Sonos One met Google Assistent in de keuken.

Sonos werkt vanaf juli 2019 met Nederlandse Google Assistent

Vanaf juli 2019 kun je de Google Assistent op je Sonos-speaker gebruiken. Dat heeft Sonos zojuist aangekondigd in een persbericht. De assistent van Google is nu al te gebruiken op Sonos-speakers in de Verenigde Staten.

‘Hey Google!’ nu ook bij Sonos

Sonos heeft de gratis software-update voor Google Assistent in de VS al uitgebracht. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk volgen in juli 2019. Later zullen nog meer landen volgen, maar België is helaas nu nog niet van de partij, zo liet de woordvoerster van Sonos ons weten. Eigenlijk zou Sonos al veel eerder ondersteuning voor de Google Assistent krijgen, maar het heeft allemaal wat langer geduurd. Dat heeft er volgens de woordvoerster mee te maken dat Sonos een naadloze en diepe integratie wilde met “continuity of control”. Dat houdt in dat de bestaande diensten zoals AirPlay en muziekdiensten moeten blijven werken, ook als er nieuwe functies worden toegevoegd.


De ondersteuning voor Google Assistent houdt in dat je in het Nederlands instructies kunt geven aan je Sonos-speaker. Het bijzondere van deze integratie is dat vrijwel alle functies worden aangeboden, waaronder de broadcast mode, continued conversation, wekkers en het aan/uit zetten van de televisie. Beschik je over een televisie met Chromecast, dan heb je nog meer mogelijkheden. Toch ontbreken ondanks alle inspanningen nog wel een paar functies, zoals voice matching.

Sonos Beam met Google Assistent in de woonkamer.

Een andere beperking is dat je per speaker de gewenste assistent moet kiezen. Je kunt dus op een speaker in de keuken Alexa gebruiken en op een speaker in de woonkamer de Google Assistent, maar je zult een keuze uit een van beide moeten maken. Wil je een andere assistent gebruiken, dan zul je die handmatig moeten wisselen. Sonos zegt erover: “Vervolgens kan een nummer worden gestart met de Google Assistent en daarna Alexa worden gevraagd wat er wordt afgespeeld en andersom.” Maar dat moet je dan wel op verschillende speakers binnen het huishouden doen.

Sonos One met Google Assistent in de keuken.

Daarnaast geldt er nog een andere beperking: de Google Assistent is alleen op de Sonos One en Sonos Beam beschikbaar, niet op de andere speakers van Sonos. Heb je een andere Sonos-speaker zoals een Play:5, dan kun je toch de Google Assistent gebruiken door er een Google Nest Home-speaker aan te koppelen. Je kunt vervolgens de muziek starten, het weerbericht te luisteren of je smart home-apparaten te bedienen.

Hier is de Sonos Beam onder andere verkrijgbaar:

De Sonos One is onder andere hier verkrijgbaar:

Twee spraakassistenten
Bijzonder is dat Sonos het eerste merk is dat twee spraakassistenten tegelijk ondersteunt. Daarnaast is er via AirPlay 2 ondersteuning voor Siri. Sonos gaat gaandeweg nog meer functies voor de Google Assistent toevoegen.

Dit zijn de mogelijkheden die eraan komen:

  • Bedienen van het Sonos-systeem, bijvoorbeeld een nummer starten met AirPlay vanuit Apple Music, aan de Google Assistent vragen om naar een volgend nummer te gaan en in de Sonos-app het volume aanpassen.
  • Muziek, nieuws en radioprogramma’s: met stembediening Spotify, YouTube Music, Google Play Music, Pandora, TIDAL, TuneIn, iHeartRadio en Deezer aansturen.
  • De tv bedienen met de Sonos Beam: zet de tv aan met de Google Assistent via de HDMI ARC-verbinding en CEC van de Beam, schakel over van tv naar muziek en pas het volume aan. Met een Chromecast Ultra kun je ook specifieke programma’s en films opvragen bij streaming-diensten.
  • Antwoorden krijgen en taken en schema’s beheren: luister naar een nieuwsoverzicht, vlucht- of verkeersinformatie, stel wekkers en timers in, vraag afspraken op en krijg antwoord op vragen over het weer, berekeningen, vertalingen, sport en meer.
  • Verbinding maken met smart home-apparaten: alle smart home-apparaten die met Google Assistent werken zijn nu ook via je Sonos te bedienen, bijvoorbeeld om de temperatuur aan te passen en het licht aan te doen.

Sonos en de Google Assistent presenteren: The Brilliant Sound Experience
Om de samenwerking te vieren organiseren Sonos en Google een evenement met muziek van The National, Holly Herndon en tracks van het label Beggars Group. Het evenement vindt plaats van 7 tot en met 9 juni in New York. Ook Google heeft in een persbericht de samenwerking aangekondigd en legt uit hoe je het werkend krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 mei 2019, 15:30
Categorie Accessoires
Onderwerp sonos

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One (SL), Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.