Adobe Lightroom

Adobe Lightroom gaat je leren een betere fotograaf te worden

Ook nieuwe Texture-tool

Adobe heeft vandaag nieuwe functies voor Lightroom uitgebracht, met onder andere tutorials, gedeelde albums en de mogelijkheid om de textuur aan te passen van foto's. Vooral die laatstgenoemde functie zal bij veel mensen in de smaak vallen.

Lightroom tutorials en meer

De update van Lightroom zorgt ervoor dat je een betere fotograaf wordt, makkelijker samenwerkt en nieuwe bewerkingsmogelijkheden krijgt met de Texture-tool. De nieuwe functies zijn te vinden in de iOS- en Android-app en in de Creative Cloud-desktop app. Aan de hand van lessen leer je hoe je beter foto’s kunt maken en bewerken. In de iOS-versie van de app is een nieuw beginscherm aanwezig, waarop je je meest recente foto’s ziet, aangevuld met tutorials en inspirerende foto’s. In de macOS-versie zal dit nieuwe beginscherm op een later moment ook beschikbaar komen. Adobe laat zien welke bewerkingen er op de foto’s zijn toegepast, zodat je kunt leren hoe je de tools nog beter kunt gebruiken. Elke dag zullen er nieuwe tutorials worden toegevoegd aan de app, zodat je er niet snel op uitgekeken raakt. De tutorials zijn hands-on, dus je kunt de bewerkingen meteen toepassen op de foto’s die in beeld verschijnen. Je zult zelf de knoppen en sliders moeten bedienen, zodat je het later op eigen houtje kan. Met de Discover-functie kun je stapsgewijs zien welke bewerkingen er op een foto zijn toegepast en welke instellingen er zijn gekozen.


Voor de tutorials werkt Adobe samen met trainers zoals Matt Kloskowski, Katrin Eismann, Kristina Sherk en Nicole Young. In Lightroom op de Mac vind je eveneens tutorials. Bovendien is het helpmenu uitgebreid met meer zoekopties en er is een nieuwe Defringe-tool om paarse en groene lenseffecten te verminderen. Verder zijn er meer mogelijkheden om samen te werken aan een foto. Zo kun je anderen uitnodigen om foto’s aan albums toe te voegen, ook als het om foto’s in RAW-formaat gaat. Als anderen toegang willen tot jouw album kun je ze een linkje sturen. Dit werkt op Mac, Windows, iOS, Android en ChromeOS.

Lightroom update mei 2019

Lightroom krijgt nieuwe Texture-tool

Texture geeft je de de mogelijkheid om bepaalde details in een foto te accentueren of gladder te maken, zonder dat het uiterlijk van de complete foto wordt aangetast. Daarbij wordt de scene die je wilt aanpassen op een intelligente manier gescheiden van de rest van de foto, waardoor je selectiever kunt verscherpen of verzachten, zonder dat de randjes lelijk worden. Wil je alles weten over de technische details, dan kun je terecht bij een aparte blogposting van het ACR-team binnen Adobe. Hier zijn ook heel veel voorbeelden te zien van het origineel en de bewerkte foto, zodat je goed het effect begrijpt.

Adobe Lightroom tutorials

Je kunt met deze functie middelgrote details zoals huid en haar extra benadrukken of juist wat verzachten. Het mooie daarbij is dat de huid er zachter uit komt te zien, zonder dat details zoals poriën verdwijnen. Adobe werkte aanvankelijk aan manieren om details juist wat te verzachten en niet zozeer het versterken van de textuur, maar dat was een mooi bij-effect. De tool verschilt niet zoveel van de al bestaande Clarity-tool, geeft Adobe zelf ook toe. Maar toch zijn er verschillen: Clarity werkt sterker, terwijl Texture wat subtieler is. Beide hebben hun eigen sterke punten. De functie is beschikbaar in Lightroom, Lightroom Classic en Camera Raw. In Lightroom Classic vind je voortaan de functie Flat-Field Correction, terwijl je daar voorheen een plug-in voor moest installeren.

Adobe Lightroom tutorials

Lightroom CC is beschikbaar voor iPhone en iPad in de App Store en voor macOS en Windows als je Creative Cloud-abonnee bent. In een blogposting legt Adobe uit wat er nog meer nieuw is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 mei 2019 om 17:04
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.