Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Sonos werkt vanaf juli met AirPlay 2 en Siri

Ook Sonos Beam aangekondigd
Sonos heeft zojuist tijdens een persbijeenkomst in San Francisco aangekondigd dat AirPlay 2 en Siri vanaf juli 2018 op de speakers te gebruiken zullen zijn. Daarnaast werd de nieuwe Sonos Beam tv-speaker aangekondigd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Sonos gaf op het podium een interessante demonstratie, waarbij ze Siri de opdracht gaven om een liedje af te spelen, terwijl een andere assistent (Alexa) het liedje moest herkennen. Volgens Sonos is het de eerste keer dat er een live demonstratie met twee slimme assistenten worden gegeven.


AirPlay 2 komt in juli, waarbij je via een omweg ook Siri kunt gebruiken. De Siri-commando’s zijn alleen geschikt voor muziek en dan nog alleen voor Apple Music, aangezien Siri geen Spotify ondersteunt. Verder heb je wat minder mogelijkheden dan met de HomePod, waarmee je bijvoorbeeld ook HomeKit en allerlei apps kunt aansturen. Sonos had eerder al aangegeven op welke drie speakers AirPlay 2 beschikbaar zal zijn, namelijk de tweede generatie Play:5, de Playbase en de Sonos One.

Sonos-pressmeeting

Heb je andere Sonos-speakers, dan moet je een van de hierboven genoemde apparaten in huis halen om je bestaande speakers met AirPlay 2 te laten samenwerken, maar dan gelden er wel wat beperkingen.

Let op bij Sonos Playbar
Let er echter op dat de combinatie Playbar en Sonos One of Play:5 (tweede generatie) niet werkt. Als je de Sonos One en Play:5 als surrounds ingesteld hebt, kunnen deze niet fungeren als AirPlay-speaker. Het is altijd de home-cinema speaker die bepaalt of je opstelling geschikt is voor AirPlay. Als dat een Playbar is, kun je AirPlay dus niet gebruiken.

Sonos Beam

Sonos kondigde vandaag ook een nieuwe tv-speaker aan, die Siri-ondersteuning biedt via AirPlay. Dit apparaat heet de Sonos Beam. Het gaat om een compacte soundbar die tegelijk dienst doet als slimme speaker. Hij ligt vanaf 17 juli in de winkels voor €449.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De Sonos Beam werkt samen met meer dan 50 muziekdiensten, met AirPlay 2 en in de toekomst met meerdere spraakassistenten. Je kunt twee Sonos Beam-speakers koppelen voor surround-sound. Ook kun je een Sub toevoegen voor meer bass. Het apparaat werkt verder samen met muurschakelaars en afstandsbedieningen. De Beam is voorzien van Alexa-ondersteuning, maar alleen in de VS, VK, Duitsland, Canada, Australië en binnenkort in Frankrijk. Nederland en België horen daar dus niet bij.

Sonos Beam tv-speaker

Als je wilt opmeten of de Beam onder jouw tv-past hebben we alvast wat specs: het apparaat is 65 cm breed en steekt daardoor niet over de rand van je meubel heen. Hij geeft bovendien vrij zicht op je tv. Er zitten 5 far field-microfoons met geavanceerde ruisonderdrukking in en meerkanaals echo-onderdrukking voor muziek en home cinema.

Sonos Beam wit

Aan de achterkant zitten drie aansluitingen: voor de stroomkabel, Ethernet en HDMI ARC. Met een HDMI-kabel kun je de Sonos Beam aansluiten op de HDMI ARC-uitgang van de tv. Heeft jouw tv niet zo’n aansluiting, dan kun je terugvallen op de optische audio-adapter om de speaker aan te sluiten op de optische audio-uitgang van de tv.

Sonos TV-speakers

Je kunt kiezen uit zwart of wit, met een matte bekleding van stof. Sonos gaf tijdens de persmeeting – die met veel horten en stoten werd uitgezonden via een livestream – aan dat ze voor een slimme tv-speaker hebben gekozen omdat ze vinden dat de woonkamer nog onvoldoende aandacht krijgt wat smart speakers betreft. De nadruk lag daarbij op het maken van een compacte soundbar die makkelijk te bedienen is. Hij is bovendien kleiner en korter dan de huidige Playbar, waardoor ‘ie makkelijker onder de tv past.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

AirPlay-uitrol via software-update
De update voor AirPlay zal worden uitgerold met een firmware-update. Je kunt daarna meerdere Sonos-speakers met elkaar koppelen via Apple’s apps. Zo kun je een liedje starten vanuit Apple Music en die naar een Sonos streamen, zonder dat je de Sonos-app nodig hebt.

Sonos speakers zomer 2018

Sonos gaf in de demo aan hoe je muziek kunt spelen op een iPad en daarna met AirPlay naar een Sonos-speaker kunt streamen. Ook liet het bedrijf zien hoe Siri via een omweg met Sonos samenwerkt, dankzij AirPlay 2. Je kunt Siri vragen om liedjes te spelen met Apple Music en AirPlay 2 stelt je vervolgens in staat om te kiezen in welke kamer of op welk apparaat je het wilt afspelen.

Bekijk ook

Sonos: alles over dit multiroom speakersysteem voor je huis

Sonos maakt speakers om in het hele huis muziek te luisteren. Lees hier alles over het multiroom speakersysteem van Sonos: welke Sonos-modellen zijn er verkrijgbaar, hoe werkt het en wat zijn de prijzen? Hier lees je alles!

Informatie

Laatst bijgewerkt
12 juli 2018 om 16:58
Onderwerp
Categorie
Accessoires

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.