Sonos One speakers

Deze Sonos-speakers krijgen AirPlay 2

Sonos heeft bekendgemaakt welke speakers de update naar AirPlay 2 zullen krijgen. En het gaat om lang niet alle modellen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 12:30 uur: Sonos heeft nu ook in een blogposting bevestigd om welke modellen het gaat.

Binnenkort komt AirPlay 2 officieel beschikbaar voor de HomePod en third-party speakers. Voor bezitters van een Sonos-systeem is het goed om te weten dat ook de speakers van dit populaire merk ondersteuning krijgen voor AirPlay 2. Sonos heeft nu bekendgemaakt om welke modellen het gaat: de Sonos Playbase, Sonos One en de huidige generatie Sonos Play:5 staan op het lijstje. Andere modellen niet, maar gelukkig is er nog een sprankje hoop.

Gebruikers krijgen vlak nadat Apple officieel AirPlay 2 uitbrengt de mogelijkheid om hun speakers geschikt te maken via een software-update. Afgelopen oktober beloofde Sonos al dat er ondersteuning voor AirPlay 2 zou komen, maar noemde geen modellen.

Sonos Playbase wit frontaal

De oplossing voor een bestaand systeem
Voor gebruikers is het misschien wat verwarrend. Wat moet je doen als je een draadloos muzieksysteem hebt gebouwd met verschillende Sonos-speakers, waarvan maar een deel AirPlay 2 ondersteunt? Gelukkig heeft Sonos daar ook aan gedacht. Hoewel er geen officiële ondersteuning komt voor oudere speakers, kun je toch je systeem makkelijk geschikt maken. Je hebt tenminste één Sonos-speaker nodig die geschikt is, dus een Sonos One, Play:5 of Playbase. Deze kan vervolgens als audiobron dienen voor AirPlay 2 en kan de audio ook naar andere speakers in het systeem doorsturen.

Dat betekent overigens wel dat die nieuwere speaker een vrij centrale rol speelt in het geheel. Wil je elders in huis naar AirPlay 2-muziek luisteren, dan moet de nieuwere speaker dezelfde muziek afspelen.

Sonos zegt er in de aankondiging zelf het volgende over:

Maar net zoals met laptops en mobiele telefoons vereisen geavanceerde nieuwe functies soms nieuwe hardware. Om bijvoorbeeld stembediening aan Sonos toe te voegen, moesten we een microfoon inbouwen in de Sonos One. Maar door de manier waarop het systeem is ontworpen, is het genoeg om maar één Sonos-apparaat met stemfunctionaliteit toe te voegen om je hele systeem met je stem te kunnen bedienen, zelfs de speakers zonder microfoons die we jaren geleden al hebben uitgebracht.
AirPlay 2 werkt ongeveer hetzelfde. Het computerplatform en het softwaresysteem in sommige van de oudere Sonos-spelers zoals Play:3 en Play:1 hebben simpelweg niet genoeg rekenkracht om AirPlay 2 te kunnen ondersteunen. De originele Play:1 heeft bijvoorbeeld 1/16e van de rekenkracht die in zijn moderne tegenhanger, de Sonos One, aanwezig is. Maar door optimaal gebruik te maken van de nieuwere Sonos-hardware zijn we in staat content van AirPlay 2 beschikbaar te maken door het hele huis, op oude en nieuwe speakers.

De goedkoopste optie om je systeem geschikt te maken is de aanschaf van een Sonos One (rond de 200 euro). De Play:5 en Playbase zijn flink duurder.

Playbar niet geschikt
Let er echter op dat de combinatie Playbar en Sonos One of Play:5 (tweede generatie) niet werkt. Als je de Sonos One en Play:5 als surrounds ingesteld hebt, kunnen deze niet fungeren als AirPlay-speaker. Het is altijd de home-cinema speaker die bepaalt of je opstelling geschikt is voor AirPlay. Als dat een Playbar is, kun je AirPlay dus niet gebruiken.

AirPlay 2
Met AirPlay 2 kun je multiroom audio streamen vanaf een iPhone of Mac. Het werd een jaar geleden al aangekondigd op WWDC 2017, maar Apple is er nog niet in geslaagd om het protocol goed werkend te krijgen. In de beta’s van iOS 11.3 was kort ondersteuning voor het protocol te zien, maar Apple verwijderde het weer voor de officiële release. In de beta’s van iOS 11.4 probeert Apple opnieuw AirPlay 2 te introduceren. Hopelijk lukt het deze keer wel.

Sonos One HAY collectie.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 26 april: Link naar officiële aankondiging van Sonos toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juli 2018, 16:54
Bron Bron MacObserver
Categorie Accessoires
Onderwerpen airplay, sonos

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One (SL), Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.