies voor de iPad-app, maar vooral de Mac-app is verder uitgebreid. Met de iPad-versie kun je projecten uploaden naar App Store Connect, een live preview van de app zien en nog veel meer. Deze functies komen nu ook naar de Mac-versie, zodat je vanuit het niets kunt beginnen om een app te bouwen. Vooral de mogelijkheid om een preview van je app te zien, inclusief live wijzigingen terwijl je typt is erg handig. Je krijgt inline code-suggesties tijdens het typen en kunt bladeren door een bibliotheek van SwiftUI-controls, -symbolen en -kleuren. Als je klaar bent kun je je app meteen naar App Store Connect sturen, of nog wat verder optimaliseren door de code in Xcode te openen.

In de iPad-versie van Swift Playgrounds 4.1 beta vind je nu een nieuwe ‘Keep Going with Apps’-tutorial voor ontwikkelaars die SwiftUI willen leren. Je kunt de beta aanvragen via de Apple Developer-website. Wordt jouw verzoek goedgekeurd, dan krijg je een TestFlight-linkje om de beta te downloaden.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 16 december 2021.

Swift Playgrounds is Apple’s app waarmee je kunt leren programmeren in Apple’s eigen programmeertaal Swift. De app bestaat al heel wat jaar en wordt veelgebruikt door beginnende ontwikkelaars en studenten, bijvoorbeeld voor het WWDC Swift Student Challenge. Tijdens de afgelopen WWDC kondigde Apple een onverwachte uitbreiding voor de app aan: vanaf versie 4 van Swift Playgrounds is het mogelijk om echt apps te maken en rechtstreeks in te dienen voor de App Store. Vanaf nu is dit mogelijk dankzij de release van Swift Playgrounds 4.

Swift Playgrounds 4: apps bouwen en indienen voor App Store

Normaal gesproken moeten ontwikkelaars een speciaal betaald account aanmaken en gebruikmaken van Xcode om hun apps te maken en bij Apple in te dienen voor verkoop in de App Store. Dat gaat via App Store Connect. Omdat dit alleen via de ontwikkelapp Xcode werkt, heb je daarvoor ook nog eens een Mac nodig. Maar dat is nu geen vereiste meer, want Swift Playgrounds 4 heeft dus een rechtstreekse verbinding met App Store Connect.

Code maken in Swift Playgrounds 4 voor iPad.

Het is alleen mogelijk om via Swift Playgrounds iPhone en iPad-apps te maken met SwiftUI. Alles is rechtstreeks vanaf de iPad te maken: van een de app zelf tot het uploaden van het appicoontje. Behalve het direct maken en uploaden van apps naar Apple, is er nog meer verbeterd in deze versie van Swift Playgrounds. Je kan App Previews bekijken waardoor je wijzigingen aan je app direct worden weergegeven. Ook zijn er nieuwe slimme codesuggesties en er is ondersteuning voor Swift-pakketten, waarmee je openbaar beschikbare code direct aan je app kan toevoegen.

Om iPhone- en iPad-apps op de iPad te kunnen maken en indienen bij Apple, heb je wel iPadOS 15.2 nodig. Deze update kwam eerder deze week beschikbaar. Er zitten nog veel meer andere nieuwe functies in iOS 15.2 en iPadOS 15.2.

Bekijk ook

Nieuw: deze functies vind je met iOS 15.2 op de iPhone en iPad

Apple voegt in iOS 15.2 weer nieuwe functies toe aan je iPhone. Er komen nieuwe functies voor je privacy, maar ook een aantal andere handige toevoegingen. We zetten ze op een rij.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 28 april: In versie 4.1 beta vind je veel functies van de iPad nu ook op de Mac. We hebben het artikel daarom aangepast.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.